Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει σιγά, σιγά, η Αλβανία. Παράταση της καραντίνας για την Ισπανία. Στο μάτι του κυκλώνα η Ρωσία

παγκόσμιο δελτίο
19 Απριλίου 2020 / 19:23

• Οι υπουργοί Υγείας της G20 έχουν ξεκινήσει μια τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας κοινής αντίδρασης στην πανδημία κοροναϊού, ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας. Συμμετέχουν και αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

• Η Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 500 δισεκατομμύρια ευρώ (544 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να χρηματοδοτήσει την οικονομική της ανάκαμψη, πέρα ​​από το συμφωνημένο πακέτο μισού τρισεκατομμυρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.
 
• Η παράδοση προστατευτικού εξοπλισμού για τους Βρετανούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας που επρόκειτο να φτάσει την Κυριακή από την Τουρκία έχει καθυστερήσει, δήλωσε αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.
 
• Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλαβε τον πρώην αρχηγό του ολυμπιακού σχεδιασμού του 2012 για να οργανώσει την οικιακή κατασκευή εξοπλισμού ατομικής προστασίας (PPE) για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19, μετά από κριτική από γιατρούς και νοσοκόμες για έλλειψη εξοπλισμού.
 
• Η Ιρλανδία είναι πολύ απίθανο να επιτρέψει μεγάλες συγκεντρώσεις φέτος και ο περιορισμός ατόμων άνω των 70 ετών στα σπίτια τους μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Simon Harris.
 
• Ο αριθμός των νεκρών της Ισπανίας την Κυριακή επιβραδύνθηκε στη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 22 Μαρτίου, ενώ ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez δήλωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο παράταση 15 ημερών για την καραντίνα μέχρι τις 9 Μαΐου.
 
• Η κυβέρνηση της Αλβανίας σχεδιάζει να άρει μερικώς τους περιορισμούς στην οικονομία της, επιτρέποντας στη βιομηχανία ορυχείων και πετρελαίου να ανοίξει τη Δευτέρα, μαζί με εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις και μικρούς λιανοπωλητές.
 
• Χιλιάδες Λευκορώσοι συγκεντρώθηκαν σε εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή για να γιορτάσουν το Πάσχα, αγνοώντας τις εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών και των ηγετών της εκκλησίας να μείνουν στο σπίτι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κοροναϊού.
 
• Διασημότητες, όπως η Beyonce και ο David Beckham, ενώθηκαν δυνάμεις για μια ειδική εκπομπή δύο ωρών που γιορτάζει εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Η εκδήλωση «Ένας κόσμος: Μαζί στο σπίτι» ενθάρρυνε τους ανθρώπους να συνεισφέρουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης του ΠΟΥ.
 
• Εκατοντάδες Βούλγαροι Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στους ορθόδοξους ναούς για υπαίθριες υπηρεσίες το Σάββατο το βράδυ. Είναι μία από τις λίγες χώρες όπου οι εκκλησίες παρέμειναν ανοιχτές κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα για την πιο σημαντική ημερομηνία στο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο.
 
• Η Ρωσία ανέφερε αύξηση ρεκόρ 6.060 νέων περιπτώσεων ιών κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε 42.853.
 
• Οι σταθμοί δημόσιων μεταφορικών μέσων στο Παρίσι θα διαθέτουν διανεμητές gel και οι μετακινούμενοι θα πρέπει πιθανότατα να φορούν μάσκες προσώπου μόλις αρθούν τα μέτρα κλειδώματος του coronavirus, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
 
• Η οικονομία της Βρετανίας μπορεί να χάσει περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου - λόγω του lockdown, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών (ISER). Ορισμένοι τομείς μπορεί ακόμη και να χάσουν περισσότερο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού.
 
• Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ορισμένα κράτη θα αρχίσουν να άρουν μέτρα κλειδώματος ήδη από τη Δευτέρα, ενώ εξακολουθούν να τηρούν προφυλάξεις.