Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Στοιχεία της Μονάδας Υποστήριξης Κρίσεων για τον COVID-19

Νοσοκομείο Κέρκυρας
15 Απριλίου 2020 / 12:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων, της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από τις 26/3/2020, υλοποιεί προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης

για το υγειονομικό προσωπικό καθώς και τις  οικογένειες του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας, της Περιφέρειας.
Παράλληλα,  υλοποιούνται προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας.
Τα προγράμματα αυτά, εξειδικεύονται σε ατομικές – ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης για το υγειονομικό προσωπικό και σε τηλεφωνικές  συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, για τον γενικό πληθυσμό. Λειτουργεί επίσης γραμμή τηλεδιάσκεψης, για περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Οι τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης είναι οι ακόλουθες:
2661361122 και 2661361124

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας γνωστοποιείται ότι στις  δεκαεννέα ημέρες λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 26/3/2020 ως 14/4/2020 υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Υγειονομικό προσωπικό
- Ατομικές, ομαδικές, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές συνεδρίες, και συνεδρίες διαχείρισης συναισθημάτων σε τριάντα (30) υγειονομικούς συναδέλφους. Παρατηρήθηκαν κυρίαρχα συναισθήματα σχετικά με : Άγχος, στρες, φόβοι για ελλείψεις προστατευτικών μέσων, φόβος για τον στιγματισμό, ανασφάλεια, αβεβαιότητα  κλπ.
 
                                         
Γενικός πληθυσμός
Γενικό σύνολο, είκοσι (20) καταγεγραμμένων και δέκα (10) μη καταγεγραμμένων περιστατικών.
Στοιχεία για 20 καταγεγραμμένα περιστατικά:             
Στο 80% των συμπολιτών μας, που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προϋπήρχαν ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα και προβλήματα εξαρτήσεων.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως λόγω του μικρού αριθμού των περιστατικών, δεν εξάγονται αντιπροσωπευτικά, αντικειμενικά συμπεράσματα. Όμως σκιαγραφείται το πλαίσιο μιας δυναμικής, που αναδεικνύει τις ευάλωτες ομάδες, ως τις πλέον εκτεθειμένες στα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία.
Άγχος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, οικονομικά προβλήματα, ανεργία, στρες, φόβος για τους εαυτούς και τα αγαπημένα πρόσωπα, κρίσεις πανικού, έξαρση ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, καταθλίψεις, φόβος για πιθανή υποτροπή ψυχιατρικών νοσημάτων ή ουσιών, φόβος στιγματισμού, στρες λόγω μοναξιάς, ευ ερεθιστικότητα,  είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγράφηκαν. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που ζήτησαν βοήθεια διαβιούν μόνοι, ποσοστό 30%.

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Κέρκυρας επισημαίνει επίσης πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση μεγάλης διαχρονικής πανελλαδικής  έρευνας, που υλοποιεί το τμήμα εκπαίδευσης και έρευνας  της Μονάδας Υποστήριξης Κρίσεων, και η οποία  αναφέρεται στον γενικό πληθυσμό, και στο υγειονομικό προσωπικό.
Σύντομα αναμένονται τα πρώτα στοιχεία, τα οποία και θα ανακοινωθούν.

«Ευχαριστώ από καρδιάς τους επιστήμονες της Μονάδας Υποστήριξης Κρίσεων  και τους διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε αρωγοί στο έργο τους» τονίζει ο διοικητής Λεωνίδας Ρουμπάτης.