Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης για τη διεθνή ημέρα κατά του φασισμού

Αλέκος Αυλωνίτης
10 Nov 2019 / 00:15

«Οταν ξεχνάμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε»

ΑΘΗΝΑ. Με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά του φασισμού, ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«81 χρόνια μετά, η «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη Γερμανία και την Αυστρία το 1938, κατά την οποία η διάκριση εναντίον των Εβραίων που είχε ξεκινήσει το 1933 μετατράπηκε σε συστηματική δίωξη - πογκρόμ και κορυφώθηκε μόλις τρία χρόνια μετά με το Ολοκαύτωμα, αποτελεί φάρο συλλογικής μνήμης που σε συνδυασμό με το σήμερα, επιβεβαιώνει ότι ο φασισμός δεν έπαψε να υπάρχει μετά την 8η Μαΐου 1945 και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Κέρκυρα οι Γερμανοί κατακτητές μεταξύ 11 και 15 Ιουνίου του 1944 –λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την υποχώρησή τους– με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργατών τους "φόρτωσαν" τα 9/10 των Κερκυραίων Εβραίων (δηλ. περίπου 1.800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε τρία πλοία και τους εκτόπισαν μέσω Πάτρας, Πειραιά και Αθήνας στο Άουσβιτς, όπου και οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν. Λίγοι μόνον εξ αυτών επέζησαν, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων από το παράρτημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Hailfingen-Tailfingen.

Ο φασισμός δυστυχώς, καλλιεργείται στους κόλπους της κοινωνίας. Έχει φίλους, οπαδούς, πολιτικούς καθοδηγητές και εκείνους τους μηχανισμούς που τον συντηρούν και τον μεγενθύνουν.
Οι πολίτες του κόσμου, με πρώτους εκείνους που υπέφεραν περισσότερο από το καθεστώς αυτό, ήλπιζαν πως το 1945, δεν ηττήθηκε μόνον, η στρατιωτική δομή του φασισμού, αλλά και η πολιτική του ιδεολογία.
Μια ιδεολογία  που εξυμνούσε το μίσος για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και συνεχίζει να ζητά την εξολόθρευση ατόμων με κριτήριο τη θρησκεία, την εθνικότητα και τις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Αντί, λοιπόν να ζούμε ειρηνικά σε μια Ενωμένη Ευρώπη απαλλαγμένη από τις μνήμες γενοκτονιών, θηριωδιών και εθνικών εγκλημάτων που καταλογίστηκαν στο φασισμό και τους ηγέτες του, γινόμαστε μάρτυρες της καλπάζουσας επιρροής τους που φτάνει έως και την είσοδό τους στα εθνικά κοινοβούλια.
Σήμερα, ρατσιστικές, φασιστικές και νεο-ναζιστικές κινήσεις συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα μίσους και να κυνηγούν συστηματικά μετανάστες/ριες, μουσουλμάνους/ες, Εβραίους/ες, Ρομά, LGBTQ-ακτιβιστές/ριες, άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες μειονότητες. Η ιδεολογία αυτή, δυστυχώς δεν έχει εκλείψει.

Για αυτό και είναι πλέον βάσιμη η απειλή ότι, οι απάνθρωπες ενέργειες του φασιστικού καθεστώτος, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, μπορούν να επαναληφθούν. Για αυτό και είναι χρέος μας να κάνουμε ότι, είναι πολιτικά και κοινωνικά κατορθωτό ώστε να μην επιβεβαιωθεί ποτέ ξανά, με τραγικό τρόπο για την ανθρωπότητα πως, όταν ξεχνάμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε.»