Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη ελληνική πόλη με 5G

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
13 Ιουλίου 2019 / 07:41

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη πόλη στη χώρα που δοκιμάζει τις δυνατότητες του 5G, καθώς το πιλοτικό δίκτυο της WIND καλύπτει την κεντρική πλατεία της πόλης και σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και άλλα.

Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο “Filoxenia” του Ομίλου Grecotel στην Παραλία της πόλης, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Ελληνες και ξένους.
Η παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης.
Ο Γιώργος Τσαπρούνης ανώτερος διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα έχει γίνει πόλη-ψηφιακό πρότυπο. Τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η στήριξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα”. Επεσήμανε πως “είναι η πρώτη πόλη που θα δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες την 5η γενιά”.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε: “Η Καλαμάτα, ως βραβευμένη ψηφιακή πόλη, πρωτοπορεί και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς. Μέσω κοινόχρηστων υποδομών καταρχήν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του 5G. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής μας και σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία. Ευχαριστώ την εταιρεία WIND και το κράτος για τη συνεργασία και για την επιλογή της Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτού του πρωτοπόρου πανελλαδικά εγχειρήματος, το οποίο θα συμβάλει θετικά στην ελκυστικότητα της πόλης για επενδύσεις και τουρισμό”.
Ο Νίκος Χαμάος διευθυντής λειτουργιών της WIND, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του 5G, επεσήμανε τις υπερυψηλές ταχύτητες, το χρόνο απόκρισης 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, τις έως 1 εκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.
“Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα, μια ολόκληρη πόλη, μια ολόκληρη κοινωνία”, παρατήρησε χαρακτηριστικά. Αφού μίλησε, μεταξύ άλλων, για αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους, εκτίμησε ότι “όλα τα υπόλοιπα θέλουν το χρόνο τους για να ωριμάσει η τεχνολογία”. Ενημέρωσε, επίσης, για τους τρόπους υλοποίησης: 26 GHZ για πυκνές αστικές περιοχές, 3,6 GHZ για αστικές περιοχές, 700 MHZ για μη αστικές περιοχές.
Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί το απαραίτητο φάσμα από το κράτος και να εξυγιανθεί το αδειοδοτικό καθεστώς.