Πέμπτη 19.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο ΚΑΣ η πρόταση των μηχανικών για αντιστήριξη της παλιάς γέφυρας του Ποταμού

Ποταμός
28 Οκτωβρίου 2021 / 10:43

Ενδεδειγμένη λύση είναι η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιστήριξης της υφιστάμενης γέφυρας από το κατάστρωμα

Τις λύσεις για τη γέφυρα του Ποταμού και τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Χρυσηίδα ανέλυσαν σε εκπροσώπους κατοίκων και των δύο περιοχών η Περιφερειάρχης, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και ο επικεφαλής του κλιμακίου των Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Μιχάλης Κλούβας
 
Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κατοίκων δύο εκ των περιοχών της Κέρκυρας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου άκουσε για μια ακόμα φορά, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων του Ποταμού, όπου το πρόβλημα με τη γέφυρα και την αποκατάστασή της κρίνεται εξαιρετικά επείγον.υποδέχθηκε στο γραφείο της, τόσο την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατοίκων Ποταμού, όσο κι αυτήν της περιοχής Χρυσηίδα

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Τεχνικών Έργων, Μανώλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο Υποστράτηγος Μιχάλης Κλούβας, Διευθυντής Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και Διευθυντής της ΜΟΜΚΑ, επικεφαλής του κλιμακίου των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στην Κέρκυρα. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων της Χρυσηίδας, το «παρών» έδωσε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κέρκυρας, Πύραρχος Νίκος Κολοβός.
 
 
Η Περιφερειάρχης, αφού παρέλαβε υπόμνημα από την Επιτροπή Κατοίκων, σημείωσε ότι η παρέμβαση στη γέφυρα του Ποταμού αποτέλεσε μία από τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, στην οποία είναι επικεφαλής, καθώς μόλις ενάμιση μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της και συγκεκριμένα στα μέσα Οκτωβρίου του 2019, προχώρησε σε προκήρυξη για μελέτη έργου στην εν λόγω γέφυρα ύψους 350.000€. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράμμισε ότι η μελέτη για παρέμβαση στη γέφυρα του Ποταμού ξεκίνησε πολύ πριν χρειαστεί έργο άμεσης ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων, όπως συμβαίνει πλέον σήμερα, παράλληλα όμως τόνισε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρακαμφθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία έχει λόγο σε οποιαδήποτε παρέμβαση και έργο γίνει προς αποκατάσταση του προβλήματος.

Η ενδεδειγμένη λύση
 
Όπως εξήγησαν στους κατοίκους του Ποταμού, τόσο οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες, Μανώλης Ορφανουδάκης και Κώστας Ζορμπάς, όσο και ο Υποστράτηγος Μιχάλης Κλούβας, η ενδεδειγμένη λύση για τη γέφυρα του Ποταμού είναι η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιστήριξης της υφιστάμενης γέφυρας από το κατάστρωμα, ώστε να μην μπει κάποια μεταλλικού τύπου προσωρινή γέφυρα, η οποία δεν θα επιλύσει τα προβλήματα.

Η πρόταση έχει, ήδη, σταλεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς το Υπουργείο Πολιτισμού κι εφόσον λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα έγκριση θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν περάσει δηλαδή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) η πρόταση αυτή, οι επιλογές είναι οι εξής δύο: Είτε στρατιωτικού τύπου γέφυρα Μπέλεϋ, είτε μεταλλική κλασικού -όχι στρατιωτική- τύπου γέφυρα. Λύσεις, οι οποίες θεωρούνται προσωρινού χαρακτήρα, αμφότερες με τα θετικά και τα αρνητικά τους.
 
 
ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗΙΔΑ
 
 
Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων της Χρυσηίδας, ο Υποστράτηγος Μιχάλης Κλούβας, τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα όλων όσα περιγράφονται στην έκθεση, που του παρέδωσαν οι κάτοικοι για την ευρύτερη περιοχή, είχαν, ήδη, γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων πριν καν χρειαστεί να σπεύσει στην Κέρκυρα το κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς των ρεμάτων, ενώ εξαιρετικό ήταν και το έργο, το οποίο είχαν επιτελέσει τα μηχανήματα των εργολάβων, που επιχειρούσαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Δ/ντη Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και Δ/ντη της ΜΟΜΚΑ, περιορίζονται οι άμεσες παρεμβάσεις τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτές είχαν, ήδη, γίνει -όπως έπρεπε- από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σε ότι αφορά τις έμμεσες παρεμβάσεις, αυτό που μπορεί να γίνει είναι μόνο η εκβάθυνση των υφιστάμενων έργων. Όπως υπογράμμισε ο Υποστράτηγος Μιχάλης Κλούβας, έπειτα από τις αυτοψίες και τους επί τόπου υπολογισμούς δύο ημερών, το κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο από τεχνοοικονομικής άποψης να γίνει προγραμματισμένη αντικατάσταση (διεύρυνση σε βάθος) κάποιων τεχνικών έργων. Αυτό ωστόσο, αποτελεί την προτεινόμενη -μεσοπρόθεσμη- επιλογή για επίλυση του προβλήματος. Το άμεσο, αυτό δηλαδή που έπρεπε να γίνει σε πρώτο χρόνο, είχε γίνει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με την ενοικίαση των κατάλληλων μηχανημάτων, τις παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς στα ρέματα.
 
 
ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ
 
 
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστα Ζορμπά, σε προβλήματα, τα οποία διαπιστώθηκαν σε περιοχές όπως η Αγία Κυριακή, και αφορούν σε άστοχες παρεμβάσεις και τεχνικά έργα παρελθόντος χρόνου από τη ΔΕΥΑΚ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς εμποδιζόταν η ροή των υδάτων στα ρέματα.
 
Το συγκεκριμένο θέμα των αστοχιών της ΔΕΥΑΚ σε τεχνικά έργα, όπως και αυτό των υποχρεώσεων των Δήμων, οι οποίοι οφείλουν -σε διαφορετικό χωροταξικό επίπεδο απ’ αυτό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- να δρουν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο επίπεδο της πρόληψης (καθαρισμοί κλπ), αναμένεται να συζητηθούν προσεχώς παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κέρκυρα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου.