Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΤΕΕ: Επαγγελματική κατάρτιση Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας

ΤΕΕ
04 Ιουνίου 2024 / 11:55

Παράγοντες κινδύνου και ορθές πρακτικές με στόχο την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ γνωρίζοντας τη σημασία των θεμάτων Υγείας και Ασφαλείας των εργαζομένων  στα Τεχνικά Έργα, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας  (ΕΛ.ΙΝΥ.Α.Ε.), ενδοεπιχειρησιακό πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας με θέμα «Υ&Α της Εργασίας σε Τεχνικά Έργα», διάρκειας οκτώ (8) εκπαιδευτικών ωρών, την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή 20 Διπλ. Μηχανικών.

Εισηγήτρια του Σεμιναρίου ήταν η κα Μαρία Περτζινίδου, Διπλ. Π.Μ., Επιθεωρήτρια Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία, Προϊσταμένη Τμήματος Χαλκιδικής της Περιφερειακής Δ/νσης Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας – Θράκης.

Η κα Περτζινίδου, εισηγήτρια,  με βάση τη νομοθεσία που διέπει την Υγεία & την Ασφάλεια στην εργασία, αναφέρθηκε στα καθήκοντα των Τεχνικών Ασφαλείας και των λοιπών παραγόντων των τεχνικών έργων. Ειδική ενότητα αποτέλεσε η Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, στην οποία αναλύθηκαν  οι βλαπτικοί  παράγοντες στους χώρους εργασίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση  χρήσης ικριωμάτων, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους εργαζομένους, ενώ παρουσιάστηκαν  και  οι διορθωτικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με στόχο την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων. Μελετήθηκε επίσης η ορθή πρακτική σύνταξης ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Το Περιφερειακό Τμήμα έχει στόχο, στο άμεσο μέλλον, την υλοποίηση και άλλων Σεμιναρίων για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στα Τεχνικά Έργα, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.