Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαρλής: Γιατί ψήφισα «όχι» στη παράδοση του φακέλου του εργοστασίου στον νέο ΦΟΔΣΑ

Χρύσανθος Σαρλής
17 Μαρτίου 2021 / 12:04

Η αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου του Χρύσανθου Σαρλή στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ για την παράδοση της εγκεκριμένης προμελέτης και των λοιπών σχετικών εγγράφων του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας

στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ για την παράδοση της εγκεκριμένης προμελέτης και των λοιπών σχετικών εγγράφων του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας:  


Προς
Το Δ.Σ  ΣΥΔΙΣΑ
Γραμματεία Δ.Σ

Ψηφίζω αρνητικά επί του αιτήματος από 4.3.2021 του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε., για την παράδοση της εγκεκριμένης προμελέτης και των λοιπών σχετικών εγγράφων του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας», για τους ακολούθους λόγους:

Γιατί, η σύσταση με το άρθρο 93 του Νόμου  4685   /2020, του διαβαθμιδικού περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων – Ανώνυμη Εταιρεία, συνιστά αντισυνταγματική και ανεπίτρεπτη μεταρρύθμιση του βασικού θεσμικού πλαισίου τοπικής αυτοδιοίκησης – εμβάθυνσης δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο:

α)  Σε επίπεδο Περιφέρειας, στην Ηπειρωτική Ελλάδα:
1) Μόνο οι Δήμοι συνιστούν φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων – ΦΟΔΣΑ.
2) Σε κάθε περιφέρεια μπορούν να λειτουργούν ένας και έως τρεις ΦΟΔΣΑ.
3) Για την δημιουργία περιφερειακών ΦΟΔΣΑ πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων – μελών του ΦΟΔΣΑ με απόλυτη πλειοψηφία (άρθρο 225 του Νόμου 4555/2018).

β) Σε επίπεδο περιφέρειας στη νησιωτική Ελλάδα:
Την διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχουν αποκλειστικά οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων ή οι υφιστάμενοι Σύνδεσμοι Καθαριότητας – ΣΥΔΙΣΑ – (άρθρο 226 Νόμου 4555/2018).



Η τροποποίηση του ανωτέρω θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων με το επίμαχο άρθρο 93 σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε α) να υπερβεί την συνταγματική ρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο στην Ηπειρωτική Ελλάδα, εξαρτά την δημιουργία περιφερειακών ΦΟΔΣΑ από την ελεύθερη βούληση των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων – μελών και με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, λαμβανομένη με απόλυτη πλειοψηφία, β) να επιβάλλει επιλεκτικά αναγκαστική σύσταση Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, με συμμετοχή σε κάθε ΦΟΔΣΑ της οικείας Περιφέρειας με ποσοστό 40%, ενώ η Περιφέρεια δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα ούτε λειτουργική δυνατότητα και εξαιρώντας επίσης επιλεκτικά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, γ) να καταργεί αναγκαστικά τους υφιστάμενους θεσμικούς Συνδέσμους διαχείρισης, προϊόν διαχρονικής βούλησης και των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.
Γιατί, παράλληλα με την αναγκαστική κατάργηση των Συνδέσμων (εν προκειμένω του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας) ανεπίτρεπτα αφαιρείται η θεσμοθετημένη αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση (εν προκειμένω του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και μεταφέρεται, κατά κύριο λόγο, σε περιφερειακό και αναρμόδιο όργανο.

Γιατί, για τον ίδιο λόγο, ανεπίτρεπτα αφαιρείται από τα δημοτικά συμβούλια των νησιωτικών Δήμων μας, η διαχείριση μεγάλου μέρους των θεσμοθετημένων πόρων τοπικής αυτοδιοίκησης όπως είναι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και μεταφέρεται σε αναρμόδιο φορέα, ο  οποίος με τις αποφάσεις του θα δεσμεύει ερήμην των νομίμων συλλογικών οργάνων που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία και θα διαθέτει τους πόρους της, σε μεγάλο μάλιστα βάθος χρόνου (όπως π.χ δια της περιλαμβανομένης εις την προκήρυξη των ΜΕΑ ρήτρας ανάθεσης για 6 συν 6 χρόνια της διαχείρισης της μονάδας εις τον ανάδοχο του έργου, με δαπάνη από τους ανωτέρω πόρους), χωρίς απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, κατά πλήρη παράκαμψη του βασικού θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής διαδικασίας.

Απολύτως ενδεικτικό του μεγέθους της ωμής παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμικού πλαισίου, αποτελεί ότι οι αποφάσεις αυτές διαχείρισης των θεσμοθετημένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα λαμβάνονται από διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από εκτελεστικά όργανα (Περιφερειάρχης – Δήμαρχοι) οι οποίοι στο θεσμοθετημένο πλαίσιο του οικείου συλλογικού αποφασιστικού οργάνου (Περιφερειακό Συμβούλιο – Δημοτικό Συμβούλιο), δεν έχουν ψήφο.

Σε αυτό το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του νεοπαγούς «διαβαθμιδικού Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» έχει καταργηθεί κάθε έννοια δημοκρατικής εκπροσώπησης και δημοκρατικής διαδικασίας.
Το τεράστιο ποσοστό 40%, με το οποίο η Περιφέρεια, θεσμικά αναρμόδια, «προικίστηκε» και μετέχει εις το «διαβαθμιδικό», μετατρέπει όλους τους «συμμετέχοντες» δήμους ακόμα και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν με πληθυσμό που υπερβαίνει το 35% του πληθυσμού της Περιφέρειας, σε κομπάρσους του «διαβαθμιδικού».

Οι τρεις Περιφερειακοί (Περιφερειάρχης και δύο Αντιπεριφερειάρχες) στο 7μελές δ. συμβούλιο συνιστούν σ’αυτό ακόμα μεγαλύτερη αναλογία συμμετοχής από το 40%, και με ένα ακόμα μέλος «των λοιπών" σχηματίζουν απόλυτη πλειοψηφία.
Γιατί, την δημοπράτηση του έργου της ΜΕΑ Κέρκυρας, δικαιωματικά έπρεπε να συνεχίσει ο νόμιμος και φυσικός φορέας τούτου (του έργου), ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, η υπηρεσιακή , οργανωτική και τεχνική επάρκεια του οποίου ως αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας του με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν. και η άριστη γνώση των παραμέτρων του έργου, τον αναδεικνύουν ως τον ενδεδειγμένο και μοναδικό άλλωστε, που είναι σε θέση να εποπτεύσει αποτελεσματικά την πορεία εκτέλεσης του έργου.

Γιατί ενώ τα δεδομένα της δημοπράτησης μετά την έκδοση της απόφασης της Αρχής εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, αναρτήθηκαν από τις 9.10.2020 εις την πλατφόρμα του ΕΠ/ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την (τυπική) διαδικασία στην περίπτωση αυτή, έγκριση της επαναδημοπράτησης του έργου, χωρίς καμία αιτιολόγηση και αφού παρήλθαν άπραγοι σχεδόν πέντε μήνες, «αντικαταστάθηκε» ο Φορέας του έργου ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας με τον νεοπαγή και οργανωτικά και επιχειρησιακά ανύπαρκτο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε.

Γιατί, ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε δεν διαθέτει καμία οργανωτική προϋπόθεση για να αναλάβει την συνέχιση της διαδικασίας προκήρυξης του έργου και την εποπτεία και παρακολούθηση εν συνεχεία της εκτέλεσης του έργου (ΜΕΑ Κέρκυρας).
Χαρακτηριστικά ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε., αγνοεί την τεχνική προμελέτη της ΜΕΑ Κέρκυρας, τα τεύχη τεχνικής προμελέτης, τα σχέδια τεχνικής προμελέτης, την γεωτεχνική μελέτη, τις σχετικές αποφάσεις, εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις κ.λπ και δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία (σε αντίθεση με τον ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, ο οποίος διαθέτει έμπειρη ομάδα τεχνικών σε απόλυτη και συνεχή επαφή τα τρία τελευταία χρόνια με το τεράστιο μελετητικό υλικό (άνω των 130 τευχών, διαγραμμάτων, τομών κ.λπ) και τους χώρους του φυσικού αντικειμένου).

Τι είδους δημοπράτηση έργου θα είναι αυτή και τι εγγυήσεις για την αποτελεσματική και άρτια επίβλεψη του έργου παρέχει ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε;

Να ληφθεί επί πλέον υπ’όψιν, ότι η προβληματική κατάσταση στην οποία θα μας οδηγήσει η νηπιακή οργανωτική αδυναμία του νεοσύστατου φορέα, επιτείνεται από την παράλληλη προκήρυξη από τον Φορέα αυτόν, εγκαταστάσεων ΜΕΑ στις νήσους του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλληνία κ.λπ.).

Είναι σφόδρα πιθανό, ότι δια του τρόπου αυτού εισερχόμαστε στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα (και στο Ιόνιο), σε ένα νέο κύκλο σύγχυσης, ασυναρτησίας και ανακολουθιών την στιγμή που όλα έδειχναν ότι κατορθώναμε να κλείσουμε και να καταστήσουμε παρελθόν τον κύκλο της ζοφερής περιόδου «της διαχείρισης των απορριμμάτων» που ζήσαμε τα τελευταία 10-15 χρόνια στην Κέρκυρα.

Προσωπικά παρομοιάζω την ανάμειξη του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε., στην διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας, με την αντικατάσταση μιας έμπειρης στρατιωτικής μονάδας την ώρα της επιχείρησης σε ναρκοπέδιο,  με νεοσύλλεκτους.
Γιατί επιλεκτικά και στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζονται «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Στην περίπτωση του έργου του ΜΕΑ Ζακύνθου, η δημοπράτηση του οποίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2019 και η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε μόλις τον Μάρτιο 2021!! (σημειώθηκε δηλαδή σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία, σε αντίθεση με τους ρυθμούς της δημοπράτησης του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας) το έργο θα εκτελεστεί με φορέα τον Δήμο Ζακύνθου και υπό την επίβλεψή του.

Γιατί δημιουργείται εδραία πλέον η πεποίθηση, ότι η προδικαστική προσφυγή κατά την προκήρυξης του Μαϊου 2020 από τον ΣΥΔΙΣΑ της ΜΕΑ Κέρκυρας (το στάδιο της προδικαστικής προσφυγής προβλέπεται από το νόμο ως ενδιάμεση διαδικασία του διαγωνισμού και σύνηθες να συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς), χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την αλλαγή του ΣΥΔΙΣΑ ως φορέα και την υποκατάστασή του από τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε., αφού την τεχνική προμελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης, τα διαγράμματα, τα στατικά, τις τομές, τις γεωτεχνικές μελέτες του έργου της ΜΕΑ Κέρκυρας, τα οποία όλα παρήχθησαν από τον ΣΥΔΙΣΑ, ζητά ο νεόκοπος ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε για να επαναπροκηρύξει το έργο!!!.

Κέρκυρα, 10 Μαρτίου 2021

Χρύσανθος Σαρλής
Μέλος (Αντιπρόεδρος)
Του Δ.Σ του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας


Το παρόν κείμενο αποτελεί την αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου μου επί του εν επικεφαλίδι θέματος και παρακαλώ να καταχωρηθεί εις τα πρακτικά της σχετικής αποφάσεως του ΣΥΔΙΣΑ κατά την συνεδρίαση που έλαβε χώρα την 10.3.2021.