Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διέξοδος στην Ιόνια για τα Τζουμέρκα

HΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
27 Οκτωβρίου 2016 / 11:49

Ένα σημαντικό βήμα για να «σπάσει» η οδική απομόνωση των Τζουμέρκων, αποτελεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου Τερόβου της Ιόνιας Οδού με την 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων.

Με δεδομένο πως έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για σύνδεση με την Εγνατία Οδό, λόγω του δύσκολου ανάγλυφου και του υπέρογκου κόστους που θα απαιτούσε ένα τέτοιο εγχείρημα, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα αποκτήσει πρόσβαση σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.
Βέβαια, το έργο αυτό δε δίνει οριστική λύση για την περιοχή των Τζουμέρκων, καθώς ο νέος δρόμος θα καταλήγει στα Πηγάδια, κοντά στο Καλέντζι, και θα εξακολουθεί να υφίσταται ένα προβληματικό οδικό δίκτυο μέχρι τη γέφυρα της Πλάκας, τα Πράμαντα και τα υπόλοιπα χωριά στην «καρδιά» των Τζουμέρκων. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην αναβάθμιση του υπόλοιπου οδικού άξονα, με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τους επαγγελματίες της περιοχής να έχουν εξασφαλίσει κάποιες προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη για την εκπόνηση, αρχικά, της γεωτεχνικής και τεχνικής μελέτης βελτίωσης της 2ης επαρχιακής οδού (τμήμα Πλάκα - Πράμαντα). Ανάλογη, βέβαια, δέσμευση υπάρχει και από την πλευρά της περιφερειακής αρχής που συνεργάζεται με το ΙΓΜΕ για τις απαραίτητες μελέτες, όπως ανέφερε και στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς όσους κινούνται σε άλλες κατευθύνσεις.
 
Το έργο της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τη 2η επαρχιακή οδό εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 30,1 εκατ. ευρώ περίπου. Φορέας υλοποίησης είναι η περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει εκπονήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και έχει διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες.
 
Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί οδικός άξονας μήκους 9,8 χλμ., γέφυρα μήκους 134 μ., πέντε ισόπεδοι κόμβοι, οδοφωτισμοί γέφυρας και κόμβων, και τεχνικά έργα απορροής ομβρίων. Θα γίνουν εργασίες οδοστρωσίας-ασφαλτικών και εργασίες σήμανσης-ασφάλισης.
 
Ο νέος οδικός άξονας αποτελεί σχεδόν καθολικά νέα χάραξη και όχι βελτίωση κάποιας προϋφιστάμενης οδού. Περιλαμβάνει δύο ισόπεδες συνδέσεις με την 7η και τη 2η επαρχιακή οδό καθώς και άλλες τρεις που αποκαθιστούν την οδική σύνδεση με το υπάρχον οδικό δίκτυο.
 
Με σκοπό την ομαλή απορροή των ομβρίων, τόσο από τις λεκάνες απορροής της ευρύτερης περιοχής, όσο και από το κατάστρωμα των οδικών τμημάτων, θα κατασκευαστούν 33 κιβωτοειδείς οχετοί διαφόρων διαστάσεων, 15 σωληνωτοί οχετοί Φ100 καθώς και τάφροι. Τέλος, στο έργο περιλαμβάνονται αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, η σύνδεση των pillar ηλεκτροφωτισμού και οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ.