Κυριακή 02.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν επαρκεί ο εγκλεισμός

κορωνοϊός
22 Μαρτίου 2020 / 16:29

Δυστυχώς, για τις επόμενες εβδομάδες χρειαζόμαστε το μάξιμουμ της απόδοσης των κατασταλτικών μέτρων και το μάξιμουμ της δημιουργίας νέων κλινών (με τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους), αφού εννοείται ότι εξοπλισμένες κλίνες χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό ή το αντίστροφο δεν έχουν νόημα.

Και πάλι, ακόμη και έτσι, ελπίζουμε όντως και στην ευνοϊκή παρέμβαση υπερβατικών δυνάμεων, για να μην έχουμε αχρειάστους θανάτους είτε εξαιτίας ανάγκης διαλογής ασθενών προς διασωλήνωση είτε εξαιτίας αδυναμίας νοσηλείας άλλων σοβαρών περιστατικών,. 
 
Επί του παρόντος και πιστά σε μια τραγική ακολουθία, εδώ και τρεις εβδομάδες, οι διασωληνωμένοι μας διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Αυτό προβάλλει, στα τέλη Μαΐου σε 8 εβδομάδες, στον εφιαλτικό πανελλήνιο αριθμό των 34*2^8=8704. Αν συνεχίσουμε έτσι και ο ιός φτάσει και εξελιχθεί ώστε να προσβάλλει στην Κέρκυρα το 50% του πληθυσμού, με ~0,9% σοβαρή νοσηρότητα στην ομάδα ασθενών κάτω των 65 ετών και 2% στην ομάδα άνω των 65 (το ιδανικό σενάριο), αυτό σημαίνει συνολικά πάνω από 120 εντατικές νοσηλείες εντός των επόμενων 8-12 εβδομάδων, αριθμός ασθενών που με τις παρούσες υποδομες χρειάζεται... χρόνια για να νοσηλευθεί 15 μέρες ο καθένας. 
 
Για να το πω και αλλιώς, αν η εκθετική πορεία δεν ανακοπεί, πρέπει κανείς περίπου να διπλασιάζει (αφαιρώ τους αναρρώσαντες, περίπου 1/5 με 1/4 των διασωληνωθέντων) τις (επαρκείς) δομές του κάθε φορά  που η πανδημία διπλασιάζει τους σοβαρά πάσχοντές της. Αν τα μέτρα καραντίνας πληθυσμού μπορούν, κατά μέγιστο, να "αγοράζουν" περίπου μερικές εβδομάδες καθυστέρησης του πανδημικής αιχμής, αυτές οι  εβδομάδες θα πρέπει να αποδίδουν τον πολλαπλασιασμό των υποδομών ανάλογα με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. 

Παντού στην Ελλάδα (όπως και παντού στην Ε.Ε.) όλοι οι διαθέσιμοι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι θα πρέπει να στραφούν τώρα και για τις επόμενες εβδομάδες προς τα δημόσια νοσοκομεία, αλλιώς ο εγκλεισμός δεν θα μας σώσει. Με αποφάσεις fast track που θα αναιρούν κάθε διαδικαστικό εμπόδιο των καιρών ειρήνης και με ανθρώπους στα καίρια πόστα που αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα πρέπει να παραχωρήσουν τη θέση τους σε όσους μπορούν...