Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πανδημία Covid – 19 απέδειξε ότι ο καπιταλισμός είναι στη δύση του

Covid-19
11 Οκτωβρίου 2022 / 17:17

Bιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του» στο Εργατικό Κέντρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο, η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», που διοργάνωσε η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Εισαγωγικά η Ελένη Παπαγεωργίου, παθολόγος, συνεργάτης του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και μια από τους συγγραφείς της έκδοσης ανέφερε:

«Επιδιώξαμε σε αυτήν την συλλογική εργασία να συνοψίσουμε τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο, από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαϊκών δυνάμεων και σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των αστικών κυβερνήσεων, στην Ελλάδα, στην ΕΕ και παγκόσμια. Τα κείμενα της έκδοσης είναι καταστάλαγμα δίχρονης συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων της πανδημίας, του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ».

Συνεχίζοντας επισήμανε τις τεράστιες συνέπειες στη ζωή των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, που έφερε και συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο η διαχείριση της πανδημίας. Ανέλυσε τα επιστημονικά και ιδεολογικά-πολιτικά ζητήματα, γύρω από τα αίτια εμφάνισης της πανδημίας, τους τρόπους αντιμετώπισής της, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, την πολιτική της «ατομικής ευθύνης» κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και το ρόλο που έπαιξε ο ιδιωτικός τομέας υγείας.

Απάντησε στο ερώτημα του αν είμαστε όλοι ίσοι τελικά απέναντι και στον ιό επικεντρώνοντας στον ταξικό χαρακτήρα των επιπτώσεων στην υγεία, στα μέτρα προστασίας και περιορισμού της διασποράς μέσα στους χώρους δουλειάς, στο εμβόλιο ως εμπόρευμα, στους ανταγωνισμούς κλπ.

Αναφέρθηκε, στην τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και στην κατάσταση των υποδομών δημόσιας υγείας στο νησί που είναι ασυντήρητες, κάποιες φορές κι επικίνδυνες. Τις εικόνες αυτές αποκόμισε στην επίσκεψή της στο νοσοκομείο ημέρας όπου συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων στον Ψυχιατρικό Τομέα αλλά και στη συνάντηση με το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΚ.

Μετά την εισηγητική τοποθέτηση έγιναν ερωτήσεις αλλά και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τόσο από υγειονομικούς που παραβρέθηκαν όσο και από εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.

Ενδεικτικά:

Για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις μίλησε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, ψυχολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους». Στη δυσκολία πρόσβασης  σε αναγκαία θεραπεία των πιο ευάλωτων ομάδων αναφέρθηκε ο Τάσος Παπατσώρης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα και εξήγησε ότι η πολιτική της παράδοσης της υγείας στους ιδιώτες θα επιδεινώσει την κατάσταση τόσο για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, όσο και για τους υγειονομικούς. Η Αναστασία Αργυροκαστρίτη, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΚ, αποκάλυψε τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας στο νοσοκομείο, λόγω της υποστελέχωσης (καλύπτεται μόνο 45% του οργανογράμματος) την κούραση και την εξάντληση των υγειονομικών.

Κλείνοντας, η Ελένη Παπαγεωργίου τόνισε ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε γιατί ο καπιταλισμός βρίσκεται στη δύση του και σαπίζει, αφού τα επιστημονικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπόρεσαν να τα απολαύσουν οι λαοί. Ακόμα γιατί στις μέρες μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Υγεία είναι η φτώχεια και η ακρίβεια, που καταδικάζει στο κρύο και την ανέχεια πολλές λαϊκές οικογένειες.

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση μαζί με το ΚΚΕ να παλέψουν για τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας και επισήμανε ότι όλη αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ είχε τη δική του μεγάλη συμβολή για να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει, να συνεχίσει να αγωνίζεται, να οργανώνεται και ταυτόχρονα να μην υποκύψει στην τρομοκρατία απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Τέλος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις μάχες που έρχονται και για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού με σημαντικούς σταθμούς την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου.