Μήνυμα ΔΗΜΟΠ "Νίκος Μώρος" για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στερώντας από τους πολίτες – και ιδιαίτερα στους νέους – την πρόσβαση σε υπηρεσίες, που λειτουργούν προστατευτικά στην εξάπλωση της εξάρτησης
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμα μια Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών μας βρίσκει να δίνουμε την μάχη μας ως άνθρωποι, επαγγελματίες, επιστήμονες μαζί με χιλιάδες άλλους/ες που περνούν τις δικές τους αγωνίες για την ύπαρξή τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Αγωνιούμε καθώς χρειάζεται να μιλήσουμε και για εκείνους που δεν έχουν φωνή και αυτό δεν είναι ευχάριστη αποστολή. Κανείς και καμία, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται μεσολαβητές και συνηγόρους στην υπόθεση αυτή. Κι όμως, η καθημερινή οπισθοχώρηση στο πεδίο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αποστέρηση κοινωνικών διεξόδων, η φτωχοποίηση και αποψίλωση των υπηρεσιών, η απαξίωση των δημόσιων δομών κοινωνικής πολιτικής, μας φέρνει αντιμέτωπους με την απόφαση για δράση μέσα από την ανάληψη της προσωπικής και συλλογικής μας ευθύνης!
Οι Φορείς Πρόληψης αποτελούν σημεία αναφοράς για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στην υπηρεσία της πρόληψης των εξαρτήσεων στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στην κοινότητα, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και νέων, εδώ και 30 χρόνια.
Τα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε πανελλαδικό επίπεδο, καταλαμβάνουν το δικό τους ειδικό βάρος στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Μεθοδικά, με επιστημονικά τεκμηριωμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, με συνέπεια και διαρκή παρουσία, το έργο τους έχει αναγνωρισθεί από εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς και έχει καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.
Επιτελούν ουσιαστικό έργο όχι μόνο όσον αφορά στην πρόληψη των εξαρτήσεων αλλά και στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υγείας, έχουν ρίζες μέσα στις τοπικές κοινότητες, δημιουργούν δίκτυα ανθρώπων, συνάπτουν συνεργασίες, υφαίνοντας με σεβασμό το νήμα των σχέσεων και γνώμονα πάντα το συμφέρον των εξυπηρετουμένων τους.
Η σχεδιαζόμενη κατάργησή τους, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στερώντας από τους πολίτες – και ιδιαίτερα στους νέους – την πρόσβαση σε υπηρεσίες, που λειτουργούν προστατευτικά στην εξάπλωση της εξάρτησης.
Διεκδικούμε απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς θεσμούς:
1. Να μην προχωρήσουν στην κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου
2. Να προσκαλέσουν κάθε εμπλεκόμενη επιστημονική κοινότητα σε έναν ανοιχτό και ισότιμο διάλογο, στον οποίο η επιστήμη και η κοινωνία θα έχει τον κύριο λόγο για το είδος της προσέγγισης που μπορεί να υπηρετήσει ένας κρατικός σχεδιασμός, στην κατεύθυνση της πρόληψης των εξαρτήσεων.
3. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των φορέων πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης.
Προσκαλούμε όλους τους πολίτες, κοινωνικούς φορείς και φορείς του Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν το έργο μας στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούμαστε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δυναμώσουμε τη φωνή διατήρησης της πρόληψης ως επιστήμονες, εργαζόμενοι και ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία που την έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ