Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία των ακτών της Νότιας Κέρκυρας

Natura
04 Οκτωβρίου 2020 / 19:43

Τη συνάντηση κάλεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων και συμμετείχαν ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας περιoχών Natura Νότιας Κέρκυρας και το Κεντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην πρώτη συνάντηση εργασίας φορέων με θέμα τη «Διαμόρφωση Μνημονίου Συνεργασίας για τη Στρατηγική Ανάπτυξη με επίκεντρο τον θαλάσσιο πολιτισμό στην περιοχή της Νότιας Κέρκυρας» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 24/9/2020 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), στις Αλυκές Λευκίμμης, μετείχε ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας περιoχών Natura Νότιας Κέρκυρας δια του αντιπροέδρου του Αλ. Χρυσικόπουλου. 

Στη συνάντηση την οποία κάλεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, μετείχαν ακόμα ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας και το Κεντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ενώ θετικοί στη συμμετοχή τους δήλωσαν-  παρότι δεν παρέστησαν- η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η Αλιευτική Οργάνωση Πετριτή.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των μέχρι σήμερα δράσεων του έργου εδαφικής συνεργασίας «FISH & CHIPS» του οποίου οι κυριότερες δράσεις αφορούν  στη δημιουργία του Οικομουσείου στον Πετριτή, σε ψηφιοποιημένες πολιτιστικές διαδρομές, σε εργαστήρια αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις, στη Λευκίμμη, στο Πετριτή και στον Άγιο Ματθαίο.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας των συμμετεχόντων φορέων είναι η δημιουργία Ομάδας Τοπικής Υποστήριξης για τη Νότια Κέρκυρα (LOCAL SUPPORT GROUP) και η διάσωση των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών των παράκτιων περιοχών. Επίκεντρο αποτελεί η ιδέα ότι ο πολιτισμός και το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν τους κύριους συντελεστές της αναπτυξιακής διαδικασίας στη νότια Κέρκυρα.

Ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας διατύπωσε την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του Σχεδίου από το Δ.Σ. του Συλλόγου και εξέφρασε την αγωνία του για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι περιοχές NATURA και κυρίως οι Αλυκές Λευκίμμης.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η ανάγκη διάσωσης της λιμνοθάλασσας Αλυκών από τη διάβρωση με την εκπόνηση μελέτης από επιστημονικούς φορείς καθώς η διάβρωση πλέον αποτελεί τη βασική απειλή των ακτών της περιοχής.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η υπογραφή του Σχεδίου/Μνημονίου Συνεργασίας θα γίνει στα τέλη του τρέχοντος μήνα αφού γίνει η σχετική διαβούλευση στα επιμέρους ΔΣ των συμμετεχόντων φορέων