Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντάει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας στον Στέφανο Πουλημένο για την ανακύκλωση

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
05 Ιουλίου 2023 / 20:49

Γιάννης Σερεμέτης: «Ιδού τι έχουμε κάνει στον τομέα της ανακύκλωσης. Εμείς μιλάμε με στοιχεία»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τον κ. Πουλημένο γνωριζόμαστε πολύ καλά. Τον γνωρίζω και με γνωρίζει καλά.

Για αυτό και όφειλε να είναι πιο προσεκτικός όταν χαρακτηρίζει το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ουραγό στην ανακύκλωση και όταν μας κατηγορεί ότι δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ θα έπρεπε πρώτα να απολογείται για όσα δεν έπραξε στα δικά του χρόνια ευθύνης.

Προφανώς έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης και παραπλάνησης από αυτούς που τον έβαλαν μπροστά μετά από 13χρονια για να κατέβει στα εκλογές, γιατί διαφορετικά, θα ήταν πολύ βαρύ να του καταλογιστεί απόλυτη άγνοια για το τι έχει γίνει στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων λόγω αποχής και έλλειψης γνώσης των εξελίξεων.

Θα ήθελα λοιπόν να τον ενημερώσω, αφού τον έπιασε το ενδιαφέρον μετά από τόσα χρόνια που τα δύσκολα τα λύσαμε, ότι παραλάβαμε κυριολεκτικά μηδενικές και ανύπαρκτες υποδομές για την χωριστή συλλογή των ρευμάτων αποβλήτων και την ανακύκλωση με «Διαλογή στη Πηγή» και η πρώτη προτεραιότητα ήταν να διεκδικήσουμε και να απορροφήσουμε πόρους για τη δημιουργία αυτών των υποδομών, και αυτό κάναμε.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια και τι έχει γίνει από την έναρξη της θητείας της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής μέχρι και σήμερα:

1ον) Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά, σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου μας και όχι μονάχα στην πόλη της Κέρκυρας, τουλάχιστον 8 νέα δημοτικά ρεύματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανακύκλωση με «Διαλογή στη Πηγή».

2ον) Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν, εντός δημοτικών κτιρίων: α) 51 νέα σημεία για μπαταρίες, β) 20 νέα σημεία για λαμπτήρες, γ) 10 νέα σημεία για μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, δ) 10 νέα σημεία για μελανοδοχεία – τόνερ.

3ον) Επίσης, διαθέσιμα σε εξωτερικούς χώρους, δημιουργήθηκαν: α) παραπάνω από 60 νέα σημεία για μεταχειρισμένα ρούχα και υποδήματα,

β) 40 νέα σημεία για αποτσίγαρα,

γ) 1 νέο σημείο για μη χρησιμοποιημένα – μη ληγμένα φάρμακα,

4ον) Δημιουργήθηκε ο πρώτος σταθμός συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (όπως ghost nets, πλαστικά, ελαστικά κ.λ.π.) - (που προέρχονται από υποθαλάσσιους και παράκτιους καθαρισμούς ή από την καθημερινή χρήση των περιοχών ενώ σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι σ’ αυτό το λίγο χρονικό διάστημα λειτουργίας του, ο Δήμος μας είναι ο τρίτος πανελληνίως σε όρους συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών μεταξύ των μελών του νεοσύστατου «Δικτύου των Μπλε Δήμων» το πρώτο εθνικό δίκτυο δήμων που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

5ον) Υλοποιήθηκε σταθερά το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των σχολείων «Followgreen», μέσω διαγωνισμών συλλογής ποσοτήτων ανακυκλώσιμων, με τίτλο ‘’Πάμε Ανακύκλωση’’.

6ον) Ξεκίνησε η τοποθέτηση κομποστοποιητών στα δημοτικά σχολεία του Δήμου και μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Β/θμιας εκπαίδευσης.

7ον) Δημιουργήθηκε το recycle.corfu.gr όπου αποτελεί τον πρώτο επίσημο δημοτικό ιστότοπο στην ιστορία του νησιού της Κέρκυρας, ο οποίος επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τις διαθέσιμες λύσεις που προσφέρονται για την χωριστή συλλογή των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, απαντώντας στα θεμελιώδη ερωτήματα που συνήθως θέτουν οι πολίτες σχετικά με το (Πού, Ποια, Γιατί και κυρίως Πώς) μπορούν να ανακυκλώσουν.

8ον) Άμεσα, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναπτύσσονται ΞΑΝΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, δημοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής για: α) χαρτί και χαρτόνι με 1.100 κίτρινους κάδους, β) για πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα, με περισσότερους από 150 κόκκινους κάδους και γ) για τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια και λίπη.

9ον) Επίσης, παραλαμβάνονται 1.000 καφέ κάδοι, 1.800 κομποστοποιητές που θα διανεμηθούν σε νοικοκυριά και κατοικίες και αναμένεται σύντομα η έγκριση για 20 κοντέινερ για την χωριστή συλλογή και των «πράσινων αποβλήτων».

10ον) Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων δημόσιων εγκαταστάσεων που θα υποστηρίξουν συνολικά και αποτελεσματικά την χωριστή συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας με «Διαλογή στη Πηγή», όπως: τουλάχιστον 2 Πράσινων Σημείων, 5 Κινητών Πράσινων Σημείων και 15»έξυπνων» Γωνιών Ανακύκλωσης με σύστημα επιστροφής χρημάτων.

11ον) Αναμένεται σύντομα η έγκριση της αίτησης του Δήμου μας για συμμετοχή σε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» με στόχο την λειτουργία του ως κινήτρου για την αύξηση της «Διαλογής στη Πηγή» και ταυτόχρονα ως αντικινήτρου, το οποίο θα βοηθήσει στην μείωση των υπολειμματικών συμμείκτων σε δημοτικό επίπεδο.

12ον) Αμέσως μετά και την εγκατάσταση και των νέων δικτύων χωριστής συλλογής απορριμμάτων που έχουν αναφερθεί παραπάνω, ξεκινάει η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της «Διαλογής στη Πηγή», την επαναχρησιμοποίηση & την κομποστοποίηση.

Όλα αυτά πριν από 4 χρόνια δεν υπήρχαν. Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης, εμείς δεν θέλουμε να λέμε πολλά αλλά έχουμε κάνει πολλά στην πράξη και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Οφείλω επίσης να ενημερώσω τον κ. Πουλημένο ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει ήδη στο ενεργητικό του τρεις διαφορετικές βραβεύσεις για τις δράσεις του στην ανακύκλωση και ακόμα μία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή (όλες τους κρινόμενες από επιστημονικές επιτροπές) όπου ποτέ στο παρελθόν ο Δήμος μας, όσο ενθυμούμαστε τουλάχιστον, δεν έχει ξαναβραβευθεί για τους συγκεκριμένους λόγους.

Επειδή, όπως είπα, γνωριζόμαστε από πολύ παλιά, τον καλώ όποια μέρα ή ώρα επιλέξει ο ίδιος να τον ενημερώσω και αναλυτικά για όλα αυτά. Άλλωστε αφού δηλώνει υποψήφιος Δήμαρχος θα πρέπει να ενημερωθεί για όλα τα θέματα του Δήμου.»