Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φτερό στον άνεμο» το ετοιμόρροπο κτήριο Αρσάνη - Μία πιθανή λύση

Ασάνη
02 Μαρτίου 2022 / 10:35

Τι λέει στην "Ε" ο Πολιτικός Μηχανικός Γεράσιμος Μουρμούρης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φτερό στον άνεμο» θυμίζει πλέον το ετοιμόρροπο κτήριο Ασάνη, μια μόλις ανάσα από το ιστορικό δημαρχείο San Giacomo. 



Επι δεκαετίες στέκει ακατοίκητο, ασυντήρητο και εγκαταλελειμμένο στην πλατεία Δημαρχείου, σε πολυσύχναστο σημείο, χωρίς καμία αρχή να έχει επέμβει ποτέ για την αποκατάσταση των φθορών του.Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, αν το κτίριο καταρρεύσει, κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να "πέσει από τα σύννεφα". Στην απευκταία περίπτωση δε που γίνει ατύχημα, ουδέναν θα απασχολεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ερειπίου...








"Επιδερμικές" παρεμβάσεις

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος αναφέρει ότι λόγω ακριβώς αυτού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να το αποκαταστήσει. Μετά και τα πρόσφατα συμβάντα που σημειώθηκαν, με πτώσεις σοβάδων, έγινε μια "επιδερμική" επέμβαση, δηλαδή στερεώθηκαν τα σάπια παράθυρα και αντικαταστάθηκε η κουρελιασμένη εξωτερική λινάτσα.

Πρόσφατα είχαν τοποθετηθεί κορδέλες περιμετρικά του κτιρίου για την απαγόρευση διέλευσης πεζών, πλέον όμως μόνο το καντούνι της Ευαγγελιστρίας (προς Ανουντσιάτα) είναι κλειστό. 

Όπως λέει ο Νίκος Καλόγερος στην "Ε", η δημοτική αρχή έχει ενημερώσει το Υπουργείο σχετικά. Έχει επίσης προβλεφθεί ένα μικρό κονδύλι της τάξης των 30.000 ευρώ για κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις, μολονότι το ακίνητο δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. 

Υπάρχει λύση

Ο Πολιτικός Μηχανικός Γεράσιμος Μουρμούρης, μπήκε πρόσφατα στο ερείπιο και έβγαλε σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν την εσωτερική κατάσταση.





Όπως αναφέρει στην "Ε" το ακίνητο κατοικείτο μέχρι το 2000. Εδώ και μία εικοσαετία, δεν υπάρχει μέσα άνθρωπος, έχει γίνει πια ένα κτίριο - φάντασμα. 
«Η μόνη λύση είναι να ζητήσει ο Δήμος να του παραχωρηθεί η χρήση. Το οικόπεδο, ούτως ή άλλως, είναι δημοτικό, μόνον η ανωδομή ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο Δήμος να επέμβει, να το καθαρίσει, να βγάλει τα μπάζα από μέσα, να φτιάξει τα παράθυρα, να στερεώσει τις σκαλωσιές, που είναι έτοιμες να φύγουν με έναν αέρα».

Ο κ. Μουρμούρης επισημαίνει μάλιστα ότι ο αρχαιολογικός νόμος 3028 αλλά και το 4ο Άρθρο του Συντάγματος, δίνουν κάθε δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να το αποκαταστήσει και το κόστος είτε να το μετακυλήσει στους ιδιοκτήτες, είτε να αποσβέσει από την εκμετάλλευσή του. 

«Δεν γίνεται να περιμένουμε για τις ενέργειες του Υπουργείου ενώ υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος.
Να σημειωθεί ότι το κτήριο συμπεριλαμβάνεται σε ένα παλιό ρυμοτομικό σχέδιο του 1947, το οποίο έχει "παγώσει" και πλέον επειδή η πόλη είναι μνημείο της Ουνέσκο δεν μπορεί να γίνει τίποτα» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ