Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Σύλλογος Τεμπλονίου
14 Ιουλίου 2021 / 11:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δεν επετράπη σε εκπροσώπους των κατοίκων να είναι παρόντες, μολονότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να γίνει η αυτοψία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων, για τη διενέργεια αυτοψίας.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, αφού η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να ελέγχει τον χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών καθώς και τη διαχείρισή τους, προκειμένου να διαπιστώνει αν υπάρχουν παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων. Στο παρελθόν έχουν γίνει αμέτρητες αυτοψίες και στην πλειονότητά τους έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παραβάσεις. Το διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται, απλώς «φορτώνουν» τον Δήμο, δηλαδή τους δημότες.

«Ειδοποιηθήκαμε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για την επίσκεψη του κλιμακίου, αλλά τελικά οι υπάλληλοι της Περιφέρειας δεν μας επέτρεψαν την είσοδο, επικαλούμενοι την υπηρεσιακή τους ευθύνη» επισημαίνει η Μάγδα Παπανικολοπούλου του Εξωραϊστικού Τεμπλονίου, μιλώντας στην "Ε". «Μπορεί εμείς να ειδοποιηθήκαμε, αλλα οι υπάλληλοι δεν ενημερώθηκαν» προσθέτει. 

Προσπαθώντας να βρουν μια άκρη, οι κάτοικοι, επικοινώνησαν και με τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου, για να εισπράξουν την απάντηση ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί δικό τους αίτημα. «Εμείς είχαμε ήδη ζητήσει με ανακοίνωσή μας από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος να κάνει αυτοψία, κανείς δεν μας ενημέρωσε για το αίτημα» λέει η κ. Παπανικολοπούλου. 

«Ο λόγος για τον οποίον οι κάτοικοι ζητούν να βρίσκονται στον ΧΥΤΑ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, είναι για να μπορούν να συνεισφέρουν αν χρειαστεί στον εντοπισμό κάποιων σημείων, τα οποία μπορεί να μην φαίνονται με την πρώτη ματιά, καθώς ως κάτοικοι που ασχολούμαστε χρόνια με το θέμα, γνωρίζουμε πολύ καλά τον χώρο», εξηγεί. 

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 19 του μηνός θα βρίσκεται στο Τεμπλόνι κλιμάκιο του «Δημόκριτου» με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών και Λεόντιο Λεοντιάδη, προκειμένου να διενεργήσει δειγματοληψίες και αναλύσεις όχι μόνο στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και σε ακτίνα 10 χλμ από το σημείο. Θα γίνει εκτεταμένη έρευνα και παρακολούθηση, διάρκειας 36 μηνών, για την πλήρη αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο Τεμπλόνι και στην γύρω περιοχή.


  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.