Παρανομίες σε Ίσσο, Χαλικούνα και Αη Γιώργη καταγγέλλει ο Σύλλογος Natura Νότιας Κέρκυρας
Με επιστολή του στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, την Κτηματική Υπηρεσία του και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α
ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη παράτυπη ή παράνομη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων καταγγέλλει ο Σύλλογων Προστασίας Natura Νότιας Κέρκυρας με επιστολή του στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, την Κτηματική Υπηρεσία του και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α:
Μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας επισκεφτήκαμε πρόσφατα τις παραλίες Χαλικούνα , Ίσσου και Αγίου Γεωργίου Αργυράδων. Στις παραλίες αυτές οι οποίες -όλες- ευρίσκονται εντός περιοχών ενταγμένων στο δίκτυο Natura 2000 ήδη έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται ιδιώτες, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για απλή χρήση τμήματά τους από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ή από τον Δήμο Nότιας Κέρκυρας με την απόφασή του Νο. 14-65 /30-5-23.
Δυστυχώς διαπιστώσαμε, για άλλη μια φορά, πολλές υπερβάσεις και παρανομίες παρά τα όσα ρητά προβλέπονται στους νόμους Ν. 2971/01,Ν.4607/19 και την ΚΥΑ 38609 /10-3-2023. Παρανομίες που έρχονται σε αντίθεση και με το πνεύμα της θαρραλέας εγκυκλίου του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νο 10, που στάλθηκε στους Εισαγγελείς της Χώρας με αριθμ. πρωτ. 3424/4-5-23 με θέμα : «Απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες».
Συγκεκριμένα, στον Χαλικούνα η Κτηματική Εταιρεία εξακολουθεί να νοικιάζει σε ιδιώτη επιχειρηματία παράνομη μόνιμη κατασκευή στηριγμένη με πασσαλομπήξεις, την οποία έχουν βαφτίσει τροχήλατη καντίνα!
Στον Ίσσο έχει παραχωρηθεί χώρος για τη λειτουργία σκαφών αναψυχής που προκαλούν ηχητική ρύπανση (jet ski ), κάτι που δεν συνάδει με περιοχή Natura.
Στην ίδια παραλία, δίπλα στους πανέμορφους σχηματισμούς που κάνουν οι αμμόλοφοι, υπάρχει κατασκευή περίπου 100 τ.μ., η οποία χρησιμοποιείται ως αποθήκη σκαφών!
Σε όλες τις παραλίες Χαλικούνα, Ίσσου και Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με την προκήρυξη της δημοπρασίας, επιτρέπεται κάλυψη μόνο του 30% του παραχωρούμενου χώρου, σε αντίθεση με παραλίες που είναι εκτός περιοχών Natura όπου το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται στο 60%, και η απόσταση της πρώτης σειράς των ξαπλωστρών από την ακτογραμμή πρέπει να είναι το ελάχιστο 5 μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων και το παιχνίδι των παιδιών μας. Για να γίνουμε πιο σαφείς, λέμε ότι σε ένα «πόστο» έκτασης 450 τ.μ ο νόμος επιτρέπει κάλυψη 150 τ.μ. Δηλαδή τοποθέτηση 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων αντί 60 σετ που μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες παραλίες, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι κάθε σετ πρέπει να καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 5 τ.μ.. Ο νομοθέτης δεν έθεσε τυχαία αυτούς τους περιορισμούς. Τους έθεσε ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τις παραλίες μας και οι θαλάσσιες χελώνες caretta caretta, οι οποίες κάθε χρόνο μας επισκέπτονται για αναπαραγωγή.
Ο Δήμος παραχωρεί, η Κτηματική Εταιρεία παραχωρεί και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α εγκρίνει από το κέντρο, χωρίς να έχει προσωπική άποψη γι’ αυτούς τους χώρους, βασισμένος σε μια έκθεση που του στέλνεται από τη Κέρκυρα. Τελικά ποιος ελέγχει τη τήρηση της νομιμότητας σ’ αυτές τις ενοικιάσεις;
Ο Δήμος, εξ όσων γνωρίζουμε, έχει αναθέσει αυτό το έργο σε δυο αντιδημάρχους με μηδενικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Ευχόμαστε να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους στο μέλλον.
Ο Σύλλογός μας πριν ενάμιση χρόνο τοποθέτησε δυο καλαίσθητες πινακίδες, μία στον Ίσσο και μία στον Χαλικούνα, οι οποίες τόνιζαν ότι οι περιοχές είναι προστατευόμενες και άρα χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες. Η πινακίδα του Χαλικούνα καταστράφηκε από κάποιους « άγνωστους». Ίσως κάποιοι θίγονται από τους περιορισμούς που βάζει ο νόμος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κατήγγειλε το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Μπενιτσών, το οποίο δεν το αξιολόγησε (!!).
Ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, επικοινωνούν με τον Σύλλογό μας ζητώντας να βοηθήσουμε, ώστε οι παραλίες μας να είναι προσβάσιμες σε όλους. Δεν χρειάζεται όλες οι αμμουδιές μας να είναι γεμάτες ξαπλώστρες. Αυτό απαιτούμε κι εμείς από τις Αρχές:
Αυστηρή τήρηση της κάλυψης του 30% των παραχωρημένων χώρων και ελεύθερη ζώνη πέντε μέτρων μπροστά από τη θάλασσα.
Αν δεν μπορείτε να ασκήσετε τους ενδεδειγμένους ελέγχους να σταματήσετε να προβαίνετε σε παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας, ενός αγαθού που ανήκει σε όλους. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, καλώντας καθημερινά τα όργανα της Τάξης, ελπίζοντας στην έγκαιρη και ουσιαστική ανταπόκρισή τους και επιφυλασσόμαστε να θέσουμε θέμα παράβασης καθήκοντος για τον Δήμαρχο, τους δύο αρμόδιους Αντιδημάρχους και την Προϊσταμένη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στην Κέρκυρα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Η Γραμματέας
Λεωνίδας Παγκράτης Λίνα Ρούσσου
ΦΩΤΟ: FB Apostolia Poesie