Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Εν μέσω πανδημίας περισσεύουν γιατροί ή χρήματα;

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
18 Nov 2020 / 18:23

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Επιτροπή Υγείας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το 2014 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες του μνημονίου, έχτισε από το μηδέν ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στα υποστελεχωμένα και άδεια κτήρια του πρώην ΙΚΑ,
• προσέλαβε επικουρικό προσωπικό,
• προκήρυξε 500 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών και
• το 2018 και το κυριότερο στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του μνημονίου δημιούργησε τις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μόλις σε 1 χρόνο να λειτουργήσει με χρήματα του ΕΣΠΑ 127 μονάδες ΤΟΜΥ οι οποίες παρέχουν πλήρης ιατρικές υπηρεσίες, καθώς πέραν των ιατρών στελεχώνονται από νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους, προσφέροντας το επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν φτιάξει από χρόνια.
Παρά την άρνηση πολλών ιατρών να ενταχθούν σε αυτές (ιδιαίτερα στα μικρά αστικά κέντρα, που αποτέλεσε και την τροχοπέδη της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος που προέβλεπε 239 μονάδες), οι ΤΟΜΥ όπου λειτούργησαν, απέδειξαν ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας, με δημόσιους πόρους που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία. Σε συνδυασμό με την πρόσβαση των ανασφάλιστων χωρίς διακρίσεις στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας καλύφθηκαν από πολλές μονάδες, με τους πολίτες που δήλωσαν για πρώτη φορά τον οικογενειακό τους γιατρό σε αυτές, να αισθάνονται ικανοποίηση σε όλες τις μετρήσεις που έγιναν.

Παρά την εκπεφρασμένη θέληση της Νέας Δημοκρατίας να διαλύσει τις TOMY, όταν θα γινόταν κυβέρνηση (με πληθώρα σχετικών δηλώσεων του τότε υπευθύνου υγείας κ. Οικονόμου), με το που έγινε κυβέρνηση, η συντηρητική παράταξη βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα της λαϊκής κατακραυγής, αν πραγματοποιούσε τις απειλές της.

Με τα κονδύλια να είναι διαθέσιμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου και τη δημιουργία των υπόλοιπων μονάδων, η ΝΔ πάρα ταύτα, τις απαξίωσε και άφησε το χρόνο να κυλήσει χωρίς να επαναπροκηρύξει τη στελέχωση των υπόλοιπων μονάδων.

Ξαφνικά μόλις στις 24 Οκτωβρίου και 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και αφού η κυβέρνηση ολιγώρησε πλήρως στη στελέχωση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας, δήλωσε για πρώτη φορά μέσω του γενικού γραμματέα του Υπουργείου κ. Θεμιστοκλέους ότι σχεδιάζει τη περαιτέρω ανάπτυξη των ΤΟΜΥ  και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη στελέχωση τους.

- 1 χρόνος εν μέσω πανδημίας χάθηκε, για να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία την αξία στελέχωσης της δημόσιας υγείας.
-  1 χρόνος πέρασε, εν μέσω πανδημίας για να καταλάβει, ότι μπορεί να αξιοποιήσει έτοιμα κονδύλια τους ΕΣΠΑ, για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.
-  1 χρόνος χάθηκε παρότι το σχέδιο στελέχωσης ήταν έτοιμο και άρτια προετοιμασμένο.
-  Μαζί με τις ΤΟΜΥ, χάθηκαν στο δρόμο και οι κρίσεις 500 μόνιμων γιατρών για την πρωτοβάθμια, που ακόμα κάπου είναι καταχωνιασμένες.
-  1 χρόνος πέρασε και στην περιφέρεια ιονίων νήσων παραμένουν αναξιοποίητα κονδύλια ΕΣΠΑ 4.590.324,36 ευρώ προκειμένου αφ’ ενός να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ήδη λειτουργούντων και αφ’ ετέρου να ολοκληρωθεί η δράση με την ίδρυση και λειτουργία ακόμη 3 σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά.

Τι περιμένουν ακόμα η κ. Κράτσα και ο κ. Κικίλιας και η διοίκηση της 6ης Υ.Πε. για να προκηρύξουν και να στελεχώσουν τις τοπικές μονάδες υγείας; Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι η κ. Κράτσα φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις προθέσεις του υπουργείου, όπως τις εκφράζει ο γενικός γραμματέας, και δήλωσε ευθαρσώς το Σάββατο στο περιφερειακό συμβούλιο πως δεν έχει καταλάβει ακόμα τη χρησιμότητα της στελέχωσης των ΤΟΜΥ.  Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Πόση υπομονή πρέπει ακόμα να δείξουν οι πολίτες της Κέρκυρας να περιμένουν υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, μετά από 1 ώρα αναμονή, να τους λένε να παραμείνουν κατ’ οίκον, χωρίς εξέταση, όταν θα μπορούσαν να απευθυνθούν εδώ και μήνες στον οικογενειακό τους γιατρό, αν είχαν αξιοποιηθεί τα διαθέσιμα κονδύλια;

Υπάρχουν ευθύνες για όλα αυτά και καιρός είναι κάποιοι να τις αναλάβουν…