Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση την Πέμπτη των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό - Συντηρεί την ένταση η Τουρκία

Τουρκία
22 Ιουλίου 2020 / 12:05

Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Άγκυρα - Παρέμβαση Μέρκελ με τηλεφώνημα σε Ερντογάν

ΑΘΗΝΑ.  Τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συναντήσεις θα γίνουν διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή με φόντο και την αναγγελία (NAVTEX 977/20) σεισμικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 2 Αυγούστου, στα νότια του Καστελλόριζου, γεγονός που συνιστά κίνηση σοβαρής κλιμάκωσης στην Ανατ. Μεσόγειο και αμφισβήτησης μιας μεγάλης έκτασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η επιλογή πρόκλησης σε μια περιοχή η οποία έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) ήδη από το 2012 και όχι με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη αναγγελία, δυτικότερα. Το δυτικό όριο των τουρκικών ερευνών τέμνει τον 28ο μεσημβρινό («κόβει» νοητά τη Ρόδο στη μέση) και το ανατολικό βρίσκεται εντός κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Η περιοχή βρίσκεται κατά τα δύο τρίτα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντάσσεται πάγια στις τουρκικές διεκδικήσεις, δηλ. ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.



Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι από τις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis και υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου, σημειώνοντας πως και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην ίδια περιοχή στο παρελθόν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως «η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα το υποστηρίζει αυτό για το Καστελλόριζο και περιοχές που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, αυτή η θέση είναι μαξιμαλιστική για την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου.

Το επιχείρημα ότι ένα νησί με 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία και 580 χιλιομέτρων από την Ελλάδα μπορεί να κλείνει μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είναι ούτε λογικό αλλά ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, απορρίπτουμε ως αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο για το Oruc Reis

Με την έκδοση αντι-Navtex απάντησαν Ελλάδα και Κύπρος στη Νavtex που εκδόθηκε από πλευράς Τουρκίας και αφορά έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Η Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε νέες αντι-Navtex, χαρακτηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένους για τη συγκεκριμένη περιοχή τους σταθμούς που εξέδωσαν την ελληνική και την κυπριακή Navtex.



«Πυροσβεστική» παρέμβαση Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επικοινωνία ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί εάν η μεταξύ τους επικοινωνία έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης ή σήμερα νωρίς το πρωί. Οι δύο ηγέτες, όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, τον τουρισμό, την Covid-19 και τις διμερείς σχέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ενώ αναμενόταν το ερευνητικό πλοίο να αποπλεύσει χθες το βράδυ από τον τουρκικό ναύσταθμο, αυτό δεν είχε συμβεί έως σήμερα το πρωί, γεγονός που μάλλον οφείλεται στη γερμανική παρέμβαση, χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό να συμβεί αργότερα εντός της ημέρας.

Η παρέμβαση της Αγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστική η δεύτερη από τον διεθνή παράγοντα, καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα. Χθες, ο κ. Μάας είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία, διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο».


πηγή:  Kathimerini.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Καθημερινή Κύπρου