Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Κ προς Υπουργό Υγείας: Τραγικές οι ελλείψεις του Νοσοκομείου

Νοσοκομείο Κέρκυρας
14 Ιουλίου 2020 / 12:07

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντί η κερκυραϊκή κοινωνία να είναι υπερήφανη για το καινούργιο νοσοκομείο του νησιού, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΚ:

Το σύνολο της Κερκυραϊκής κοινωνίας θα έπρεπε να είναι υπερήφανο για το καινούριο νοσοκομείο που διαθέτει ο τόπος μας.
Ένα νοσοκομείο μεγάλου μεγέθους, με σύγχρονες και ικανοποιητικά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις φαντάζεται κανείς ότι είναι ικανό να προσφέρει σύγχρονες, επαρκείς και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, τόσο στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανόμενων των Παξών και των Διαπόντιων Νησιών, όσο βέβαια και στους πλέον των δυο εκατομμυρίων επισκέπτες της.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων. 

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού η λειτουργία του Νοσοκομείου της Κέρκυρας καθημερινά αποδεικνύεται ανεπαρκής και τελικά πιθανόν επισφαλής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πάρα πολλά περιστατικά, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πρέπει να προλάβουν να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο Νοσοκομείο, γειτονικής περιοχής, προσθέτοντας σε αγωνία, σε ρίσκο, σε ταλαιπωρία, αλλά και σε οικονομική εξάντληση, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Η αδιαμφισβήτητα δύσκολη πραγματικότητα που περιγράφει την ποιότητα περίθαλψης στο Γ.Ν. της Κέρκυρας, αλλά και στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, επιβάλλεται να ανατραπεί.
 
Ειδικότερα και πιο συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι:
 
Σύμφωνα με τον Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις του Νοσηλευτικού και λοιπού  προσωπικού είναι 638 και του Ιατρικού προσωπικού 132.
Οι καλυμμένες οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό προσδιορίζονται σε 299 και Ιατρικό 65 , αντίστοιχα.
Ο αριθμός των συμβασιούχων με εργασιακή σχέση ΟΑΕΔ είναι 39 για το λοιπό Επικουρικό προσωπικό και 39 για το Ιατρικό Επικουρικό προσωπικό.
 
Την ίδια ώρα οι μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες και άδειες μητρότητας ανέρχονται περίπου σε 16, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 339  και σε 67  για το Ιατρικό προσωπικό.
 
Το διάστημα της τελευταίας 5ετίας οι αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις από το Γενικό Νοσοκομείο ανέρχονται σε 65 , χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη σε μόνιμο προσωπικό.
 
Νευραλγικής σημασίας κλινικές που αποτελούν βασικούς πυλώνες λειτουργίας σε ένα Νοσοκομείο, όπως η Καρδιολογική, η Παθολογική και η Πνευμονολογική, λειτουργούν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, με οριακό προσωπικό ασφαλείας.
 
Η Χειρουργική, η Ορθοπεδική η Πνευμονολογική η Καρδιολογική  και η Παιδιατρική κλινική λειτουργούν, με μία Νοσηλεύτρια σε κάθε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Το ίδιο ισχύει επί 365 ημέρες το χρόνο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπου ο κάθε νοσηλευτής πρέπει να καλύψει τις ανάγκες έως και 40 ασθενών!!!
Είναι προφανές πως αυτή η αναλογία Νοσηλευτών ανά κλίνη αμφισβητεί ευθέως τα ελάχιστα όρια ασφαλείας, σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα.
 
Η Πνευμονολογική κλινική αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σοβαρότατης έλλειψης προσωπικού καθώς μετά τη συνταξιοδότηση του Διευθυντή το 2017, καθήκοντα Διευθυντή ασκούσαι μέχρι πρότεινος ο Δ/ντης της Καρδιολογικής κλινικής, όπου και αυτός συνταξιοδοτήθηκε 31-12-2019. Αποτέλεσμα έχει την επιβάρυννση του έργου τους οι υπόλοιποι ιατροί της Πνευμονολικής κλινικής προκειμένου να λειτουργήσει .
Ομοίως, η Νευρολογική κλινική η οποία μοιράζονταν το ίδιο Νοσηλευτικό προσωπικό με την Καρδιολογική κλινική, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια λειτουργούσε χωρίς Διευθυντή και μ’ έναν Επικουρικό Ιατρό που πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της παραίτησης. Πρόσφατα το ΔΣ του Νοσοκομείου πήρε απόφαση αναστολής της συγκεκριμένης κλινικής και συγχώνευσης των ασθενών στην Παθολογική κλινική . Φυσικά αυτή η απόφαση δεν συντελεί στην ανάπτυξη και λειτουργία της κλινικής αλλά στην υποβάθμιση της καθώς επίσης και στην επιβάρυνση του βαλαντίου του κάθε χρήστη υγείας!

Δεύτερο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι και η κατάργηση θέσης της προϊσταμένης! Δυστυχώς, το Διοικητικό Συμβούλιο βαδίζει στα χνάρια του προηγούμενου με  αναστολή - κατάργηση κλινικής και κατάργηση οργανικής θέσης! Η κατάργηση της οργανικής θέσης της προϊσταμένης είναι φυσική απόρροια του Ν.4440/ΦΕΚ α224/2-12-2016 (Νόμος Γεροβασίλη).
 
Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 Επιμελητές Ιατρούς σε καθημερινή εφημέρευση χωρίς ακόμη να έχει αντικατασταθεί ο Διευθυντής της που συνταξιοδοτήθηκε προ ενός έτους . Αυτό φυσικά σημαίνει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών , υποβάθμιση επιστημονικού έργου , απώλεια του επιστημονικού κύρους και έργου του Νοσοκομείου και ταυτόχρονα απώλεια κάθε δυνατότητας προοπτικής ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και λειτουργιών του.
 
Η μονάδα εντατικής θεραπείας  (ΜΕΘλειτουτργεί με ( 6 ) κρεβάτια και άλλα  (8) που προστέθηκαν λόγω της πανδημίας χωρίς βέβαια να έχει γίνει  καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρού  ή μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα  .
 
Μεγάλο το πρόβλημα και της υποστελέχωσης του κλάδου των βοηθών θαλάμου. Στο Νοσοκομείο μας υπηρετούν μόνο 7 βοηθοί θαλάμου, εκ των   οποίων ορισμένες με προβλήματα υγείας . Οι βοηθοί θαλάμου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι στο σύνολο τους είναι μεγάλης ηλικίας, με προβλήματα υγείας και αναγκάζονται να φτάνουν στα όρια των φυσικών αντοχών τους ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τις υπηρεσίες και συνάμα να λάβουν τα εβδομαδιαία τους ρεπό. Με τις πρόσφατες προσλήψεις που έγιναν με Επικουρικό προσωπικό  ( 3 ) γενικών καθηκόντων  ΥΕ δύο  εκ των οποίων έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις για προσωπικούς λόγους και φυσικά δεν υπάγονται πλέον στον συγκεκριμένο κλάδο όπου υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα .
 
Στο τμήμα των  χειρουργείων, προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες αίθουσες, το προσωπικό  καλείται να εργάζεται με on call εφημερίες, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα περισσότερες από τρεις αίθουσες .
Στο ΤΕΠ, για να συμπληρωθούν οι ημέρες μηνιαίας εφημερίας, οι ορθοπεδικοί, οι πνευμονολόγοι, οι καρδιολόγοι , Γενικοί ιατροί  καλούνται να εφημερεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για πιθανές αρνητικές συνέπειες κατά την άσκηση του καθήκοντος…

Επιπρόσθετα στο ΤΕΠ, ελλείψει ιατρών, η διαλογή των περιστατικών γίνεται  μόνο από το Νοσηλευτικό προσωπικό  της εκάστοτε βάρδιας, έργο που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναλογεί στο ιατρικό προσωπικό και όπως ορίζει ο νόμος για το αυτοτελές τμήμα των ΤΕΠ . Επιπρόσθετα , το νεοσυσταθέν τμήμα ΤΕΠ για τους ασθενείς covid-19 είναι στελεχωμένο με το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό .
 Κρούομε τον κώδωνα για μια ακόμη φορά λόγω του ελλειπέστατου προσωπικού με την έξαρση του κορωνοίου και την αντιμετώπισή του ότι τα εν λόγω τμήματα που έχουν οριστεί ως υποδοχείς είναι σε καθημερινή ετοιμότητα για πολλές ώρες εφόσον επί της ουσίας λειτουργούν ως προσωπικό ασφαλείας !!!!

ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ COVID-19 :
Η πρόσφατα νεοσυσταθείσα Κλινική Λοιμώξεων για ασθενείς covid-19 λειτουργεί κυρίως με το Επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε αλλά και μεταφερόμενο προσωπικό από άλλες κλινικές . Φυσικά η εφημερία πραγματοποιείται από τον εφημερεύοντα ιατρό ειδικότητας Πνευμονολόγο ή Παθολόγο, όπου ταυτόχρονα εφημερεύει και στις αντίστοιχες κλινικές της ειδικότητας του.
Φυσικά η νεοσυσταθείσα κλινική δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα και χτήζει άμμεσα τροποποίθησης του .
 
Ο Αξονικός τομογράφος, ο μαγνητικός τομογράφος, το ακτινολογικό, ο μαστογράφος, η μέτρηση οστικής πυκνότητας, ο υπέρηχος, το triplex αγγείων, όλα αυτά καλύπτονται από μόλις 7 γιατρούς, 12 τεχνολόγους και μία νοσηλεύτρια !!!!
Είναι προφανές πως πέρα από τα μηχανήματα χρειάζεται και το απαραίτητο σε αριθμό και εξειδίκευση προσωπικό ώστε να λειτουργήσει επαρκώς μια ιατρική υπηρεσία. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται σύγχρονη και από επαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εάν περιμένει από τον μοναδικό ακτινολόγο και από έναν τεχνολόγο, να κάνει τα πάντα και εξίσου καλά με εμπειρία από την κλασσική ακτινολογία, μέχρι να ανταποκριθεί επαρκώς και στον μαγνητικό συντονισμό.
Υπό αυτές τις συνθήκες υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών και συνάμα οι εργαζόμενοι εργάζονται σε ακραίες συνθήκες, μη μπορώντας δε να αρρωστήσουν ή να λάβουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και στους παρασκευαστές των εργαστηρίων υποστελεχωμένα και αυτά .
 
Φυσικά όλα αυτά υποβαθμίζουν την παροχή των παρεχόμενων υπηρεσιών και αθροιστικά δημιουργούν μια προβληματική κατάσταση που λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της Κέρκυρας.
 
Επιπλέον, σημαντικές Μονάδες που προβλέπονται στον οργανισμό, όπως η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η Μονάδα Νεογνών και Μαιευτηρίου και η Μονάδα Εμφραγμάτων, παραμένουν κλειστά διότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα στελεχώσει.
 
Παρά το γεγονός ότι οι οργανικές θέσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου είναι 34, σήμερα εργάζονται 17. Από αυτούς, οι 7 υπάλληλοι καλούνται να καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει  πρακτική αδυναμία στον έλεγχο και την επαρκή συντήρηση του εξιδανικευμένου και μεγάλου σε αριθμό εξοπλισμού του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού τομέα, που εκτίνεται σε 33500 τ.μ., αλλά και των Κέντρων Υγείας και των Ψυχιατρικών δομών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Σαββατοκύριακα στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδιά και στις αργίες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος, τον τομέα της Ψυχικής υγείας . Ταυτόχρονα δύναται να μεταφερθούν στις λοιπές δομές του Ψυχιατρείου, στο πρώην ΙΚΑ - ΤΟΜΥ ακόμη και κέντρα υγείας  κ.α., εφόσον χρειαστεί.

Στο κλάδο των μαγείρων και των τραπεζοκόμων παρατηρούνται επίσης σοβαρότατες ελλείψεις , καθώς απασχολούνται δυο (2) μαγείροι σ’ όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού τμήματος και δυο (2) στην πρωινή βάρδια , και στην απογευματινή βάρδια τρεις (3) τραπεζοκόμοι και ένας  ( 1 ) μάγειρας  .
Στο τμήμα καθαρισμού πρόσφατο παράδειγμα ο διαγωνισμός μετά από τις συμβουλές - αποφάσεις της Διοίκησης , σε έναν πλέον δικαστικό αγώνα μεταξύ των συμμετεχόντων , παρέμβασεις του ΑΣΕΠ, και τους εργαζόμενους του κλάδου σε αναστάτωση και ορισμένους από αυτούς να βρίσκονται σε εν εξελίξη δικαστικό αγώνα  μόλις λίγες μέρες μετά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και αθρόα είσοδος τουριστών στα νησιά μας Κέρκυρα - Παξούς - Ερρίκουσα- Οθωνοί - Μαθράκι .

Η υποστελεχωμένη διοικητική υπηρεσία η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες καθημερινές ανάγκες όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου , στις συνεχώς καθημερινές απαιτήσεις της ΥΠΕ και αρμόδιου υπουργείου καθώς επίσης και στις απαιτήσεις της πανδημίας με το ελάχιστο προσωπικό .
Σύμφωνα με το σύστημα «Τriage» που λειτουργεί στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, οι προσελεύσεις των ασθενών για το 2018 ανέρχονται σε 38.500,περίπου ο ίδιος αριθμός και το 2019 .
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών μας, κατά μέσο όρο για τα τελευταία 5 χρόνια, οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές ανέρχονται στους 19.423, ανά έτος.
 
Με το όγκο στοιχείων που καθημερινά θα πρέπει να ανταποκριθούν οι υποστελεχωμένες  διοικητικές υπηρεσίες είναι αδύνατο να θέλει το αρμόδιο υπουργείο πληροφορικη καταγραφή σε όλες τις δομές του ιδρύματος και είναι αδύνατο να μπορούμε να ανταποκριθούμε .
 
Οι διακομιδές που έχουν γίνει τα τελευταία 5 έτη από την Κέρκυρα προς άλλα Νοσοκομεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.097 περιστατικά!!!

Οι διακομιδές αυτές φυσικά πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ, όμως σε αυτό τον αριθμό ΔΕΝ περιλαμβάνονται εκείνα που, λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ, μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα εις βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Μεγάλος αριθμός αυτών των διακομιδών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί  εάν το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν λειτουργούσε με τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ειδικοτήτων, εάν λειτουργούσαν τα τόσο μεγάλης σημασίας κλειστά τμήματα, εάν υπήρχε τμήμα αιμοδυναμικού ώστε να γίνονται οι στεφανιογραφίες και τόσα άλλα που στερείται αδίκως η Κερκυραϊκή κοινωνία, που στερείται ένας τόσο σημαντικός για την Εθνική Οικονομία, Τουριστικός προορισμός.
Μετά από όλα τούτα, θα ήταν χρήσιμο να συν-υπολογιστούν τα δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια που σπαταλούνται, αντί να επενδύονται στην ουσιαστική λειτουργική αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας και βέβαια η καθημερινή δέσμευση δυνάμεων του ΕΚΑΒ που τίθενται για το σκοπό αυτό κ.α..
Ειδικά δε όταν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με μόλις 2 ασθενοφόρα να καλούνται να καλύψουν το ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και πληθυσμιακής διασποράς νησί της Κέρκυρας, καθ’ όλο το 24ωρο, με την καθημερινή υποχρέωση των διακομιδών στα άλλα όμορα Νοσοκομεία να απορυθμίζει πλήρως κάθε σχεδιασμό.

Αδιαμφισβήτητα, η διακομιδή και η μεταφορά των επειγόντων περιστατικών είναι δυσχερέστατη και επιπλέον είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ίδιες οι ανάγκες του Νοσοκομείου.
 
Τα Διαπόντια νησιά μας, το απώτατο Βορειοδυτικό όριο της πατρίδας μας,   όπως η Ερείκουσα , Οθωνούς και το Μαθράκι δεν διαθέτουν γιατρό . Η Εθνική μας αξιοπρέπεια δεν μπορεί να επιτρέπει οι κάτοικοι αυτών των Ακριτικών Νησιών να μένουν στο έλεος του θεού, χωρίς τα αυτονόητα.
 
Όλα τα προαναφερόμενα έρχονται να αποδειχθούν και από ένα ακόμη κρίσιμο δείκτη που συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα και την ασφάλεια της παροχής των υπηρεσιών στο χώρο της δημόσιας υγείας. Είναι ο δείκτης που συνδέεται άμεσα με Διεθνής κανόνες άσκησης της Ιατρικής Επιστήμης, στο σύνολο της και σχετίζεται άμεσα με τον σεβασμό στις βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων, όπως σαφώς προβλέπεται από το Σύνταγμα, την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κ.ο.κ.

Η συστηματική παραβίαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας , η παραβίαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης του προσωπικού, όπως, αποτελούν επίσης ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πρόβλημα που υπονομεύει την λειτουργία του Νοσοκομείου της Κέρκυρας τα τελευταία έτη .
Ενδεικτικά μα τόσο πραγματικά λόγω έλλειψης προσωπικού, το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό ανέρχεται περίπου στα 8.900!
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αναμενόμενο το προσωπικό να έχει περιέλθει σε κατάσταση ακραίας σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής κόπωσης, ευρισκόμενο σε καθημερινή βάση αντιμέτωπο με τις ανθρώπινες αντοχές του. Στους χώρους των νοσοκομείων ο πόνος περισσεύει, σε όλες τις μορφές του. Ειδικά τα τελευταία πέτρινα χρόνια για την οικονομία της χώρας μας, οι συνάδελφοι, όλοι εμείς, βάλαμε και συνεχίζουμε να βάζουμε πλάτη στο ΕΣΥ, με κάθε τρόπο. Καθημερινά αγωνιζόμαστε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, παλεύουμε να μαλακώσουμε τον ανθρώπινο πόνο και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με όρους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Με αφοσίωση στον άνθρωπο και πίστη στην δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, ψάχνουμε και οριακά βρίσκουμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις τόσες πολλές ελλείψεις, ακόμη και σε υλικά καθημερινής χρήσης. Το πράττουμε με περισσό ζήλο και με κάθε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό κόστος. Αρκεί να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές!
 
Την ίδια στιγμή όμως, βλέπουμε μείωση στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, με πολλούς βασικούς κωδικούς να εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις και τον κίνδυνο να εμφανιστούν ελλείψεις φαρμακευτικού και λοιπών χρηστικών υλικών να είναι πλέον ορατός!
 
Την ίδια ώρα πάλι,  δίνεται σε ιδιώτη η φύλαξη του νοσοκομείου, θυσιάζοντας κονδύλια που είναι απόλυτα αναγκαία για πιο αδύναμες και κρίσιμες λειτουργίες. Μια φύλαξη που περιγράφεται από 8 εργαζόμενους, «καλύπτοντας» ένα κτιρίο 33.500 τ.μ.

Παρόλα αυτά, ειδικά τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά με αρπαγές χρημάτων ή κινητών ή άλλων αντικειμένων στους χώρους του ν. ιδρύματος. Περιστατικά βίαιων συμπεριφορών, προπηλακισμών και βιαιοπραγιών κατά των εργαζομένων, έκαναν επίσης την εμφάνιση τους.
 
Οι προαναφερόμενες ανεπάρκειες στη συντήρηση του ιατρο-τεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού του Νοσοκομείου επηρεάζουν την λειτουργία όλων των τμημάτων, όπως βέβαια και αυτού των πλυντηρίων όπου τα τελευταία δύο χρόνια σε σχεδόν καθημερινή βάση παραμένουν χαλασμένες οι συσκευές και ο ρουχισμός του Νοσοκομείου πολλές φορές δίνεται σε ιδιώτη, δαπανώντας και άλλα τόσο αναγκαία κονδύλια.
 
Ωστόσο, και τα   Κέντρα   Υγείας, όπως  και   τα   Περιφερειακά   ιατρεία   παραμένουν σαφώς υποστελεχωμένα, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου, με τα κτήρια να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Πρόσφατο είναι εξάλλου το περιστατικό στο ΚΥ Αγίου Μάρκου που πλημμύρησε μετά από παντελή έλλειψη συντήρησης της στέγης για 30 συναπτά έτη!! Με άλλα λόγια, η Α' βάθμια φροντίδα νοσεί σοβαρά, μεταφέροντας ακόμη και την πιο απλή νόσο στην ήδη ταλαιπωρημένη Β'βάθμια φροντίδα του Νοσοκομείου της Κέρκυρας!!
Έτσι λειτουργεί το μοναδικό Νοσοκομείο στο νησί, ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες 115.000 μόνιμων κατοίκων και πλέον των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών, ανά έτος !

Η υφιστάμενη σκληρή πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε αποτραπεί εδώ και καιρό. Δεν συνέβη όμως και τώρα πλέον απαιτούνται ζωτικής σημασίας γενναίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα δώσουν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας μια νέα πνοή, με αξιοπρεπείς όρους υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι αποτελεί το μοναδικό περιφερειακό νησιωτικό Νοσοκομείο, με δύσκολη πρόσβαση του ασθενούς σε κάποιο άλλο επαρκέστερο Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας οφείλει να καλύπτει επαρκώς και τις ανάγκες στα νησιά των Παξών, της Ερείκουσας, του Μαθρακίου και των Οθωνών, διασφαλίζοντας την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών με ισότιμη, καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.
 
Κύριε Υπουργέ,
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας και όλα τα μέλη του, όλα αυτά τα χρόνια καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξουμε τους συνάδελφους και όλοι μαζί να λειτουργήσουμε το Νοσοκομείο και τα ΚΥ, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια.
Με αγάπη για τη δουλειά μας, με αξιοπρέπεια και καθημερινή αγωνία εξ αιτίας των όσων αντιμετωπίζουμε, ακούραστα επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και να ζητάμε να κάνουν το χρέος τους, δίνοντας λύσεις και προοπτική. Δίνοντας αξιοπρεπείς, σύγχρονες και ασφαλείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας, προς τους κατοίκους της Κέρκυρας. Δίνοντας επαρκείς υπηρεσίες και εικόνα ενός σοβαρού και σύγχρονου κράτους για τους επισκέπτες μας. Για μια ακόμη φορά βάζουμε πλάτη για το μοναδικό Νοσοκομείο του τόπου μας και ιδίως τώρα εν όψη της επιδημίας του Κορωναίου αλλά το δημόσιο σύστρημα υγείας χρειάζεται άμμεσα θωράκιση με :
 
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ζητάμε ως απόλυτα αναγκαία
  • Επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ώστε να οργανωθούν επαρκώς και ορθά οι υπηρεσίες
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η ιατρική αυτονομία και να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου Κέρκυρας, να περιοριστεί η σπατάλη χρημάτων και η ταλαιπωρία από τις χιλιάδες διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία, να επανέλθουν οι συνθήκες εργασίας σε αξιοπρεπή επίπεδα
  • Συντήρηση των κτηριακών υποδομών και εξοπλισμού και στα Κ.Υ. κ τα Π.Ι.
  • Λειτουργία των κλειστών τμημάτων, όπως της μονάδας εμφραγμάτων, ΜΑΦ, μονάδας νεογνών κλπ με ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
  • Επανασχεδιασμό της πολιτικής του Υπουργείου και του Νοσοκομείου για τον καθαρισμό και τη σωστή φύλαξη του Νοσοκομείου και ορισμό κανόνων που αποτρέπουν την ασυδοσία στα ιδιωτικά συνεργεία που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας
  • Επαναλειτουργία του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, με έδρα στην Κέρκυρα, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και απαιτήσεων της περιοχής κάλυψης
  • Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων
  • Επαναλειτουργία της Β' Παθολογικής όπου καταργήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση και Νευρολογικής κλινικής .
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
Για το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Κέρκυρας