Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα βασικά σημεία της συνάντησης του Αλέκου Αυλωνίτη με το νέο Δ.Σ του ΤΕΕ

ΤΕΕ
15 Ιανουαρίου 2020 / 12:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τον νέο πρόεδρο Ιωάννη Μεταλληνό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, συναντήθηκε στις 10-1-2020 ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης.

Στο σχετικό δελτίο τύπου, ο βουλευτής χρακτηρίζει τη συνάντηση «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική».
Ετέθησαν σοβαρότατα τεχνικά, χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά, η Κέρκυρα και τα νησιά μας.

Η συζήτηση στράφηκε μεταξύ άλλων και στα εξής βασικά ζητήματα:

1. Διαπιστώθηκε η ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα που αφορούν στην αισθητική της πόλης της Κέρκυρας, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και το περιβάλλον, αλλά και το κυκλοφοριακό, ενώ αναγνωρίσθηκε η ανάγκη για θεσμική συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα, προς όφελος της πόλης και των πολιτών

2. Υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης κινδύνων και θωράκισης της πόλης της Κέρκυρας, ειδικά με την προπυρική και προσεισμική ενίσχυση των κτηρίων,με τον έλεγχο της στατικότητας των κτηρίων ειδικά στο ιστορικό κέντρο και γενικώς, την επικαιροποίηση του πολεοδομικού σχεδίου.

3. Συζητήθηκαν τρόποι για την αποφυγή ενδεχόμενης απένταξηςτης Πόλης της Κέρκυρας από τον κατάλογο της UNESCO εν όψει και του γεγονότος ότι κλιμάκιο της UNESCO α επισκεφτεί εντός του 2020 την Κέρκυρα. Κίνδυνος που είναι όλο και πιο ορατός, λόγω των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η απαίτηση πειθάρχησης στις προϋποθέσεις της συμφωνίας της UNESCO με βάση την οποία, εντάχθηκε η πόλη της Κέρκυρας στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο έλεγχος και η αύξηση προσβάσιμων σημείων στην πόλη της Κέρκυρας, ο έλεγχος του πλέγματος παροχής ύδατος και αποχέτευσης, η υπογειοποίηση των δικτύων της πόλης και η προστασία των φρουρίων από τον κίνδυνο της διάβρωσης.

4. Συζητήθηκαν τρόποι για τη συνολική ρύθμιση του χωροταξικού προβλήματος ολόκληρης της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων μέσα από την οριοθέτηση οικισμών, την εκπόνηση νέων τοπικών χωρικών σχεδίων ή επικαιροποίηση τωνυπάρχοντων, τον καθορισμό χρήσεων γης καιτην αναβάθμιση του οδικού δικτύου

5. Εκδηλώθηκε ο προβληματισμός σε σχέση με τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, αλλά και σε σχέση με τη χρηματοδότηση της μεταφοράς τους στην Κοζάνη, την επίσπευση της εκτέλεσης των έργων για τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης και μονάδων επεξεργασίας βιο-αποβλήτων.



6. Υπογραμμίστηκε το ζήτημα της κτηματογράφησης των μη-κτηματογραφημένων περιοχών για την αποφυγή της «ιδιοκτησιακής ταλαιπωρίας», καθώς οι περισσότερες περιοχές των νησιών, δεν έχουν κτηματογραφηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα αμφισβητήσεις και δυσκολία στην καταγραφή και την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών

7. Συζητήθηκε η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των Διαποντίων Νησιών μας σε συνδυασμό με την εθνική σημασία αυτών, παράλληλα με τη μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο και την πιθανολογούμενη ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αλβανία. Αναλύθηκαν επιπλέον, τα εξής θέματα: α) η ανάπτυξη συζήτησης γύρω από την προώθηση ή όχι αιολικών πάρκων και ο καθορισμός θέσεων ιχθυοκαλλιεργειών, β) ο καθορισμός χώρου δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου και η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων

8. Ο Βουλευτής έθεσε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη και προστασία των δύο φρουρίων στην κατεύθυνση ένταξής τους στον οικονομικό και κοινωνικό κορμό της πόλης. Επεσήμανε την ανάγκη αφενός μεν της συνεχιζόμενης προστασίας των αρχαίων μνημείων και της παλιάς πόλης χωρίς, όμως να λειτουργεί αυτό, ως βρόγχος στην ανάπτυξη αυτονόητων εμπορικών δραστηριοτήτων.

9. Επισημάνθηκε η ανάγκη εκπόνησης μιας συνολικής μελέτης επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος του νησιού της Κέρκυρας και ειδικά της πόλης με ιδιαίτερη μνεία στον περιορισμό της κυκλοφορίας μεγάλου αριθμού βαρέων οχημάτων περιηγητικών λεωφορείων ανοικτού τύπου, τουριστικών τρένων κ.λπ..

10. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών ωρίμανσης έργων και μελετών τόσο από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και από εποπτευόμενους φορείς και την Αυτοδιοίκηση

11. Αποτυπώθηκε η ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Κέρκυρας διαθέτει έμπειρο και καταρτισμένο δυναμικό, και αποτελεί θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας, ενώ επιβεβαιώθηκε η διάθεση για στενή συνεργασία, διαβούλευση και από κοινού προώθηση λύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο τέλος, της συνάντησης επισημάνθηκε από το Βουλευτή, η σημασία της διαρκούς επαφής και ενημέρωσης έτσι, ώστε κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας,που επίκειται μελλοντικά να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, να προγραμματιστεί με αρτιότητα η κατάθεση προτάσεων επίλυσης των ειδικότερων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής των Ιονίων Νήσων και της Κέρκυρας.