Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν βγεις στο πηγαιμό για...νοσοκομείο, να εύχεσαι να είναι ανοικτά τα Γιάννενα!

Νοσοκομείο Κέρκυρας
11 Ιουλίου 2016 / 16:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εκτίμηση ότι τα γιαννιώτικα νοσοκομεία είναι η φυσική προέκταση των μονάδων περίθαλψης στην Κέρκυρα, δεν διεκδικεί δα και δάφνες καινοτόμου αποκλειστικότητας.

Από την κατάστασή τους εξαρτάται κατά πολύ το εύθραυστο σύστημα όπου τέμνονται δυο υγειονομικές Περιφέρειες, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί νάναι και πρόβλημα.
 
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων (και) στα Γιάννενα, κυρίως οι καταγγελίες για τις ελλείψεις εκεί, προκάλεσαν εκ νέου ανησυχία. Μια ενδελεχής απεικόνιση της κατάστασης αποτυπώνεται σε ντοκουμέντο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που επιμελήθηκαν γενικοί σύμβουλοι της.
 
Το πανεπιστημιακό
 
Το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ είναι το μεγαλύτερο πληρέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και  από τεχνολογικής άποψης αλλά και υψηλής ποιότητα τριτοβάθμιας  υγείας. Και ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ως Τριτοβάθμιο νοσοκομείο, σήμερα λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιο και Πρωτοβάθμιο.  
Με τον οργανισμό του 2012, διαπιστώσαμε ότι όχι δεν προστέθηκε κάτι, αλλά τουναντίον ο νέος οργανισμός δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου όπως ΜΕΘ, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό κέντρο, την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών οργάνων και την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς. Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις οι οποίες είναι καλυμμένες είναι εκτός Οργανισμού. Παρατηρώντας τις επιχορηγήσεις άλλων Πανεπιστημιακών νοσοκομείων, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, παρατηρούμε την εξόφθαλμη αδικία που υπόκειται το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
 
Οι ελλείψεις προσωπικού
 
Τραγικές ελλείψεις παντού, αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 280 υγειονομικοί και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ λειτουργεί με τους Επικουρικούς με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.
Ενδεικτικά, ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μαιών, που υπηρετούν στις δυο Μαιευτικές κλινικές, στην γυναικολογική, στο Μαιευτήριο και στα εξωτερικά Ιατρεία. Υπηρετούν 31 Μαίες και Μαιευτές στον παρόντα μειωμένο οργανισμό 43
Σε οριακό σημείο τα παραπάνω τμήματα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.
Το τελευταίο χρόνο έχουμε παραιτήσεις Ιατρών, αποδυνάμωση και κλείσιμο κλινικών και συγκεκριμένα: Παραίτηση του Αγγειοχειρούργου και κλείσιμο της κλινικής. Παραίτηση επίσης: (2)Ογκολόγων, (1)Θωρακοχειρούργου, (1) Νευροχειρούργου,(1) Αναισθησιολόγου,  (1)Ορθοπεδικού και (1) Χειρούργου.
 
Το "Χ"κώστα"
 
Το «νοσοκομείο της καρδιάς μας» το χαρακτηρίζουν. Στο νοσοκομείο Γ΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ διοικητής ορίστηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, όπως και στης Κέρκυρας άλλωστε. Οι ελλείψεις προσωπικού βασίζονται στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου 2012 που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι θέσεις π.χ. των Τ.Ε. νοσηλευτών είναι καλυμμένες, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου. Την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει περίπου 200 εργαζόμενοι χωρίς να έρθει κανένας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε προσωπικό ( Y.E. κατηγορία) αντιμετωπίζουν τα τμήματα εστίασης, πλυντηρίων, τραυματιοφορέων, τεχνικές υπηρεσίες, φύλαξης, (το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται μέρα νύχτα), το τηλεφωνικό κέντρο δεν δουλεύει απόγευμα νύχτα και αργίες. Στους εργαζόμενους όπως κοινωνικοί λειτουργοί και εργοθεραπευτές τους απασχολούν σε αλλότρια καθήκοντα. Στους εργαζόμενους στην εστίαση τους οφείλουν πολλά ρεπό. Οι υγειονομικοί από την παιδιατρική καλύπτουν και τα Τ.Ε.Π., (τα ΤΕΠ είναι αυτόνομο τμήμα). Επίσης μεγάλες ελλείψεις έχει και η διοικητική υπηρεσία.
* Με την συνδρομή της Βάσως Σκουλίκα

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού, Φώτης Βάββας είναι από 'κείνους που διασώθηκαν κατά τι αυστηρές κρίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Στην Ήπειρο διασώθηκαν ο διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών Σπύρος Δερδεμέζης (σ.σ. που ανέλαβε προσωρινά και τη διοίκηση του νοσοκομείου Κερκύρας), ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Φώτης Βάββας και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ίδιου νοσοκομείου Ηλιάνα Κωστάκη.
Ο Φ. Βάββας επιβεβαιώνει την καθημερινή και μεγάλη κίνηση ασθενών από την Κέρκυρα αλλά και τη γύρω περιοχή προς τις Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα. Σχεδόν όλα τα περιστατικά καταλήγουν εκεί, ορθοπεδικά, γυναικολογικά, μαιευτικά καρδιολογικά και σχεδόν όλα τα ογκολογικά, σύμφωνα με τον διοικητή πάνε στην ηπειρωτική πρωτεύουσα. Η κατανομή τους υπολογίζεται σ' ένα 80% στο Πανεπιστημιακό κι ένα 20% στο Χ¨κώστα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μεταφορά των νεογνολογικών λέγοντας "όσα δεν μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Αθήνα, έρχονται κι αυτά στα Γιάννενα"!

* Με την συνδρομή της Βάσως Σκουλίκα