Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή τη δημιουργία ΣΜΑ στη Βόρεια Κέρκυρα

ΦΟΔΣΑ
26 Μαΐου 2024 / 20:07
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί σε μελλοντική συνεδρίαση με θέμα το ΦΟΔΣΑ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της δημιουργίας ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στην περιοχή των Ραχτάδων της Β. Κέρκυρας έφερε προς συζήτηση στη 14η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 25/05 η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτός ημερησίας διάταξης.

Για το συγκεκριμένο θέμα, έδωσαν το παρόν στην συνεδρίαση και εξέφρασαν τις απόψεις τους τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Αυλωνίτης, όσο και πρόεδροι τοπικών συλλόγων.

Η ΑΛ. Μπαλού, κατά την εισαγωγική εισήγησή της χαρακτήρισε την επιλογή του χώρου από τον ιδιώτη ως «περιβαλλοντικό έγκλημα» και τόνισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Μελέτη με εναλλακτικές τοποθεσίες

Η θέση στην οποία έχει επιλεχθεί αρχικά να γίνει ο ΣΜΑ, έχει πολλά προβλήματα, όπως ανέφερε τόσο η Αλ. Μπαλού, όσο και οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και περιοχές βιολογικών καλλιεργειών, αλλά και κοντά σε γεωτρήσεις.

Επιπλέον, ο δρόμος στην περιοχή δεν βολεύει για τις μετακινήσεις τόσο μεγάλων οχημάτων.

Τέλος, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης ότι η τοποθεσία που σχεδιάζεται να γίνει ο ΣΜΑ, αποτελεί φυσικό σημείο επέκτασης του χωριού των Ραχτάδων και η δημιουργία του Σταθμού, θα αναγκάσει τους κατοίκους του χωριού να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Ο Αλ. Αυλωνίτης, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στα λεγόμενα του Δημάρχου Β. Κέρκυρας και στην ύπαρξη μελέτης που προκρίνει επτά τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να γίνει ΣΜΑ. Η επιλεγείσα τοποθεσία δεν ανήκει σε αυτές.

Ενθάρρυνε το Περιφερειακό Συμβούλιο να «Εφαρμόστε τη νομοθεσία, ακούστε τους κατοίκους της περιοχής. Πηγαίνετέ εσείς προσωπικά και επιστημονικά ελέγξτε τη θέση». Ακόμη προέτρεψε τη Περιφέρεια να ελέγξει όσα ειπώθηκαν από τους προέδρους των κοινοτήτων και αν συμπεράνει ότι ισχύουν τότε να δημιουργήσουν αρνητικές προϋποθέσεις έγκρισης της λειτουργίας αυτής της συγκεκριμένης μονάδας.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Κατά τις τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων και πριν τη ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων (της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Περιφερειακής Αρχής), η πρ. Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα- Τσαγκαροπούλου πήρε το λόγο και χαρακτήρισε τη συζήτηση μια «κακή στιγμή για την αυτοδιοίκηση», ενώ συμπλήρωσε ότι «αν η θέση του δημάρχου ήταν ειλικρινής θα έφερνε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο ή στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ». Ακόμη είπε ότι «Θα έπρεπε να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ένας ιδιώτης έρχεται και χωρίς την έγκριση του δημάρχου και απεμπολώντας την ιδέα των επτά σημείων φέρνει προ δεδομένων το Περιφερειακό Συμβούλιο για να πάρει άδεια.»

Εκεί παρενέβη ο Γ. Τρεπεκλής και ανέφερε ότι η Ρ. Κράτσα επιβάρυνε την περιφέρεια να πληρώνει 15 εκατομμύρια το χρόνο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ρ. Κράτσα.

Η συνέχεια παραπέμφθηκε σε μελλοντική συνεδρίαση με θέμα το ΦΟΔΣΑ.

Δύο προτάσεις

Τελικά σε ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις, της ΛΑ.ΣΥ. που θεωρεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να είναι καταρχήν αντίθετο στη δημιουργία του ΣΜΑ, και της Περιφερειακής Αρχής που πρότεινε αναβολή του θέματος μέχρι να γίνει περαιτέρω συζήτηση με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και με μελετητές. Η πρόταση της παράταξης Τρεπεκλή ήταν αυτή που πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Γ. Τρεπεκλή στις 30/05 θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας  και με συμβούλους, ενώ προσκάλεσε εκπροσώπους των παρατάξεων να συμμετάσχουν. Θα κάνουν αυτοψία στο χώρο και στην εγκατάσταση, ενώ στη συνάντηση με τον Γ. Μαχειμάρη θα τον ρωτήσει αν έχει εξετάσει τα επτά σημεία που έχει προκρίνει η μελέτη.

ΦΩΤΟ@FB

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.