Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τους Κερκυραίους ήρωες που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 (video)

ΚΥΠΡΟΣ
31 Ιουλίου 2021 / 13:41

ΚΕΡΚΥΡΑ.Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 30 Ιουλίου, στον Κήπο του Λαού, η εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες και αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο to 1974. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανεμομύλου, της Ενώσεως Κυπρίων Κέρκυρας «Ο Ευαγόρας», του ΣΥΠΑΠ Κέρκυρας και του Corfu Channel.

η εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες και αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο to 1974.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανεμομύλου, της Ενώσεως Κυπρίων Κέρκυρας «Ο Ευαγόρας», του ΣΥΠΑΠ Κέρκυρας και του Corfu Channel. Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμομύλου "Θωμάς Φλαγγινης" και εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανεμομύλου, Παντελής Κοντός, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο των Κερκυραίων που πολέμησαν με σθένος και γενναιότητα κατά την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο πριν 47 χρόνια.




Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ταξίαρχος, Χρήστος Σιόρεντας και ο Πρόεδρος των Κυπρίων της Κέρκυρας, Καλλίμαχος Χριστοδούλου.

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Νίκου Δένδια, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών. Όπως τόνισε στο μήνυμά του  ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχτεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο ως τετελεσμένα και ουδέποτε θα συνεργήσει στη νομιμοποίηση αυτών.



Στο τέλος του χαιρετισμού του, ο κ. Γεννηματάς παρέλαβε ένα πιστό αντίγραφο του ρολογιού που είχε χαρίσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ως αναμνηστικό για τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου Δημοσθένη Δαββέτα, στον οποίο και απονεμήθηκε βραβείο από τον αντιπρόεδρο του Corfu Channel Κωνσταντίνο Ραράκο,  Η εκδήλωση έκλεισε με την περιγραφική και αναπαραστατική αφήγηση των γεγονότων από τον Κερκυραίο στρατηγό που έσωσε τη Λευκωσία, κ.Σπύρο Δελλή.





Στο τέλος απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους συγγενείς των πεσόντων και στους αγωνιστές.

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλλων οι βουλευτές Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτριος Μπιάνγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γεώργιος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Μηλιώτης και Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, π. Γεώργιος Αλτουβάς.