Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαντλητικά τα ωράρια των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
18 Αυγούστου 2016 / 10:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας δέχτηκε έγγραφο του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων

που αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πιεζόμενοι από τους εργοδότες, πραγματοποιούν εξαντλητικά ωράρια, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν και τις 20 ώρες ημερησίως, κάτι που θεωρείται άκρως επικίνδυνο για την ασφαλή οδήγηση. 
Το ΕΚΚ ενημερώθηκε ότι κατά καιρούς τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου έχουν επισκεφτεί την τροχαία Κέρκυρας και ζήτησαν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και να επιβληθούν οι ανάλογες ποινές κατά παράβαση όπως προβλέπεται από τον νόμο έτσι ώστε, να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παρανομίας των υπερβολικών υπερωριών και να αποτραπούν τυχόν ατυχήματα, που από θαύμα μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει. Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί  ότι οι έλεγχοι ουσίας δεν πραγματοποιούνται και οι παραβάσεις συνεχίζονται. Επίσης ζητάει ελέγχους στο αεροδρόμιο διότι εκεί μπορούν να συλληφθούν όλοι οι παραβάτες.
Οι παραβάσεις για τις οποίες διαμαρτύρονται οι οδηγοί είναι οι εξής: Πολλοί συνάδελφοι έχουν διπλά βιβλία δρομολογίων, στυλό που γράφουν και σβήνουν, οδηγούν λεωφορεία χωρίς ταχογράφους, αλλάζουν όλη μέρα λεωφορεία για να δουλεύουν με ψηφιακό ταχογράφο και με κοινό ταχογράφο πολλές ώρες την ημέρα, για να μην γίνουν αντιληπτοί από την τροχαία σε πιθανό έλεγχο. Όλα τα παραπάνω τα κάνουν με εντολή των εργοδοτών τους, που κάποιοι εξ αυτών πολλές φορές όταν η αστυνομία κάνει ελέγχους την παρεμποδίζουν με φωνές και απειλές .
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς και για την σωματική ακεραιότητα οδηγών, επιβατών, πολιτών, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων απαιτεί μεθοδευμένους συνεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους.