Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κατάρτιση σχεδίου λειτουργίας χωρίς το ανεμβολίαστο προσωπικό προχωρά η διοίκηση του Γ.Ν.Κ

Νοσοκομείο Κέρκυρας
18 Αυγούστου 2021 / 16:41

Νέα στάση εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας για το νοσοκομείο της Κέρκυρας χωρίς τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους έχει ζητήσει με έγγραφό του, το Υπουργείο Υγείας από την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος (έχει αποσταλεί στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ από 9/8/2021) ενόψει της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για εκείνους από 1η Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικά, το έγγραφο του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (υπάγεται επίσης στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια) που ζητά τη σχετική ενημέρωση από τους Διευθυντές Ιατρικών Τμημάτων:




Ο σχεδιασμός ζητήθηκε προκειμένου για την εκτίμηση λειτουργίας και κινδύνων, ώστε να διαπιστωθεί αν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος ή αν η αναστολή καθηκόντων προσωπικού εγκυμονεί κινδύνους στην παροχή υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Στην Κέρκυρα, όπως γνωστοποίησε προ ημερών, ο βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας, σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας αναμένεται να τεθούν πάνω από 150 υγειονομικοί που αρνούνται να εμβολιαστούν με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος.

Κι όλα αυτά την στιγμή που ήδη υπάρχει πίεση στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, λόγω των συνεχών εισαγωγών αλλά και την επικείμενη κορύφωση του κύματος της πανδημίας από το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Όσοι ζητούν να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους θα εξεταστούν από Τριμελή Επιτροπή στα Γιάννενα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι συντρέχει λόγος. Οι αρνητές θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας με ταχείες διαδικασίες θα καλύψει τα κενά με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης. Ενδεχομένως υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή ή από εβδομάδα. Στο νοσοκομείο μας έχει γίνει καταμέτρηση όλου του προσωπικού που έχει προβεί σε εμβολιασμό ή όχι ανά ειδικότητα και τμήματα», τόνισε στην «Ε» ο Στέφανος Γκίκας επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί η λειτουργία του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα, όπως είναι τα χειρουργεία.

Καρβέλης: «Θα εφαρμοστεί ο νόμος»
«Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις», ξεκαθαρίζει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης επιβεβαιώνοντας στην «Ε» ότι έχει ζητηθεί από το νοσοκομείο η καταγραφή όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, οι ειδικότητές τους, τα τμήματα αλλά και πόσο προσωπικό απαιτείται για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις που εφαρμοστεί η αναστολή και προκειμένου για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν, το νοσηλευτικό ίδρυμα δύναται να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Ο ανώτατος αριθμός του προς πρόσληψη προσωπικού δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό του προσωπικού, που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Οι συμβάσεις δεν δύναται να διαρκούν πέραν των τριών (3) μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις (3) μήνες ακόμα.

Αυλωνίτης: «Δεν έρχεται ούτε μόνιμο ιατρικό προσωπικό»

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή του μέτρου, δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι στιγμής πάντως ο διαγωνισμός πρόσληψης προσωπικού για το νοσοκομείο της Κέρκυρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, το ζητούμενο είναι αν θα καλυφθούν τελικώς οι θέσεις, καθώς οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, έχουν πέσει στο κενό, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από υποψηφίους.

«Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών. Θεωρούμε όμως ότι οι όποιες ενέργειες της Πολιτείας θα πρέπει να είναι κλιμακούμενες και κυρίως διαφωνούμε με τις σκληρές κυρώσεις που έχουν χαρακτήρα τιμωρητικό δηλαδή την αναστολή της εργασίας τους και την πιθανή απόλυση τους», τόνισε ο Αλέκος Αυλωνίτης.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές το 86% των νοσηλευτών του Νοσοκομείου έχει εμβολιαστεί, όπως και το 70% αυτών στο Ψυχιατρείο, ενώ εκτιμάται ότι το 90% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο οι εργαζόμενοι (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό) ανέρχονται περίπου στους 700.

Νέα στάση εργασίας

Στο μεταξύ σε θέση μάχης βρίσκεται ήδη το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέρκυρας που αντιδρά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και προχωρά την Πέμπτη σε νέα δίωρη στάσης εργασίας από τις 1 μ.μ.- 3 μ.μ. απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, στην είσοδο του Νοσοκομείου, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεση τους στη διαθεσιμότητα και τη στάση μισθοδοσίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι ένα μέτρο απειλής και καταναγκασμού. Η κυβέρνηση απέτυχε στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και την ευθύνη την ρίχνει στους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα για την πανδημία και δεν μπορούν να τους κατηγορήσουν για νόσηση και μετάδοση. Κάνουμε δυο φορές την εβδομάδα rapid test», ανέφερε η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ Ντίνα Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση για την πανδημία, τα εμβόλια, τους εμβολιασμούς σε καμία ομάδα, υπηρεσία ή σε πολίτες.

Εκτίμησε πάντως ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή εργασίας, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δομών του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου.