Πέμπτη 23.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έξι μήνες μπροστά το εργοστάσιο απορριμμάτων

HΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
17 Ιανουαρίου 2018 / 14:14

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή επίσκεψη του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Νικόλαου Μαντζούφα, στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησης εργασίας για την αξιολόγηση του έργου.

Ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση του εργοστασίου τίθεται τώρα τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή μόλις έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στις 21 Ιουλίου 2017, μεταξύ της περιφέρειας και της «Αειφορικής Ηπείρου», παρουσία κλιμακίου της πολιτικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, εκπροσώπων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Alpha Bank.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου σε 18 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2019, οπότε θα πρέπει να έχουν επίσης ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, τέσσερις μονάδες κομποστοποίησης και τα Πράσινα Σημεία των δήμων.
Ωστόσο, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο εργοτάξιο, από όλα τα μέλη της Ομάδας Εργασίας εκφράστηκε απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του έργου, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Σύμπραξης Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον γενικό διευθυντή του έργου Νικόλαο Τσαρνά, κινείται πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ χαρακτήρισε, μάλιστα, την πρόοδο του έργου εντυπωσιακή, σημειώνοντας πως εκπλήσσει κάθε παρατηρητή και εμπλεκόμενο σε αυτό το έργο. «Τέτοιοι ρυθμοί δεν έχουν ξανασυναντηθεί στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στην αναθέτουσα αρχή, την περιφέρεια Ηπείρου, στην κ. Καλογιάννη, σε όλη την ομάδα της και στον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, που με πολύ πάθος, με πολύ δύναμη και με στοχοπροσήλωση, έχουν πετύχει αυτό το έργο. Και σε έναν ιδιωτικό φορέα σύμπραξης που σέβεται απόλυτα τις υποχρεώσεις του και ενεργεί με έναν τρόπο, που μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένα πραγματικό και ουσιώδες συνώνυμο. Είμαστε περήφανοι που έχουμε συμβάλει σε αυτό το έργο, ένα έργο 52 εκ. που προσφέρει σημαντικά, τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Ήπειρο θα δουλεύουν σε αυτό», σημείωσε.
Η ολοκλήρωση του έργου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δε σημαίνει, ωστόσο, ότι θα λειτουργήσει και νωρίτερα, αφού εντάσσεται στον συνολικό Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που προβλέπει παράλληλα έργα και δράσεις.
«Προχωράμε πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραδώσουμε το έργο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για τις δοκιμές λειτουργίας που απαιτούνται ώστε να παραδώσουμε ένα έργο απόλυτα σωστό», είχε σημειώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Αειφορικής Ηπείρου Γεώργιος Αγραφιώτης, μιλώντας στον Η.Α. στις 4 Οκτωβρίου 2017.
 
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Ως προς την ουσία του έργου, ο κ. Μαντζούφας υπογράμμισε πως η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Ηπείρου αποτελεί πρότυπο, που προσθέτει αξία στην περιβαλλοντική διάσταση της χώρας.
Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή με τις υπηρεσίες της θα χρησιμοποιήσει αυτό έργο ως αναφορά και για επόμενα έργα μεγάλης κλίμακας είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με τη μορφή παραχωρήσεων. «Για μας αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος και η προστιθέμενη αξία του έργου». 
Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105.000 τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
 
ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ
Παράλληλα, ο Ειδικός Γραμματέας έκανε γνωστό πως το έργο και η σύμβασή του, εξετάστηκαν λεπτομερώς και αξιολογήθηκε πρόσφατα από τη Εurostat, η οποία έκρινε ότι το κόστος του έργου δε θα προσμετράται στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμα της χώρας, καθώς οι όποιοι κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν, έχουν περάσει ουσιωδώς στον ιδιωτικό τομέα. 
Αυτό οφείλεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά της σύμβασης, που είναι εναρμονισμένα με τους νέους κανόνες της Eurostat σχετικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και κυρίως το ποσοστό χρηματοδότησης εκ μέρους του δημοσίου, ώστε αυτές να μην υπολογίζονται τα κονδύλια αυτών στο δημόσιο χρέος.