Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπορεί και να μην εισπράττουν λιμενικά τέλη φέτος, οι Οργανισμοί!

ευρωπαϊκή επιτροπή
29 Απριλίου 2020 / 20:04

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκκρεμές παραμένει το ερώτημα πότε και κυρίως πως θα ξαναξεκινήσουν οι πτήσεις, τόσο λόγω των υγειονομικού χαρακτήρα περιορισμών όσο και εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των αερομεταφορέων.

Κι ενώ οι πλούσιες, ευρωπαϊκές Χώρες προχωρούν στην χρηματοδότηση των αεροπορικών τους εταιρειών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζεται σε διευθετήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα. Σημαντικές αλλά δευτερεύουσας αξίας σε σχέση με το επίδικο της επανεκκίνησης της οικονομίας, ιδίως της τουριστικής. Πιο συγκεκριμένα στην άμβλυνση των αυστηρών προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των μεταφορών, όπως προβλέπονται από τις οικείες ευρωπαϊκές Οδηγίες. Έτσι η σχετική ανακοίνωση αναφέρεται στη δέσμη μέτρων που ενέκρινε την Τετάρτη η Επιτροπή και θα βοηθήσουν τις εταιρείες των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα υπολογίζεται ότι θα μειώσουν τον διαχειριστικό φόρτο και το κόστος για τις μεταφορικές εταιρείες, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις κατά τις προσεχείς εβδομάδες. 
Συγκεκριμένα όσον αφορά στις αεροπορικές μεταφορές, τα μέτρα θα διευκολύνουν τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, τροποποιώντας τους κανόνες αδειοδότησης των αερομεταφορέων σε περίπτωση οικονομικών προβλημάτων λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Όσον αφορά τους λιμένες, οι αρχές μπορούν να αποφασίσουν να αναβάλουν ή να μην εισπράξουν τέλη λιμενικών υποδομών. Για τον κλάδο των σιδηροδρόμων, η Επιτροπή προτείνει να παραταθεί κατά τρεις μήνες η προθεσμία εντός της οποίας τα κράτη μέλη οφείλουν να μεταβιβάσουν ορισμένες αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων και στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ. 
Τέλος, μια πρόταση που αφορά όλους τους τρόπους μεταφοράς θα επιτρέπει την παράταση ορισμένων πιστοποιητικών και αδειών, δεδομένου ότι τα υγειονομικά μέτρα δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση ορισμένων διατυπώσεων που απαιτεί η ενωσιακή νομοθεσία από ορισμένους μεταφορείς και εργαζομένους.