Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Ο αξονικός να παραμείνει στην Κέρκυρα, η υγεία δεν είναι «τσάι και συμπάθεια»

Αλέξανδρος Αλεξάκης
23 Ιουνίου 2021 / 09:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η τοποθέτηση της περιφερειακής παράταξης «Επτανησίων Πρωτοβουλία» για το θέμα της απομάκρυνσης του 16άρη αξονικού τομογράφου από το Νοσοκομείο Κέρκυρας:

Αναφορικά με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, σχετικά με την παραχώρηση του αξονικού τομογράφου, 16 τομών, από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ως την μονάδα η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον, έπειτα από σχετική επιστολή του ΓΝΚ, η παράταξη μας ερευνώντας το ζήτημα και συνεκτιμώντας τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες, τοποθετείται για το θέμα ως ακολούθως.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, πρόσφατα προμηθεύτηκε έναν νέο αξονικό τομογράφο, 64 τομών, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ενώ πρόκειται για διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.
Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ακόμη και αν ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανάγκες του νοσοκομείου καλύπτονταν από τον τομογράφο των 16 τομών, ο οποίος είχε αποκτηθεί με χρηματοδοτική μίσθωση, το ύψος της οποίας μαζί με το κόστος συντήρησης, υπολογίζεται σε 100.000,00 ευρώ και βάρυνε αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έκρινε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να επιβαρύνεται αυτό το κόστος και έλαβε την απόφαση απομάκρυνσης του αξονικού τομογράφου.
Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι δεν έλαβαν υπόψη τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το νησί εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και λόγω της αύξησης των επισκεπτών ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Προφανώς υπάρχουν και άλλες υγειονομικές δομές στην ΠΕ Κέρκυρας, δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι τα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τον αξονικό τομογράφο, παρέχοντας επιπλέον ιατρική κάλυψη για οποιονδήποτε ασθενή είχε ανάγκη.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι τέτοιου είδους εξοπλισμός, υφίσταται συχνά βλάβες, συνεπώς δεν είναι καθόλου ορθολογική η απόφαση απομάκρυνσης του τομογράφου από το νησί, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς αυτή την παροχή, σε περίπτωση βλάβης του νοσοκομειακού τομογράφου.

Διατυπώθηκε μάλιστα το επιχείρημα υπέρ της απομάκρυνσης του τομογράφου, ότι η διατήρηση του σε οποιαδήποτε υγειονομική μονάδα εντός του νησιού, συνεπάγεται την πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού, γεγονός ανέφικτο.

Είναι τουλάχιστον ατυχείς αυτές οι δηλώσεις, όταν ασθμαίνοντας, προσπαθούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος από την στασιμότητα της πανδημίας, η οποία σημειωτέον, βρίσκεται μεν σε ύφεση, αλλά δεν έχει τελειώσει και φυσικά όταν διαπιστώσαμε με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας δεν είναι επαρκές για την κάλυψη των  υγειονομικών αναγκών, ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των πολιτών.

Επιπλέον είναι ανεπίτρεπτο να αναγκάζονται οι πολίτες της Κέρκυρας, να στρέφονται σε εξωτερικό συνεργάτη, με το ανάλογο κόστος φυσικά, σε περίπτωση ανεπάρκειας του νοσοκομείου.

Ο Χριστός είπε κάποτε "ο έχων δύο χιτώνας, μεταδότω τω μη έχοντι".
Εάν γνώριζε όμως ότι οι Κερκυραίοι έχουν περάσει τα πάνδεινα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα ζητούσε για την περίπτωση τους, οπωσδήποτε μια εξαίρεση.

Η συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, γίνεται με τρόπο εξόφθαλμο και προκλητικό, με επακόλουθο την δυσχέρεια στην ποιότητα ζωής των πολιτών γενικότερα.
Ο τομογράφος πρέπει να μείνει στην Κέρκυρα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την κάλυψη του κόστους και την πρόσληψη του ανάλογου προσωπικού.
Η υγεία των πολιτών δεν είναι ούτε "τσάι και συμπάθεια", ούτε δημόσιες σχέσεις.