Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ζητά ο Διοικητής του Νοσοκομείου από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια

Νοσοκομείο Κέρκυρας
24 Nov 2016 / 11:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες» ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου μετά την επιστροφή από την Πάτρα, όπου κατέθεσε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια την εισήγησή του για το νέο οργανόγραμμα.

Μέσα στο κλίμα το γενικότερων αντιδράσεων από τις ενώσεις των γιατρών, που είχαν επίσης διατυπώσει προτάσεις, ο διοικητής Φ. Κακαβίτσας δημοσιοποίησε με δελτίο τύπου την πρόταση του νέου οργανισμού από μέρους της διοίκησης του ΓΝ Κέρκυρας:
«Στη βάση των εισηγήσεων των αρμόδιων οργάνων του νοσοκομείου που ζητήθηκαν και κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, το ΔΣ του νοσοκομείου κατήρτισε την αντιπρόταση του, σε σχέση με το προτεινόμενο οργανόγραμμα που είχε αποσταλεί από την 6η ΥΠΕ. Η πρόταση του νοσοκομείου συζητήθηκε αναλυτικά την Τρίτη 22 Νοεμβρίου με συνάντηση του διοικητή του νοσοκομείου με τους αρμόδιους της 6ης ΥΠΕ και αναμένονται οι αποφάσεις επί αυτής.
 
Η πρόταση του ΔΣ έχει ως πρωταρχικό μέλημα την περαιτέρω ανάπτυξη του νοσοκομείου. Έτσι προτείνει την ανάπτυξη 26 επιπλέον κλινών και παρουσία 12 επιπλέον ιατρών στο οργανόγραμμα από το προτεινόμενο. 
 
Η Βραχεία Νοσηλεία
 
Πέραν των ήδη λειτουργούντων τμημάτων, το ΔΣ ζήτησε τη θεσμοθέτηση της βραχείας νοσηλείας του ΤΕΠ ως αυτόνομη κλινική (διατομεακό τμήμα), τη λειτουργία κλινών στη μονάδα εφήβων που προτείνεται από την ΥΠΕ αλλά και κλινών στη μονάδα απεξάρτησης που ήδη λειτουργεί στη ψυχιατρική κλινική.
 
Ζητά 144 γιατρούς
 
Με την πρόταση αυτή αυξάνεται ο αριθμός των ιατρών που δύνανται να αντιστοιχηθούν στις κλίνες κατά 11 (σε σχέση με τον υπάρχοντα οργανισμό του 2006 που προέβλεπε 133 ιατρούς). Ο προτεινόμενος από τη διοίκηση του νοσοκομείου αριθμός ιατρών, φτάνει στον αριθμό των ιατρών που προβλέπονταν αθροιστικά στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου και του πρώην ψυχιατρείου (144). Με την προσθήκη του προσωπικού που προβλέπεται για το αυτόνομο οργανικά κέντρο ψυχικής υγείας αυξάνει περαιτέρω τον προτεινόμενο αριθμό ιατρών στους 150 αθροιστικά.

Παθολογία και χειρουργική
 
Η πρόταση του ΔΣ του νοσοκομείου επιπλέον είναι βελτιωμένη και σε σχέση με την τελική πρόταση του επιστ. συμβουλίου που προβλέπει μόνο 137 θέσεις ιατρών. Στις ειδικότητες πρώτης γραμμής (παθολογία και χειρουργική) η πρόταση του ΔΣ είναι επίσης αυξημένη τόσο σε σχέση με το οργανόγραμμα του 2006 (9 παθολόγοι+9 χειρουργοί+ 3 ιατροί επειγόντων - μερικό σύνολο 21), αλλά και με την πρόταση του επιστ. συμβουλίου (10 παθολόγοι +10 χειρουργοί+ 2 ιατροί επειγόντων - μερικό σύνολο 22), καθώς η πρόταση που κατατέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, προβλέπει  9 παθολόγους + 9 χειρουργούς + 7 ιατρούς επειγόντων - μερικό σύνολο 25. Υπολείπεται ελάχιστα της πρότασης της ιατρικής υπηρεσίας (προτείνει 29 ιατρούς στα 3 αυτά τμήματα), η οποία όμως δεν μπορεί να τεκμηριώσει το συνολικό αριθμό των ιατρών που προτείνει καθώς αυτή η πρόταση φτάνει συνολικά τους 159 ιατρούς, χωρίς αντίστοιχη κάλυψη κλινών. 

Νοσηλευτές
 
Ταυτόχρονα με αυτή ζητείται η παραμονή του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο μέγεθος του σημερινού οργανισμού με ξεχωριστή την τεχνική υπηρεσία, ενώ διαφυλάσσονται τμήματα που ήδη λειτουργούν στο νοσοκομείο και δεν είχαν προβλεφθεί στην πρόταση της ΔΥΠΕ (όπως η μονάδα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας).
 
Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες
 
Είναι σαφές ότι με το σχεδιασμό όπως τεκμηριωμένα κατατέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, διαψεύδονται πλήρως οι Κασσάνδρες που είχαν προτρέξει να μιλήσουν δημόσια για προσπάθεια συρρίκνωσης του οργανισμού από πλευράς της διοίκησης, για απολύσεις ιατρών (!!!), για προσπάθεια να φαίνονται αυξημένα ποσοστά κάλυψης καθώς και άλλα ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφορήσαν τον τελευταίο καιρό. 
 
Η διοίκηση του νοσοκομείου, έχει σαν μόνο σκοπό την προάσπιση και ανάπτυξη των δομών του νοσοκομείου μαζί με τον ψυχιατρικό τομέα του και σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε. Είναι προφανές ότι η σημερινή πρόταση για το νέο οργανόγραμμα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτούς που το 2012 είχαν οδηγήσει στην κατάργηση του οργανισμού του πρώην ψυχιατρείου καθώς ναι μεν δεν είχε απολυθεί προσωπικό, είχαν όμως χαθεί οριστικά για την Κέρκυρα, όλες οι οργανικές θέσεις και τα κρεβάτια που διέθετε το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο».