Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αλέξανδρος Αλεξάκης
03 Δεκεμβρίου 2020 / 14:49

«Η πλειονότητα των πολιτών δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την έννοια της ατομικής κοινωνικής ευθύνης λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο αντιπεριφερειάρχη). Μήνυμα του Αλέξανδρου Αλεξάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ως αναπηρία νοείται ο περιορισμός της άμεσης αντίληψης, του λόγου ή του έργου του ατόμου εξ αιτίας οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών.

Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ομάδα αυτή αριθμεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Πέρα από τη δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτησή τους, η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή καθίσταται δύσκολη σε όλους τους τομείς και μια οργανωμένη και δημοκρατική κοινωνία οφείλει να μεριμνά για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής τους, παρέχοντάς τους απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την περίθαλψη και την ψυχαγωγία.

Είναι βασικό, οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, με τρόπο που να δηλώνει σεβασμό στην ατομική ιδιαιτερότητα ώστε να μην αισθάνονται κοινωνικό αποκλεισμό.

Πολλές χώρες από την άποψη αυτή θεωρούνται ακόμη υπανάπτυκτες, τη στιγμή που άλλες θεωρούν αυτονόητη την ίση μεταχείριση των ανθρώπων αυτών. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή μέσω δημοσίων υποδομών και παροχών, καλύπτοντας κενά του παρελθόντος.

Δεν νοείται σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία, να μην υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια αγαθά, ενώ βασική αρχή των Ευρωπαϊκών κανονισμών για την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Η χώρα μας έχει διανύσει μόλις λίγα μέτρα στον μαραθώνιο της υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων και δράσεων, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για περιοχές απόλυτης προσβασιμότητας, με τήρηση των κανόνων ασφαλείας και μη αποκλεισμού.

Η πλειονότητα των πολιτών δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την έννοια της ατομικής κοινωνικής ευθύνης λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η θέληση και η δύναμη των ανθρώπων με αναπηρία είναι σε πολλές περιπτώσεις αξιοθαύμαστες και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Η διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων της ίσης μεταχείρισης είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, ατομικά, πολιτικά και συλλογικά.