Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως ονειρεύτηκαν το Βίδο δυο τελειόφοιτοι αρχιτέκτονες του ΕΜΠ (video πριν & μετά, μακέτες και σχέδια)

νησί του Βίδο
23 Οκτωβρίου 2019 / 13:51

Ως γενικό στόχο στην παρέμβασή μας στο Βίδο θέτουμε την ύπαρξη δραστηριοτήτων που θα προσελκύουν την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, και θα αποτελέσουν πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΑΘΗΝΑ. Η ανάπλαση της νησίδας έγκειται σε 5 τομείς: την ανάδειξη της φύσης, τον πολιτισμό, την αναψυχή, την προσωρινή κατοικία και την εκπαίδευση. Αυτό που προέκυψε μετά την ανάλυση της νήσου είναι ότι στον πυρήνα βρίσκονται τα περισσότερα από τα κτίρια του παρελθόντος. Ο τελευταίος γειτονεύει με το λιμάνι, το οποίο είναι το μόνο σημείο όπου ο δήμος της Κέρκυρας έχει παρέμβει, κατασκευάζοντας το εστιατόριο.



Η παρέμβαση μας, λοιπόν, εστιάζει κυρίως σε αυτές τις δύο ενότητες, ωστόσο κάνουμε και κάποιες μικρότερες στην υπόλοιπη έκταση του νησιού. Πιο συγκεκριμένα κρατάμε όλες τις υφιστάμενες διαδρομές, αναδυκνύοντας ωστόσο τη κεντρική, η οποία χωρίζει το νησί στα δύο (ξεκινώντα από το λιμάνι διασχύοντας τον πυρήνα και καταλήγοντας σε ένα πλάτωμα με μια αποβάθρα για ιστιοπλοϊκά). Ο σχεδιασμός μας ενισχύει την παραλιακή διαδρομή η οποία είναι κυκλική και περιτριγυρίζει όλο το νησί χωρίς καμία διακοπή, ενώ δημιουργούμε πλατώματα σε όλο το εύρος της, τα οποία όπως προαναφέρθηκε λειτουργούν ως παρατηρητήρια για τον επισκέπτη.

Όσο αφορά τις παραλίες της νήσου επιλέγουμε να οργανώσουμε την μία εκ των δύο τοποθετώντας ξαπλώστρες, αποδυτήρια, τουαλέτες και ένα μικρό αναψυκτήριο το οποίο αποτελεί ελαφριά κατασκευή , ενώ στην άλλη παραλία η οποία είναι μικρότερη σε έκταση επιλέγουμε να την διατηρήσουμε ανοργάνωτη ώστε να διατηρήσουμε αυτό το ειδηλλιακό και γραφικό τοπίο της. Σημαντικό κομμάτι την παρέμβασης έχει η ανάδειξη των οχυρών, επομένως αποψιλώνουμε τη βλάστηση που τα έχει σκεπάσει δρόμους ώστε να επιτυγχάνεται εύκολα η πρόσβαση σε αυτά.

Στην κεντρική διαδρομή τοποθετούμε και τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε πιο απομακρυσμένο, ωστόσο, μέρος για ιδιωτικότητα αλλά και το ιδανικότερο για αυτή την χρήση καθώς είναι από τα λίγα σημεία στο νησί που διατηρούν πολύ μικρή κλίση. Εντάσσουμε εκεί ένα γήπεδο βόλεϊ, δύο γήπεδα μπάσκετ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα τένις και μια μικρή παιδική χαρά. Επιπροσθέτως, πλησίον αυτής της περιοχής τοποθετούμε την κατασκήνωση. Δημιουργούμε, λοιπόν, μια ενότητα η οποία αποτελείται από ξύλινα ντεκ τα οποία χρησιμεύουν στη λειτουργία της κατασκήνωσης τους θερινούς μήνες, αφου πάνω σε αυτά μπορούν να στηθούν οι σκηνές των παιδιών. Σαυτή την ενότητα εντάσσουμε κτίριο τουαλετών με παροχή νερού και βρύσες μικρή κουζίνα και κτίριο για την διαμονή του προσωπικού, το οποίο τον υπόλοιπον χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επισκέψεις επιστημονικού και ερευνητικού χαρακτήρα. Στο ακρωτήρι που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού τοποθετούμε προβλήτα που προστατεύει από τους κύριους κυματισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρές ομάδες ναυταθλητισμού σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κτίρια εκεί. Στο ακρωτήρι που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού υπάρχει ένα πλάτωμα και μικρά ξέφωτα και φυγές προς την πόλη της Κέρκυρας επομένως τοποθετούμε εκεί κάποια τηλεσκόπια και διαμορφώνουμε ένα παρατηρητήριο μιας και ανήκει σε δασική έκταση.

Στο οχυρό Σούλεμπουργκ διευρύνουμε την είσοδο στο υπόγειο τμήμα του και δημιουργούμε ένα πλάτωμα από το οποίο υπάρχουν οπτικές επαφές με τις αλβανικές ακτές. Τέλος το κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα στην συνέχεια είναι ο πυρήνας και το λιμάνι στα οποία εντάσσουμε κάποια καλλιτεχνικά εργαστήρια, το αναψυκτήριο, το εστιατόριο και το μουσείο οχυρώσεων σε συνδυασμό με την ανάδειξη του περιβάλλοντος γύρω τους και την ανάδειξη των υφιστάμεων κελυφών.

Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί κυρίως στην παραλιακή διαδρομή που είναι η πιο επίπεδη, ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης στον κύριο άξονα του νησιού . Δεν προβλέπουμε η μετακίνηση να γίνεται με κανονικά οχήματα εκτός έκτακτης ανάγκης αλλά με μικρά αμαξίδια του γκόλφ ή ποδήλατο τα οποία μπορεί να νοικιάσει κανείς από το λιμάνι . Παρ’όλα αυτά, η καλύτερη επιλογή θα ήταν η εξερεύνηση με τα πόδια. Σαυτό το σημείο πρέπει να διευκρινήσουμε ότι επιθυμούμε την διεξοδική σήμανση και φωτισμό όλων των διαδρομών καθώς και την αποκατάσταση της πυροπροστασία του.
* Από τη διπλωματική τους εργασία στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες από την παρουσίαση, τα σχέδια και τις μακέτες των τελειόφοιτων αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ