Κυριακή 14.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νέο site, recycle.corfu.gr - Κλειδί της επιτυχίας η συμμετοχή των δημοτών (video)

Ανακύκλωση
31 Μαρτίου 2021 / 14:56

Μέσω αυτού, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τα ανακυκλώσιμα υλικά και για τα σημεία που μπορούν να τα εναποθέσουν αφού υπάρχει και σχετικός αναλυτικός ενημερωτικός χάρτης.

Το recycle.corfu.gr, που είναι ο πρώτος ειδικά αφιερωμένος και ενημερωμένος ιστότοπος για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Η Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στους στόχους της δημοτικής  αρχής σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, ενώ ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής διακυβέρνησης Παναγιώτας Τζάνε.

Ο ιστότοπος  είναι το recycle.corfu.gr  και εντάσσεται στην  συνολικότερη αλλαγή  του site του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας το οποίο έχει ξεπεράσει τις 50.000 επισκέψεις από την αρχή της λειτουργίας του.

Ο νέος ιστότοπος, αποτελεί ουσιαστικά έναν οδηγό εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και έχουν ενταχθεί σε αυτόν, μέχρι στιγμής, δεκαπέντε τομείς ανακυκλώσιμων υλικών. Μέσω αυτού, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τα ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και για τα σημεία που μπορούν να τα εναποθέσουν αφού υπάρχει και σχετικός αναλυτικός ενημερωτικός χάρτης. Ο νέος ιστότοπος είναι εύχρηστος, εύκολα κατανοητός ως προς την πλοήγησή του και  μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο εφόσον οι πολίτες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα  είναι προσβάσιμη και στην αγγλική γλώσσα.

Μ. Υδραίου: Κλειδί της επιτυχίας η συμμετοχή

Η Δήμαρχος Μ. Υδραίου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την λειτουργία του νέου ιστότοπου αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Δήμου.  Επεσήμανε ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων είναι από τους λίγους Δήμους οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την ανακύκλωση και  κάλεσε όλους τους δημότες να ανταποκριθούν συμμετέχοντας.  Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των δημοτών ώστε να γίνουν συνεργάτες του Δήμου , να βοηθήσουν να γίνουμε ακόμη καλύτεροι, να αναπτύξουμε περισσότερα ρεύματα ανακύκλωσης και να πετύχουμε το στόχο μας για μία πράσινη, καθαρή και σύγχρονη Κέρκυρα, είπε μεταξύ άλλων. Η Δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης ιδιαίτερα τους δύο αντιδημάρχους για την προσπάθειά τους στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Γ. Σερεμέτης: Ως το τέλος του έτους περισσότερα ρεύματα

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Σερεμέτης τόνισε ότι δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες, οι υποδομές και ο εξοπλισμός και οι αντίστοιχες λειτουργίες και υπηρεσίες από την αρμόδια δημοτική αρχή και την υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης, αλλά απαιτείται και η ευαισθητοποίηση και  ανταπόκριση  των δημοτών. Και το ζήτημα της ανακύκλωσης είναι αλληλένδετο με την συμμετοχή όλων, όπως επεσήμανε, καθώς μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. 

Ο Γ. Σερεμέτης κάλεσε τους δημότες να ανταποκριθούν αναφέροντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στην πράξη.  Όπως διευκρίνησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας,  θα πρέπει και οι πολίτες να μην ακυρώνουν την όλη προσπάθεια απορρίπτοντας σύμμεικτα σκουπίδια στους μπλε κάδους. Έκανε γνωστό ότι σταδιακά ως το τέλος του  τρέχοντος έτους θα έχουν προστεθεί και επιπλέον ρεύματα ανακύκλωσης. Τέλος τόνισε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου με τον προγραμματισμό και την προσπάθεια την οποία καταβάλλει σε συνεργασία με τους δημότες θα μπορέσει να πετύχει σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Όπως ανέφερε, δεν νοείται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, και εν προκειμένω στο Δήμο, στην οποία οι πολίτες καταβάλουν  τέλη να μην εξυπηρετείται η συγκεκριμένη ανάγκη αλλά να επαφίεται κανείς στον εθελοντισμό. Είναι δουλειά της υπηρεσίας του δήμου και αυτήν θα κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο εθελοντισμός μόνο εφόσον είναι αναγκαίος μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά. 

Παν. Τζάνε: Προς μία ψηφιακή εποχή

Η αντιδήμαρχος  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής διακυβέρνησης Παναγιώτα Τζάνε ευχαρίστησε την διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου καθώς και την ανάδοχο εταιρία για την συνεργασία  και τη δημιουργία των τριών “ψηφιακών ταυτοτήτων” του Δήμου (corfu.gr, recyle.corfu.gr,visit.corfu.gr) αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανακύκλωσης εντάσσεται στην συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Κομισιόν “100 Ευφυείς πόλεις ICC”. Αποτελεί επίσης ένα σημείο αναφοράς, όπως επεσήμανε, της συμμετοχής, της πορείας και της προόδου του Δήμου στο πρόγραμμα αυτό.

Η Παν. Τζάνε σημείωσε ότι  ο στόχος για την αξιοποίηση όσο των δυνατόν περισσότερων σύγχρονων ψηφιακών λύσεων στο σύνολο του φάσματος λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες τείνει να επιτευχθεί σε σχέση με την πραγματικότητα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη κατά την παραλαβή των καθηκόντων της σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ιστότοπου του Δήμου. 

Ως τελικό στόχο ανέφερε την μετατροπή του Δήμου σε έναν smart Δήμο  και επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η λειτουργία της τρίτης πλατφόρμας που αφορά στον τουρισμό.

Την παρουσίαση της ιστοσελίδας recycle.corfu.gr η οποία είναι συνδεδεμένη  με τον επίσημο ιστότοπο του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος ICC, την δημοτική πλατφόρμα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών Novoville, την διαδικτυακή πλατφόρμα  δωρεάς/ανταλλαγής  ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, την δημοτική πλατφόρμα ανταμοιβής ανακύκλωσης Followgreen,  και φυσικά τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Δήμου, πραγματοποίησε ο επιστημονικός συνεργάτης, εξειδικευμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας ειδικός σύμβουλος Βίκτωρας Δημουλής.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής  στον ιστότοπο έχουν ενταχθεί δεκαπέντε “ρεύματα” τα οποία αφορούν  απόβλητα εκσκαφών,  κατασκευών και κατεδαφίσεων,  λιπαντικών ελαίων, αποτσίγαρων,  γυαλιού, μελανοδοχείων,  ελαστικών οχημάτων,  λαμπτήρων,  μεγάλων και μικρών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, μετάλλου, μπαταριών,  πλαστικού, χαρτιού,  οχημάτων τέλους κύκλου ζωής και φαρμάκων. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες και πιο σαφείς λεπτομέρειες αν επισκεφθούν τον ιστότοπο recycle.corfu.gr.