Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα - Παρατηρητήριο Covid: Έξαρση του ιού και αύξηση εισαγωγών στο Νοσοκομείο

Παρατηρητήριο
19 Μαΐου 2021 / 14:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 6/5/2021.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 875 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας (έχουν προστεθεί από την προηγούμενη έκθεση και 15 κρούσματα που καταγράφηκαν αναδρομικά για τον Απρίλιο), και 131 ανάμεσα σε επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/5/2021. Επί πλέον, από τις αρχές Οκτωβρίου έως την 15/5/2021, έχουν καταγραφεί αθροιστικά 328 κρούσματα από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν τα κλιμάκια της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα. Συνολικά από τα τοπικά εργαστήρια και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί στο Παρατηρητήριο 1203 κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 1296 κρούσματα COVID-19 για την περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, από την έναρξη της επιδημίας έως την 15/5/2021.

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/5/2021 συνολικά 171 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας έχουν νοσηλευθεί, από τους οποίους 16 διασωληνώθηκαν και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους επισκέπτες έχουν καταγραφεί 14 νοσηλείες και 2 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Έχουν σημειωθεί συνολικά 30 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα το Παρατηρητήριο καταγράφει περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί είτε με τεστ αντιγόνου, είτε με μοριακή μέθοδο, σε εργαστήρια της Κέρκυρας που διενεργούν μοριακό τεστ. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Ξεχωριστά προσμετρούνται τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν με rapid test τα κλιμάκια της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα. Η επιβεβαίωση των θετικών rapid test από τις δειγματοληψίες της ΚΟΜΥ γίνεται στη συνέχεια και με μοριακή εξέταση. Ξεχωριστά καταγράφονται επίσης και τα συνολικά κρούσματα που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ για την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Η ανάλυση των στοιχείων που ακολουθεί, βασίζεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που καταγράφονται αναλυτικά μέσα από το δίκτυο των τοπικών εργαστηρίων που συνεργάζονται με το Παρατηρητήριο.

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 180 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που διαγνώσθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας. Επί πλέον καταγράφηκαν 93 νέα κρούσματα από τις ιχνηλατήσεις και τις μαζικές εξετάσεις, που διενεργεί με rapid test η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Στο ίδιο διάστημα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 271 νέα κρούσματα για την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν 25 νέες εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ σημειώθηκαν 3 θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, και έγινε 1 εισαγωγή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα 875 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, μετά από διάγνωση σε τοπικά εργαστήρια, προκύπτει ότι 397 (45.4%) ήταν γυναίκες και 478 (54.6 %) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45.5 έτη (45.0 στις γυναίκες και 45.9 στους άνδρες). Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ 5 μηνών και 96 ετών.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος είχαν καταγραφεί μόνο 5 κρούσματα, ενώ στο διάστημα 20/4 έως 17/7 δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας. Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα κρούσματα επανεμφανίστηκαν, αλλά ο αριθμός τους παρέμενε χαμηλός. Στο διάγραμμα απεικονίζεται το ισχυρό δεύτερο κύμα της επιδημίας που σημειώθηκε με αιχμή το μήνα Νοέμβριο, η σταθεροποίηση με χαμηλό ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, και το ισχυρό παρατεταμένο τρίτο κύμα, που αρχίζει τον Φεβρουάριο, ενισχύεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εκτινάσσεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Τα περισσότερα κρούσματα είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο, ενώ το Δεκέμβριο υπήρξε σημαντική μείωση, και τον Ιανουάριο ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Τον Φεβρουάριο εμφανίζεται σαφής αύξηση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ καταγράφεται σημαντική περαιτέρω αύξηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου τα καταγεγραμμένα κρούσματα υποδεικνύουν ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση, καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του Απριλίου.

Γεωγραφική κατανομή

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή εντοπίζεται σε πολλές περιοχές του νησιού με ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας. Στο διάστημα αυτό εντοπίστηκαν τοπικές συρροές σε χωριά της Κέρκυρας, που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές του νησιού, καθώς και στο νησί των Οθωνών. Στο Διάγραμμα 3 φαίνεται η κατανομή και η συχνότητα στον πληθυσμό, των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στο νησί της Κέρκυρας το πρώτο δεκαπενθήμερου του Μαΐου , κατά Δημοτική Ενότητα.

Εμβολιασμοί

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται στην Κέρκυρα με επιταχυνόμενο ρυθμό, που παρακολουθεί τον συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι και την 15η Μαΐου είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 27.533 άτομα, και από αυτά 15.079 είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας το εμβολιαστικό σχήμα. Στο διάγραμμα 4 απεικονίζεται η εξέλιξη του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, συγκριτικά στην Κέρκυρα και στο σύνολο της χώρας. Στο διάγραμμα φαίνεται η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και η κατακόρυφη αύξηση από τις αρχές Μαΐου.

Μεγάλη έξαρση τον Μάϊο

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει μεγάλη έξαρση της επιδημίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην Κέρκυρα. Ο ρυθμός εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται απότομα αμέσως μετά το Πάσχα, φθάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα. Παράλληλα άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

Καταγράφηκαν 25 νέες εισαγωγές στο Νοσοκομείο, έναντι 33 εισαγωγών που είχαν γίνει συνολικά τον Απρίλιο και 22 εισαγωγών που είχαν γίνει συνολικά τον Μάρτιο. Επίσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου σημειώθηκαν 3 θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, και έγινε 1 εισαγωγή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, έναντι 8 θανάτων και 3 εισαγωγών σε ΜΕΘ που είχαν γίνει συνολικά τον Απρίλιο. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις που διενεργούνται στην Κέρκυρα, τόσο από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, όσο και στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, παρουσίασε επίσης μεγάλη αύξηση.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού συνεχίζει να επεκτείνεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένας αυξημένος αριθμός νοσηλειών και βαριών περιστατικών. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα ήταν διάχυτη σε όλο το νησί με διάφορες τοπικές συρροές, ενώ εξακολουθεί να είναι εντονότερη κυρίως στην πόλη και στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, όπως και το προηγούμενο διάστημα.

Η χαλάρωση του Πάσχα

Η εικόνα αυτή αντανακλά την μεγάλη διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, αποτέλεσμα της μεγάλης κινητικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης. Αυτό είχε σαν συνέπεια να εμφανιστούν ταυτόχρονα διάφορες εστίες μετάδοσης και συρροές κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.

Αυτή η εξέλιξη διαταράσσει την ομαλή πορεία προς τον έλεγχο της επιδημίας για το επόμενο διάστημα, καθώς ανατράπηκε η εικόνα σταθεροποίησης που είχε αρχίσει να εμφανίζεται μετά τα μέσα Απριλίου. Πλέον θα χρειασθεί σημαντική προσπάθεια και θα απαιτηθεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί και πάλι η επιδημική καμπύλη και να αρχίσει η υποχώρηση των κρουσμάτων. Μια επί πλέον παράμετρο δυσκολίας προσθέτει το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης και τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης καθίσταται επιτακτική προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή τους στο άνοιγμα των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, μπορεί να περιορίσει δραστικά την περαιτέρω διασπορά του ιού. Παράλληλα η μεγάλη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αποτελέσει τον αποφασιστικό παράγοντα για τον έλεγχο της επιδημίας. Η μερική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, συμβάλει ήδη στον σχετικό περιορισμό των βαριών περιστατικών και αποτρέπει μια δραματική επιβάρυνση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, παρά την έξαρση των κρουσμάτων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές Μαΐου και αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη, που μπορεί να αντιρροπήσει την αρνητική εξέλιξη στην πορεία της επιδημίας. Πλέον γίνονται καθημερινά περισσότεροι από χίλιοι εμβολιασμοί στην Κέρκυρα. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει ήδη μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιπροσωπεύει περίπου το 27% του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, και στο σύνολο της χώρας. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σχεδόν ο μισός πληθυσμός μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ περίπου το ένα τρίτο θα έχει κάνει δύο δόσεις, και αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στη δραστική μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, τον Ιούνιο προγραμματίζεται η λειτουργία του Μέγα-εμβολιαστικού κέντρου και η μεγάλη διάθεση μονοδοσικών εμβολίων, που μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το νέο ισχυρό κύμα της επιδημίας το οποίο εξελίσσεται στην Κέρκυρα, μπορεί να περιοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τις κατάλληλες πρακτικές. Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων από σημαντική μερίδα πολιτών και η μεγάλη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μονόδρομος για τον σταθερό έλεγχο της επιδημίας.