Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωματείο εργαζομένων Γ.Ν.Κ.: Μεγάλα προβλήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Νοσοκομείο Κέρκυρας
16 Nov 2020 / 16:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν. Κέρκυρας πρόσφατα συναντήθηκε με το σύλλογο των νεφροπαθών Κέρκυρας καθώς επίσης και με τον Διευθυντή της μονάδας νεφρού.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Μια ειδική κατηγορία ασθενών η οποία χρειάζεται την στήριξη από όλους μας,  της κοινωνίας,  από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια μας και του Υπουργείου Υγείας ιδιαίτερα τώρα εν μέσω πανδημίας.

Ο ρόλος του Σωματείο μας δεν απευθύνεται μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε όλες τις ειδικές κατηγορίες των ασθενών που χρειάζονται την στήριξη μας. Τα κάτωθι στοιχεία είναι αποκαλυπτικά!

• Οι ασθενείς που έχουν την ανάγκη κάλυψης της Μονάδας Νεφρού στο Νοσοκομείο μας, είναι οι εξής κατηγορίες: αιμοκαθαιρόμενοι, οξέα περιστατικά, ασθενείς με περιτοναϊκή πλύση, ασθενείς με μεταμόσχευση, εξωτερικά ιατρεία νεφρολογικής κλινικής και τα έκτακτα περιστατικά τα οποία έρχονται από την ιδιωτική κλινική. Σύμφωνα με ιατρικές εκτιμήσεις όλες οι παραπάνω κατηγορίες ασθενών ανέρχονται περίπου στα 180 - 200 άτομα.

• Αναλυτικά : α) οι ασθενείς που αυτή τη στιγμή κάνουν αιμοκάθαρση στη μονάδα του Νοσοκομείου είναι περίπου 55 ασθενείς.

• β) Περίπου 10-15 ασθενείς κυρίως οξεία περιστατικά από την ιδιωτική κλινική κάθε μήνα εντάσσονται στη μονάδα του Νοσοκομείου μας.

• γ) Περίπου 50 ασθενείς παρακολουθούνται στα τακτικά εξωτερικά του Νοσοκομείου διότι δεν έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της Χ.Ν.Α.

• δ) Οι 15 μεταμοσχευμένοι ασθενείς και οι 10 περιτοναϊκοί γίνονται ιατρικοί μετανάστες υγείας κάθε μήνα στα Ιωάννινα και στην Αθήνα με την πανδημία που είναι σε έξαρση υπολογίζοντας και τοπικά lockdown φανταζόμαστε το μέγεθος του προβλήματος τους!

• Μεγάλο προκύπτει στη μονάδα νεφρού του Νοσοκομείου μας με την αποχώρηση του Επικουρικού Νεφρολόγου που αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της απογευματινής βάρδιας των ασθενών και τη μεταφορά τους στην πρωινή με ότι αποτέλεσμα έχει η συσσώρευση πολλών ασθενών εν μέσω πανδημίας! Αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς αναγκάστηκαν να αλλάξουν την καθημερινότητα τους. Και άλλοι λόγω το ότι εργάζονται πρωί έφυγαν από το δημόσιο Νοσοκομείο και ζήτησαν τις υπηρεσίες τις ιδιωτικής κλινικής!

• Το ελάχιστο κόστος που τους καλύπτει ο ΕΟΠΥ ως αποζημίωση για τους ασθενείς που κατοικούν στην πόλη και στα περίχωρα 115 ευρώ ενώ για τους ασθενείς που κατοικούν στο Βορρά και στο Νότο είναι 600 ευρώ ενώ το πραγματικό κόστος των ασθενών είναι 280 ευρώ και 800 ευρώ σύμφωνα με τις ελάχιστες εκτιμήσεις τους.

• Τα σύγχρονα μηχανήματα που δόθηκαν δωρεά στο Νοσοκομείο μας όπως υπέρηχος fistulas - βιοψίας,  μηχάνημα που μετράει το ποσοστό υγρών του ασθενούς είναι πιο ενδεδειγμένο να υπάρχουν σε ξεχωριστό δικό τους χώρο της μονάδας.

• Βάση του οργανογράμματος του Νοσοκομείου είναι 5 Νεφρολόγοι και υπηρετούν 2 και οι Νοσηλεύτριες που καλύπτουν τις βάρδιες είναι 11.

• Αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου προβλήματος της υποστελέχωσης ιατρικού και λοιπού προσωπικού στη Μονάδα, της συγχωνεύσεις των ασθενών, λόγω της μεγάλης ανασφάλειας τους ορισμένοι από αυτούς πλέον θα προτιμήσουν αναγκαστικά να κάνουν χρήση του ιδιωτικού τομέα με ότι συνεπάγεται φυσικά και στο κόστος των ταμείων του ΕΟΠΥ!

• Ειδικότητα αγγειολόγου στο Νοσοκομείο μας δεν υπάρχει με αποτέλεσμα και αυτοί οι ασθενείς να αναγκάζονται ξανά να γίνονται μετανάστες υγείας σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία με φυσικά δικό τους οικονομικό κόστος.

• Οι κτιριακές υποδομές της μονάδας παρόλο που η λειτουργία του Νοσοκομείου μας είναι μόλις 10 έτη έχουν μεγάλα κατασκευαστικά προβλήματα κυρίως για ασθενείς με σοβαρή κινητική αναπηρία. Συγκεκριμένα έχουν δυσκολία στην πρόσβαση εισόδου και εξόδου της μονάδας λόγω το ότι δεν έχει προβλεφθεί η ανάλογη είσοδος-έξοδος. Επίσης σοβαρή κατασκευαστική παράληψη είναι στο ότι δεν υπάρχει τουαλέτα για τους κινητικά ανάπηρους ασθενείς. Εν έτει 2020 τι γίνεται αλήθεια με αυτούς τους ασθενείς αν θέλουν να κάνουν χρήση της!

•  Τα αποτέλεσμα της αποχώρησης του Επικουρικού Ιατρού είναι τα κάτωθι :

• Με την αποχώρηση του Επικουρικού Ιατρού περιορίζονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νεφροπαθών ώστε πολλοί από τους ασθενείς να μην είναι εφικτό η συνεχής παρακολούθηση.

• Η κατάσταση λόγω της αποχώρησης του ιατρού οδηγεί σιγά σιγά στη συρρίκνωση της μονάδας αναγκάζοντας πολλούς από τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά είναι και κυβερνητικές επιλογές και να οδηγούν την συρρίκνωση του δημοσίου συστήματος υγείας.

• Για όλες τις παραπάνω σοβαρές ελλείψεις υποστελέχωσης,  υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και ελλιπείς κτιριακές υποδομές απαιτούμε :

•  Έγκαιρη στελέχωση με μόνιμο Ιατρικό,  Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό βάση του οργανογράμματος για τους αιμοκαθαιρόμενους - μεταμοσχευμένους και περιτοναϊκούς ασθενείς.

•  Θεσμική στήριξη προσλήψεων για μόνιμο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με πολλά είδη κινήτρων ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον πρόσκλησης με βάση την Νησιωτικότητα. Οφείλει η Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών και η κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση αλλά και το αρμόδιο υπουργείο να βάλει ξανά ως προτεραιότητα την Νησιωτικότητα και την εντοπιότητα για τη στήριξη όλων των δομών του Νοσοκομείου αλλά και των ΚΥ και Περιφερειακών Ιατρείων.

• Τροποποίηση του οργανισμού με θέση Αγγειοχειρούργου ώστε οι ασθενείς να μην μεταναστεύουν στα γειτονικά Νοσοκομεία για τις ανάγκες τους.

•  Ποιοτική βελτίωση των φίλτρων και των υλικών με προδιαγραφές που χρησιμοποιούνται για την αιμοκάθαρση για την ασφάλεια όλων των ασθενών. Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.

• Τα μηχανήματα της μονάδας του Νεφρού είναι πλέον παλαιάς τεχνολογίας και η σύμβασή τους λήγει τον Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε βλάβη και αποκατάσταση της βλάβης που θα δημιουργείται μετά ασφαλώς θα είναι υπερδιπλάσιο το κόστος για το Νοσοκομείο μας.  Άμεση αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων με προδιαγραφές του μέλλοντος.

•  Οι υποδομές της μονάδας παρ ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί μόλις 10 έτη χρήζει άμεσα κτιριακές επισκευές κυρίως για τους ασθενείς με σοβαρά κινητικά προβλήματα!

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ως κλειστό τμήμα του μοναδικού μας Νοσοκομείου θα πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένα πρότυπα με ορίζοντα προς το μέλλον της σύγχρονης περίθαλψης,  με εξειδικευμένο προσωπικό,  με στην στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, με προοπτική 30ετίας και πλέον!

Τα προβλήματα λύνονται μόνο θεσμικά και όχι επαιτώντας ή παρακαλώντας τους ιδιώτες και φυσικά οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους!