Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο του Δήμου - Σταθεροποιείται η επιδημία στην Κέρκυρα

παρατηρητήριο
04 Φεβρουαρίου 2021 / 10:54
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει

ότι συνεχίστηκε η σταθεροποίηση της επιδημίας στην Κέρκυρα και κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.  Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 μέχρι και την 31/01/2021 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ήταν και πάλι περιορισμένος.  Δε καταγράφηκαν νέες νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου και δεν υπήρξε κανένας θάνατος σε ασθενή COVID-19.  Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις, που διενεργούνται με rapid test από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, καθώς και στις εξετάσεις που διενεργούνται στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, παραμένει χαμηλό. 

Σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα και στο σύνολο της χώρας. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου εμφανίζεται και πάλι αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και σε αρκετές περιοχές εντοπίζονται σημαντικές εστίες αναζωπύρωσης, οδηγώντας στη λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές. Ο εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος της επιδημίας παραμένει δύσκολος.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα διεξάγεται μέχρι στιγμής και στην Κέρκυρα με σχετικά αργούς ρυθμούς, όπως και σε όλη τη χώρα. Η εμβολιαστική κάλυψη στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών. Επίσης η Κινητή Oμάδα Υγείας του ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου στους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων. 

Ο αριθμός των ατόμων που είχαν κάνει μια δόση εμβολίου μέχρι την 31 Ιανουαρίου αντιστοιχεί περίπου στο 2 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, ποσοστό που βρίσκεται κοντά στο αντίστοιχο για το σύνολο της χώρας. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και στην Κέρκυρα ο οριστικός έλεγχος της επιδημίας και η επαναφορά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Όπως όλα δείχνουν, η κλιμάκωση του εμβολιαστικού προγράμματος θα επιχειρηθεί σταδιακά και θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη από τον Μάρτιο και μετά, όταν αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων. Στη φάση αυτή θα είναι αναγκαία η ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού, για την επίτευξη υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης.
Εν τω μεταξύ έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων θα προσθέσει μια ακόμη παράμετρο στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Με δεδομένο το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και της εποχής των ιώσεων, χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση της επιδημίας, προκειμένου να παραμείνει στα ελεγχόμενα επίπεδα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.