Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Πόρτα" τρώει η ΕΤΑΔ από τον Δήμο για το ερείπιο Ασάνη

Ασάνη
05 Απριλίου 2024 / 19:36
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δυσθεώρητο το κόστος αποκατάστασης της επικινδυνότητας - Η απόρριψη της παραχώρησης έρχεται στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρ. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυσβάσταχτη επιβάρυνση και όχι όφελος του Δήμου και των πολιτών θα σημάνει η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ του ετοιμόρροπου κτιρίου Ασάνη, αποφάσισε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, προωθώντας ταυτόχρονα το θέμα της απόρριψης παραχώρησης στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Το επικίνδυνο κτίριο που αποτελεί ανοικτή πληγή στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ακριβώς δίπλα από το ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημόσια σφαίρα καθώς τα σημάδια κατάρρευσης είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού και υπάρχει φόβος ατυχήματος για τους περαστικούς.  Σοβάδες έχουν πέσει στο οδόστρωμα, ενώ τίθεται σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, αφού από την περιοχή περνούν καθημερινά πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες.

              Φωτο: Γεράσιμος Μουρμούρης

Ο ...μυστηριώδης ιδιοκτήτης

Η δημόσια συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από το "πέπλο μυστηρίου" που κάλυπτε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, πέρασε από πολλούς γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους και το μυστήριο λύθηκε τελικά, με το κτίριο να ανήκει στην ΕΤΑΔ. 

Η προηγούμενη δημοτική Αρχή της Μερόπης Υδραίου, τέσσερις μέρες πριν την εκπνοή της θητείας της ανακοίνωσε ότι μετά από ενέργειες που έγιναν και σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, το ετοιμόρροπο κτήριο περιέρχεται στην δικαιοδοσία του κεντρικού Δήμου.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά, έδειξε ότι για την αποκατάσταση -της επικινδυνότητας και μόνον- θα απαιτηθούν κονδύλια της τάξης των 800.000 ευρώ, όπως επισημαίνει στην "Ε" η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Φανή Τσιμπούλη.  Η ίδια αναφέρει ότι «η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών και, όπως καταλαβαίνει κανείς είναι αδιανόητο για τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου! Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στο ποσό αυτό περίπου ανέρχεται ολόκληρο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 (εξαιρουμένων των ενταγμένων χρηματοδοτούμενων έργων). 

Στον Εισαγγελέα η επικινδυνότητα

Για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, έχοντας διασφαλίσει την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, είχε προχωρήσει το 2015 σε κάποιες σωστικές παρεμβάσεις στο κτήριο. Ωστόσο, καθώς η φθορά του κτηρίου έχει προχωρήσει πολύ και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούσαν πια.  

Τονίζεται ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είχε κοινοποιήσει στον Εισαγγελέα Κέρκυρας φάκελο με τη διαδικασία περί επικίνδυνων οικοδομών, τονίζοντας την άμεση ανάγκη αποκατάστασης.

Μνημειώδης απάντηση του Υπ. Πολιτισμού

Μνημειώδης ήταν και η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού «ότι το εν θέματι κτίριο προστατεύεται από το ΥΠΠΟΑ, κατά τον προαναφερθέντα μνημειακό του χαρακτήρα, αλλά δεν ανήκει στην κυριότητα του ΥΠΠΟΑ. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα επισημαίνεται ότι το ΥΠΠΟΑ δεν τηρεί αρχεία περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μνημείων, οι δε πράξεις και ενέργειές του αφορούν σε κάθε φερόμενο κύριο, νομέα ή κάτοχο του μνημείου!»

Κεντρική φωτο: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.