Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πόσο κοντά είναι το Πανεπιστήμιο Ηπείρου;

HΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
17 Οκτωβρίου 2017 / 10:27

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Έντονη είναι η φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα, για ανακοίνωση της ενοποίησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο την επόμενη εβδομάδα.

Η φημολογία τροφοδοτείται αφενός από την πρόσφατη ανακοίνωση της ενοποίησης του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αφετέρου από ένα άρθρο του καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου Χάρη Ναξάκη, που είδε το φως της δημοσιότητας. Από την άλλη, υπάρχει και ένας παράγοντας που συνηγορεί στην κατεύθυνση μη ανακοίνωσης μιας τέτοιας εξέλιξης άμεσα, καθώς αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη –αν χρειαστεί- διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου πρύτανη και των αντιπρυτάνεων του ΤΕΙ Ηπείρου. Επομένως, θα είναι πρόδρομο να καθοριστούν κεντρικά οι επιλογές, χωρίς να υπάρξει ένας διάλογος της νέας διοίκησης του ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ισχύει απλώς το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», καθώς η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και καιρό, από τη στιγμή που στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες εκδήλωση για τον ενιαίο χώρος ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Το σενάριο που φαντάζει ως το πλέον πιθανό, έχει να κάνει με την ένταξη στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τμημάτων του ΤΕΙ, όπως η Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Ήπειρο, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που έχει παρεμφερές αντικείμενο με το Οικονομικό Τμήμα του πανεπιστημίου, το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που μπορεί να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών, και τα τμήματα Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας που μπορούν να ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
Όσο για τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ, μετά από ένα μεταβατικό στάδιο, φημολογείται ότι τα θα μετατραπούν σε διετούς φοίτησης και θα λειτουργούν στα πρότυπα αναβαθμισμένων ΙΕΚ.
Ενδεχομένως να προκύψει και ζήτημα μετονομασίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε πανεπιστήμιο Ηπείρου, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η χωροταξική διαμόρφωση, καθώς οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν επιθυμούν τον κατακερματισμό τμημάτων και σχολών σε πολλές πόλεις, ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα πολιτικών ισορροπιών και αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που ενδεχομένως να καθορίσουν τις επιλογές.