Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
28 Απριλίου 2020 / 16:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ώρα που φαίνεται πως η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και πλέον δείχνει κοντινή η σταδιακή επαναδραστηριοποίηση των συνανθρώπων μας σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο,

αναδύονται αρκετά καίρια ζητήματα που αφορούν τόσο συγκεκριμένους κλάδους όσο και το σύνολο των ενεργών και εν ανεργία εργατοϋπαλλήλων της χώρας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. 

«Κατά κύριο λόγο προκαλεί ανησυχία η καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνηση να υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της προς το συνδικαλιστικό κίνημα. Η νομοθετική παράταση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων που έληξαν ή σύντομα λήγουν αποτελεί μια στοιχειώδη πράξη προστασίας των όρων εργασίας των συναδέλφων μας. Η παρατηρούμενη ολιγωρία θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, θέσεις εργασίας και όρους αμοιβών, ένα ενδεχόμενο που πρέπει να καθιστά την άμεση νομοθετική παράταση ως προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας.

Σε ειδικότερες περιπτώσεις, ο κλάδος των εταιρειών ταχυμεταφορών έχει αυξήσει κατακόρυφα τον κύκλο εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ παραδόξως οι επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στον πίνακα των ΚΑΔ που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται στη γραμμή του πυρός και δικαίως απαιτούν την προσοχή της Κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία αφορούν τόσο τα μέτρα προστασίας της υγείας τους όσο και την εργασιακή τους εξασφάλιση, αφού η Σ.Σ.Ε. τους έχει λήξει από 31/03/20 ενώ πολλοί συνάδελφοί τους παραμένουν μερικώς απασχολούμενοι.

Αντιστοίχως, ένας ακόμα κλάδος που δραστηριοποιείται εντονότερα κατά της διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι αυτός των σούπερ-μάρκετ και γενικότερα των αλυσίδων τροφίμων. Πιστεύουμε ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε αυτόν τον τομέα δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαρακτηριστούν στη συνέχεια πλεονάζουσες. Οι συνάδελφοι που ξεκίνησαν να εργάζονται υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις τους στις επιχειρήσεις που προσελήφθησαν, οι οποίες προ πανδημίας λειτουργούσαν κατά μεγάλο ποσοστό με μίνιμουμ προσωπικό.

Αναμφίβολα, όμως, ο κλάδος που αναμένεται να δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, το οποίο δυστυχώς θα νιώσουμε έντονα στην Κέρκυρα, είναι ο Τουρισμός. Χιλιάδες συνάδελφοι στον νησί μας και σε όλη την χώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια και αποτελεί απόλυτη υποχρέωση της Κυβέρνησης να προστατεύσει τους μόνιμους και τους εποχιακά εργαζόμενους του Τουρισμού και τα ούτως ή άλλως περιορισμένα ετήσια εισοδήματα των οικογενειών τους. Η συγκεκριμένη κρίση που βιώνουμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αφορμή για να αποδομηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, να καταποντιστούν οι αμοιβές, να ελαστικοποιηθούν τα ωράρια και, από την άλλη, να δοθούν νέα «δωράκια» στους ξενοδόχους και σε κάθε είδους εργοδότες του τουριστικού τομέα.

Σε απόλυτη συνάρτηση με το προηγούμενο ήρθε πρόσφατα και μία «περίεργη» πρόταση ορισμένων εργοδοτικών κλάδων προς το Υπουργείο Εργασίας για κατάργηση της θερινής άδειας στους εργαζόμενους που αναγκαστικά δεν εργάστηκαν στις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Αφενός κάτι τέτοιο θα έπληττε ακόμα περισσότερο την κίνηση στον τουριστικό τομέα, αφού η βασική ελπίδα του πλέον είναι ο εσωτερικός τουρισμός, αφετέρου, και κατά κύριο λόγο, η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα αποτελούσε άλλη μία μετακύλιση των συνεπειών άλλης μιας κρίσης στους εργαζόμενους. Καλούμε, επομένως, το Υπουργείο να απορρίψει άμεσα κάθε τέτοια πρόταση.

Τέλος, μολονότι φέτος δεν γίνεται να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλοι οι εργαζόμενοι και μη θα επιθυμούσαμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη κατά παράδοση απεργιακή ημέρα αποτελεί πρωτίστως ημέρα μνήμης. Ως τέτοια, λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί στο μυαλό όλων μας, ώστε, αν όχι κάθε μέρα, το λιγότερο την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Μάη, να αναλογιστούμε όλοι και ο καθένας μας την αυτοθυσία των συνανθρώπων και αιώνιων συναδέλφων μας, πριν από 134 χρόνια στο Σικάγο, προκειμένου οι εργάτες όλου του κόσμου να θεωρούνται άνθρωποι με εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ισότιμο δικαίωμα στη ζωή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ιδιαίτερων και περιοριστικών συνθηκών εορτασμού η Γ.Σ.Ε.Ε. προκήρυξε με ανακοίνωσή της Πανελλαδική Απεργία για την 1η Μαΐου καλώντας σε εκδηλώσεις μνήμης τηρώντας τις σχετικές διατάξεις για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας».