Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας: Αυξητική τάση, σε οριακά ελεγχόμενα επίπεδα ο ιός

Παρατηρητήριο
03 Μαρτίου 2021 / 13:14

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα διεξάγεται μέχρι στιγμής στην Κέρκυρα με αργούς ρυθμούς, που υπολείπονται όλο και περισσότερο του ρυθμού στο σύνολο της χώρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 17/2/2021.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 414 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, και 112 ανάμεσα σε επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 28/2/2021. Επί πλέον, από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί αθροιστικά 127 κρούσματα από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα.

Συνολικά 90 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας νοσηλεύτηκαν, από τους οποίους 10 διασωληνώθηκαν και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους επισκέπτες έχουν καταγραφεί 14 νοσηλείες και 2 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Έχουν σημειωθεί συνολικά 17 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφονται από την 1/2/2021 περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί είτε με μοριακή μέθοδο, είτε με τεστ αντιγόνου, σε εργαστήρια της Κέρκυρας που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (και όχι μόνον τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται με μοριακή μέθοδο RT–PCR, όπως γινόταν μέχρι την 31/1). Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Ξεχωριστά προσμετρούνται τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν με rapid test τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα.

Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 54 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που διαγνώσθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας. Επί πλέον καταγράφηκαν 34 νέα κρούσματα από τις ιχνηλατήσεις και τις μαζικές εξετάσεις, που διενεργεί με rapid test η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Επίσης υπήρξαν 9 νέες εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, και σημειώθηκαν δύο θάνατοι, σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ από το Δεκέμβριο.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, μετά από διάγνωση σε τοπικά εργαστήρια, προκύπτει ότι 177 (42.8%) ήταν γυναίκες και 237(57.2%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45.6 έτη , 44.2 στις γυναίκες και 46.6 στους άνδρες. Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ 2 και 96 ετών. 

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARS–COV-2 στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού συνέχισε να αυξάνεται στη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου. Συνολικά τον Φεβρουάριο ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιανουάριο. Καταγράφηκαν 9 νέες εισαγωγές στο Νοσοκομείο και 2 θάνατοι ασθενών COVID-19, που νοσηλεύονταν από το Δεκέμβριο στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις που διενεργούνται στην Κέρκυρα, τόσο από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, όσο και στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, έχει αυξηθεί αλλά δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλό, παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 4%. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια του Φεβρουαρίου και ιδιαίτερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός τόσο των μοριακών τεστ όσο και των rapid test, που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς και από την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στη Κέρκυρα παραμένει μέχρι στιγμής σε οριακά ελεγχόμενα επίπεδα. Παρά την καταγραφή σημαντικού αριθμού νέων κρουσμάτων, δεν καταγράφεται ακόμη μεγάλος αριθμός νοσηλειών και σοβαρών περιστατικών. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις που διενεργούνται, έχει αυξηθεί αλλά δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλό. Η αυξανόμενη διασπορά του ιού φαίνεται να αφορά για την ώρα νεότερες και μέσες ηλικίες, ωστόσο πιθανή περαιτέρω αύξηση της θα επεκταθεί αναπόφευκτα και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με συνέπεια περισσότερες νοσηλείες και βαριά περιστατικά. Η αυξητική τάση, συμβαδίζει με τη νέα έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται πανελλαδικά σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς περιοχές που είχαν μέχρι πρόσφατα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, πέρασαν στο «κόκκινο» μέσα σε σύντομο διάστημα.

Με αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα διεξάγεται μέχρι στιγμής στην Κέρκυρα με αργούς ρυθμούς, που υπολείπονται όλο και περισσότερο του ρυθμού στο σύνολο της χώρας. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιστοιχεί περίπου στο 4 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας προσεγγίζει το 6%.

Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, καθώς και τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, και η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη και των ηλικιακών ομάδων 65-74 ετών, καθώς και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η διαθεσιμότητα των εμβολίων αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού πανελλαδικά. Η ανάπτυξη περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού είναι αναγκαία, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μέχρι το καλοκαίρι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ρυθμός των εμβολιασμών να αυξηθεί σημαντικά και να παρακολουθεί τουλάχιστον τον αντίστοιχο ρυθμό στο σύνολο της χώρας, που επίσης θα αυξάνεται σταδιακά.

Σήμερα λειτουργούν στην Κέρκυρα 3 εμβολιαστικά κέντρα (ένα στο Νοσοκομείο, ένα στο Κέντρο Υγείας της πόλης, και ένα στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου). Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν 150-200 δόσεις εμβολίου σε καθημερινή βάση, εκτός των Κυριακών. Για να επιτευχθεί εμβολιαστική κάλυψη στα επίπεδα του 35% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δύο δόσεις εμβολίου, θα πρέπει να χορηγούνται κατά μέσο όρο περίπου 500 δόσεις ημερησίως, κατά το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς αυξάνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων, και με τη συστηματική προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την εντατική επιδημιολογική επιτήρηση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση της επιδημίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Η συστηματική εφαρμογή των ιχνηλατήσεων, η τήρηση και ο έλεγχος της καραντίνας, και η γενικευμένη εφαρμογή των προφυλακτικών μέτρων από τους πολίτες, μπορούν να συμβάλουν, ώστε η επιδημία να παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα.