Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο παρά πέντε της προθεσμίας εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάπλαση από Τσάκι- Mεσογγή

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΣΑΚΙ-ΜΕΣΟΓΓΗ
27 Ιανουαρίου 2024 / 09:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η ανάπλαση περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίου σε όλο το μήκος της παρέμβασης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία χώρων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια και χώρους στάθμευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπό την πίεση της ασφυκτικής προθεσμίας της 9ης Φεβρουαρίου που έδωσε το ΥΠΕΣ στους Δήμους και τις Περιφέρειες για να δημοπρατήσουν τα ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εγκρίθηκαν εν τέλει την περασμένη Τρίτη (23/01) από την Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΙΝ, τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της ανάπλασης της τουριστικής ζώνης από το Τσάκι μέχρι την Μεσογγή, επί της επαρχιακής οδού Κέρκυρας-Λευκίμμης.

Η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη, ώστε στη συνέχεια να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού (λόγω του προϋπολογισμού του θα γίνει με διεθνές ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό) από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ», ο οποίος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για λογαριασμό της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μην χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 5,9 εκατ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» μετά τα στενά χρονικά περιθώρια που έδωσε το ΥΠΕΣ.

Ο ρόλος του «ΕΥΔΗΜΟΥ»

Η επίβλεψη, η δημοπράτηση και η ανάδειξη του αναδόχου που θα προχωρήσει την εκτέλεση του έργου θα γίνει αποκλειστικά από τον «ΕΥΔΗΜΟ», ενώ κύριος του έργου θα είναι η ΠΙΝ. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επί διοίκησης Κράτσα υπέγραψε τη σχετική προγραμματική σύμβαση με τον συγκεκριμένο Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίησή του. Η δημοπράτησή του ωστόσο δεν κατάφερε να γίνει κατά τη θητεία της απελθούσας Περιφερειακής Αρχής. Μιλώντας στην «Ε» ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης επικαλέστηκε καθυστερήσεις στις διαδικασίες από πλευράς του «ΕΥΔΗΜΟΥ», με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να πάει πίσω, συν το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών αλλαγών έφερε αλλαγή στην διοίκηση της ΠΙΝ. «Η βούλησή μας ήταν να δημοπρατηθεί το έργο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω καθυστερήσεων από πλευράς του φορέα υλοποίησης του έργου. Τελικά τα τεύχη δημοπράτησης καταφέραμε να τα έχουμε αρχές Οκτωβρίου, απαιτούνταν όμως διορθώσεις που πήραν χρόνο», ανέφερε ο ίδιος.

Από παλιά

Η ιδέα για την ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος έρχεται από το παρελθόν. Η αρχιτεκτονική μελέτη συντάχθηκε το 2013 από το δήμο Κερκυραίων, ωστόσο ο σχεδιασμός στην πορεία ατόνισε. Η υπόθεση ανασύρθηκε από την Περιφέρεια το 2019 με την ένταξη της πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (ημερομηνία ένταξης 02-03-2022).

Έως τις 9 Φεβρουαρίου

Καμπανάκι» ωστόσο σε όλους τους δικαιούχους του προγράμματος έκρουσε πρόσφατα με έγγραφο της (εστάλη στις 08-01-2024) η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΥΠΕΣ για τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έως 30-6-2022 αλλά ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί. Προειδοποιεί μάλιστα τους δικαιούχους ότι εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία έως τις 9 Φεβρουαρίου, θα απενταχθούν.

Το έργο

Η ανάπλαση εφόσον πάντως υλοποιηθεί, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα κατά μήκος της παραλίας από τη θέση «Τσάκι» Μπενιτσών μέχρι τη Μεσογγή, διευκολύνοντας εξολοκλήρου την μετακίνηση των πεζών μέσα από μια ασφαλή και όμορφη διαδρομή. Ειδικότερα η ανάπλαση περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 1 μ. σε όλο το μήκος της παρέμβασης, περίπου 3,2 km, ώστε να οριοθετηθεί η παραλία από τον χώρο κυκλοφορίας και να δημιουργηθεί ασφαλής ζώνη κυκλοφορίας πεζών,  ποδηλάτων και εμποδιζομένων ατόμων κατά μήκος της παραλίας.

Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία χώρων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια και χώρους στάθμευσης, οι οποίοι διαχωρίζονται από τη λωρίδα περιπάτου και αναψυχής με γραμμική φύτευση θάμνων. Ειδικότερα, κατά μήκος της διαδρομής προβλέπονται περιοχές στάσης - θέας λωρίδες φύτευσης, καθιστικά από σκυρόδεμα ή λιθοδομή με ξύλο, πέργκολες (ελαφρές κατασκευές) με αναρριχώμενα, προστατευτικά στηθαία και λειτουργικός φωτισμός, Επίσης προβλέπεται διαγράμμιση της επαρχιακής οδού και τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος (μάτια γάτας) και ανακλαστήρων στηθαίου σε τμήματα και θέσεις όπου απαιτείται αυξημένη προσοχή,  πληροφοριακές πινακίδες για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και καλάθια αχρήστων.

Ο σχεδιασμός αναδεικνύει το τοπίο, αξιοποιώντας την πλούσια βλάστηση με κατάλληλες χαράξεις των διαδρομών, ενώ παράλληλα την εμπλουτίζει, όπου απαιτείται, με φυτικά είδη προσαρμοσμένα στις παραθαλάσσιες συνθήκες.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.