Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Σπατάλη για λόγους...οικονομίας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
12 Ιουλίου 2016 / 13:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι από αέρος και θαλάσσης διακομιδές του ΕΚΑΒ από Κέρκυρα προς Γιάννενα υπερβαίνουν μηνιαίως (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΓΝΚ) τις 30, αν σκεφτεί ότι το Γ.Ν. Κέρκυρας δεν διαθέτει μαγνητικό στεφανιογράφο, ούτε νεογνολόγο ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη νοσηλείας νεογνών στην Κέρκυρα.

Μακάρι όλα να τελείωναν εδώ…Το νοσοκομείο στερείται επίσης αγγειολόγου για την τοποθέτηση stent στους καρδιοπαθείς, αλλά και την τοποθέτηση και συντήρηση των fistulae στους αιμοκαθαιρόμενους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Να σημειωθεί ότι στις προαναφερθείσες διακομιδές δεν περιλαμβάνεται ο πολλαπλάσιος αριθμός Κερκυραίων που προωθείται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων από ιδιώτες γιατρούς, για ορθοπεδικές επεμβάσεις, χημειοθεραπείες, κ.α. χωρίς παραπεμπτικό του ΓΝΚ.
 
Οι μελέτες που λείπουν
 
Πέρα από την όποια επιπλέον ταλαιπωρία των ασθενών, την καθυστέρηση αντιμετώπισης του περιστατικού, και την απασχόληση των ασθενοφόρων που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του νησιού, το ουσιαστικό ερώτημα αφορά τα προφανή διαφυγόντα κέρδη του ΓΝΚ. Ποια θα ήταν τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία αν το νοσοκομείο διεκπεραίωνε πλήρως τα περιστατικά εδώ; Άραγε αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να αποσβέσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα το κόστος αγοράς του στεφανιογράφου (κυμαίνεται περίπου στις 300.000 ευρώ) ή το κόστος λειτουργίας της μονάδας αγγειοπλαστικής; Δεν καταφέραμε να λάβουμε καμία συγκεκριμένη απάντηση γιατί πολύ απλά λείπουν οι αντίστοιχες μελέτες. Μάλιστα, η τελευταία σχετική μελέτη για τη δημιουργία στεφανιαίας μονάδας ανακοινώθηκε κατά τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (γιατί δεν εξασφαλίστηκε ποτέ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μας λένε). Χωρίς μελέτες δεν μπορούν να διεκδικηθούν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το IPA Adriatic ή το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, ούτε από τα υπουργεία των Αθηνών, ούτε ακόμη από ιδιωτικούς φορείς.

«Κάνε ένα βήμα, να κάνω εγώ το επόμενο» λέει το τραγούδι του Σ. Κραουνάκη. Πέρα λοιπόν από την δικαιολογημένη γκρίνια για την έλλειψη προσωπικού, ίσως είναι καιρός οι αρμόδιοι να πιάσουν χαρτί και μολύβι και να σώσουν τουλάχιστον ό,τι σώζεται. 
Το όφελος για την υγεία του πολίτη που έχει πρόσβαση σε πραγματική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι προφανές. Αυτό που δεν είναι άμεσα αισθητό είναι ότι ένα νησιωτικό νοσοκομείο που καλύπτει πλήρως και όχι στοιχειωδώς τα περιστατικά δευτεροβάθμιας φροντίδας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιλογή ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και κάθε ηλικίας, με σαφές πλεονέκτημα για την τοπική οικονομία.