Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δείξτε σεβασμό, δεν εξηγούνται όλα με επιστημονικό τρόπο»

Μουρτζανός Θεμιστοκλής
09 Μαρτίου 2020 / 13:50

Ο πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων καταθέτει την άποψή του για τη Θεία Κοινωνία και τον κορωνοϊό

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Αρκετή κουβέντα έχει, ήδη, γίνει και φυσικά μπόλικη μελάνη έχει χυθεί στο δημοσιογραφικό χαρτί αναφορικά με την υπόθεση της Θείας Κοινωνίας στις μέρες... του κορωνοϊού.

Το enimerosi.com ζήτησε σήμερα, μια μέρα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, να καταθέσει την άποψή της γι' αυτό το -πολυσυζητημένο εσχάτως- θέμα.

Μια μέρα μετά την αθρόα προσέλευση πιστών στον Μητροπολιτκό Ναό, όπου πραγματοποιήθηκε η Θεία Μεταλαβή, με κοινό κουτάλι όπως προστάζει η παράδοση της Ορθόδοξης πίστης, και όχι με νέες... συνθήκες, όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε στη Ρουμανία, όπου οι πιστοί κοινωνούσαν με πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης.



Ο πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, μίλησε στο enimerosi.com υπογραμμίζοντας αφενός πως η τοπική Εκκλησία συστήνει στις ευπαθείς ομάδες ν' ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας προσέχοντας παράλληλα την υγιεινή τους, αφετέρου ξεκαθαρίζει πως δεν εξηγούνται τα πάντα με επιστημονικό ορθολογισμό καλώντας όσους το κάνουν, να σεβαστούν εκείνουνς που βιώνουν το μυστήριο στην Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ο π.Θεμιστολκής Μουρτζανός τόνισε:

«Για την Εκκλησία μας η θεία κοινωνία είναι θέμα πίστης και μόνο πίστης. Η θεία κοινωνία είναι για μας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το οποίο μεταλαμβάνουμε εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον.

Επί 2000 χρόνια τώρα οι πιστοί κοινωνούν μαζί με τους ιερείς από το ίδιο ποτήριο.

Αν ίσχυε όλη αυτή η τρομολαγνία, τότε ουδείς εκ των ιερέων πρώτα θα είχε μακρά ζωή, καθώς και κοινωνούν μαζί με τους πιστούς και καταλύουν οι ιερείς ό,τι έχει απομείνει στο άγιο ποτήριο, το οποίο δεν πετιέται!

Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά και γι’  αυτό παρακαλούμε όσους επιστήμονες μπαίνουν σε τέτοιο πειρασμό ορθολογισμού, να έχουν έναν σεβασμό για το μυστήριο που ζούμε στην Εκκλησία.

Ας μας αφήσουν εμάς να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως είναι το βίωμά μας και ας κάνουν τις αναλύσεις που θεωρούν ότι πρέπει να γίνονται αφήνοντας την πίστη εκτός».




Σε ότι αφορά το παράδειγμα της Ρουμανίας, αλλά και κάποιες αποφάσεις της Καθολικής Εκκλησίας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, υπογράμμισε στο enimerosi.com:

«Αναφορικά με τα άλλα μέτρα πρόληψης του ιού, η τοπική Εκκλησία συστήνει στις ευπαθείς ομάδες να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας, να προσέχουμε όλοι την υγιεινή και αν υπάρχει κάποιο κρυολόγημα, να φυλαγόμαστε στο σπίτι μας, έως ότου γίνουμε καλά.

Η Εκκλησία θα συνεχίσει την ζωή της, όπως έκανε όλα τα χρόνια. Περισσότερη προσευχή χρειαζόμαστε.

Η Εκκλησία της Ρουμανίας πήρε μία πρώτη απόφαση να χρησιμοποιούν μόνο όσοι φοβούνται κουταλάκια μιας χρήσης, αλλά την ανακάλεσε με απόφαση του ίδιου του Πατριάρχη Ρουμανίας.

Επομένως, και γι’  αυτούς ισχύει η τελική απόφαση, που είναι  η θεία κοινωνία να μεταδίδεται όπως η παράδοση της πίστης μας ορίζει.

Σχετικά με το Βατικανό δεν έχουμε διαβάσει κάποια απόφαση που να αναφέρεται στην θεία κοινωνία. Μόνο ο Πάπας δέχεται σε διαδικτυακή ακρόαση όποιον επιθυμεί να τον συναντήσει, για λόγους ασφαλείας φανταζόμαστε, και επειδή ο ίδιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες».