Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η Κέρκυρα αποκάλυψε πάλι τους φυσικούς θησαυρούς της!», λέει ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet (photos)

Σπήλαια
21 Μαΐου 2019 / 18:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόσφατα ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet ολοκλήρωσε τη σπηλαιολογική αποστολή του στο νησί των Φαιάκων.

Μαζί με πολλούς Κερκυραίους επισκέφτηκε 25 σπήλαια σε 15 μέρες. Μια ανασκόπηση της έρευνας των σπηλαίων της Κέρκυρας που πραγματοποιήθηκε από τη 16 Απρίλιου μέχρι την 1 Μαΐου.


Βγαίνοντας από το σπήλαιο της Πλατεσγούρνας

«Αυτή η σπηλαιολογική αποστολή απαίτησε πολλή προετοιμασία. Τους τελευταίους οχτώ μήνες μελέτησα διάφορα παλιά ελληνικά βιβλία και ένα επιστημονικό άρθρο μιας προηγούμενης σπηλαιολογικής έρευνας στην Κέρκυρα που χρονολογείται στο 1957. Ύστερα από αίτημα, πήρα από τα Αρχεία της Κέρκυρας κάποιους παλιούς χάρτες και τις λεζάντες τους. Οι χάρτες του 18ου αιώνα περιέχουν σημάνσεις των σπηλαίων και συχνά το όνομα ενός σπηλαίου. Μαζί με τον δασολόγο Γιάννη Γαστεράτο και τον Θεόδωρο Σκαλίτη προσπαθήσαμε να τοποθετήσουμε αυτούς τους χάρτες πάνω στην σημερινή τοπογραφική κατάσταση.
 Το πιο σημαντικό μέρος της έρευνάς μου ήταν οι συνομιλίες με τους ντόπιους. Ιδιαίτερα η παλαιότερη γενιά γνωρίζει πολλά σπήλαια από την παιδική της ηλικία, τα ονόματά τους και τις ιστορίες τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μου δίνουν τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με αυτούς.


Ο σπηλαιολόγος μπροστά την είσοδο του βαράθρου στη Γράβα του Χάρου

Μια καλή φυσική κατάσταση είναι σημαντική για έναν σπηλαιολόγο. Γι'αυτό γυμνάζομαι 5 μέρες την εβδομάδα. Μαζί με τον ολλανδό σπηλαιολόγο Gertjan van Pelt προπονούμαστε για τις καταστάσεις και τα προβλήματα που μπορούν να συμβούν μέσα σε ένα σπήλαιο. ‘Ενα μικρό ανθρώπινο λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο ατύχημα!
Η χορηγία είναι πολύ σημαντική για την έρευνα σπηλαίων. Η ολλανδική εταιρεία CanyonZone, η ισπανική εταιρεία Rodcle και η γαλλική εταιρεία Aventure Verticale ήθελαν να υποστηρίξουν αυτή τη σπηλαιολογική αποστολή με την παροχή σπηλαιολογικού εξοπλισμού. Τους είμαι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη που μου πρόσφεραν. Ελπίζω ότι περισσότερες εταιρείες όπως ταξιδιωτικοί οργανισμοί, ξενοδοχεία και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα ήθελαν να συμβάλλουν στην επόμενη σπηλαιολογική αποστολή η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2019».



Ο σπηλαιολόγος René van Vliet εξερεύνησε τη διακόσμηση στο πιο χαμηλό μέρος στο σπήλαιο Πλατεσγούρνα


Για τις εμπειρίες κατά τη σπηλαιολογική αποστολή του πρόσθεσε ότι: «Η Κέρκυρα έχει περισσότερα σπήλαια από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μέχρι τώρα μάζεψα πληροφορίες για 186 σπήλαια και βάραθρα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στη στεριά και στη θάλασσα! Κατά τη σπηλαιολογική αποστολή αυτή μπόρεσα να επισκεφτώ 25 σπήλαια. 77 σπήλαια είναι ακόμα υπό εξέταση. Κανονικά έχω μόνο θετικές εμπειρίες στην Κέρκυρα, αλλά εφέτος είχα επίσης μια απογοητεύτικη εμπειρία σε ένα χωριό με την οργάνωση των καθαρισμών των μονοπατιών».



Η κυρία Ρόζα Θηρεσία μου διηγήθηκε μια εντυπωσιακή ιστορια από το παρελθόν.Την πρώτη Νοεμβρίου 1940 η Ιταλική αεροπορία άρχισε να να βομβαρδίζει. Κάποιες μέρες μετά, στις 4 Νοεμβρίου 1940, η Ρόζα γεννήθηκε στη Γράβα Λεμονιάς στο Σωκράκι. Αργότερα δύο αδελφές της γεννήθηκαν επίσης στο σπήλαιο αυτό. Το σπήλαιο επονομάστηκε ‘Γράβο Γεννηθεί’.

«Έχω καλές αναμνήσεις των περιπετειών στις Λούτσες. Εκεί επισκέφτηκα μαζί με τον Γιάννη Κορμαρή μερικά σπήλαια όπως το βάραθρο Τρίστομο, τη Μικρή  Γράβα Λουτσών και το σπήλαιο που λέγεται η Νεραϊδοκλησιά. Η Νεραϊδοκλησιά βρίσκεται πάνω στο βουνό. Το όνομα του σπηλαίου αναφέρεται σε ένα φαινόμενο που προκαλούν σίφουνες τραβούν ελαφρά αντικείμενα μέσα στη σπηλιά. Αυτός είναι ο λόγος που οι κάτοικοι βλέπουν καμιά φορά χαρτιά, σπάγκους και φτερά γύρω από την τρύπα. Μερικές φορές ο αέρας ανεβαίνει, ανάλογα με τον καιρό.
Στον Σπαρτύλα επισκέφτηκα μερικά σπήλαια όπως το σπήλαιο Γραβολιθιά. Το μεγάλο και βαθύ σπήλαιο έχει φανταστικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες. Σε πολλές περιπτώσεις και εξ αιτίας του χαμηλού ύψους του, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες έχουν ενωθεί και έχουν σχηματίσει κολώνες. Το 1926 πίστευαν ότι το σπήλαιο ήταν η φωλιά των δύο δράκων. Ο ένας δράκος είχε σκοτωθεί από έναν Ενετό στρατιώτη πριν από μερικούς αιώνες, αλλά ο άλλος έμενε ακόμα στο σπήλαιο και μερικές φορές  έβγαινε τη νύχτα για να καταβροχθίσει ένα πρόβατο ή μια κατσίκα. Το 1926 βρέθηκαν  χιλιάδες νυχτερίδες στο σπήλαιο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω δει καμία, μόνο πολλά περιττώματά τους».


 
Ο σπηλαιολόγος René van Vliet σύρθηκε στο πιο χαμηλό μέρος στο σπήλαιο Γραβολιθιά

«Ένα από τα καταπληκτικότερα σπήλαια της Κέρκυρας λέγεται Πλατεσγούρνα. Tο σπήλαιο είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα. Το σπήλαιο έχει δύο μικρές εισόδους, αλλά μόνο μία είναι κατάλληλη για πρόσβαση. Μετά το χολ του σπηλαίου υπάρχει η κύρια αίθουσα του σπηλαίου με εντυπωσιακή διακόσμηση. Το σπήλαιο Πλατεσγούρνα έχει πολλούς μαγευτικούς σταλακτίτες, διαφορετικές ομάδες καταπληκτικών σταλαγμιτών και όμορφες κολώνες. Κάποιοι σταλαγμίτες είναι πολύ ψηλοί! Το σπήλαιο είναι καθαρό και τελείως αναλλοίωτο. Το σπήλαιο είναι εξαιρετικά ευάλωτο λόγω του μοναδικού εσωτερικού του»
.

Εικόνες από το σπήλαιο Πλατεσγούρνα

«Μαζί με τον Γιάννη Γαστεράτο επισκεφτήκαμε μερικά σπήλαια στην κεντρική Κέρκυρα όπως η Γράβα στου Πιτιρή, η Γράβα του Χάρου και η Γράβα στου Μπουζαβιέρη στους Αγίους Δέκα.  Η Γράβα στου Μπουζαβιέρη έχει μια κύρια αίθουσα με εντυπωσιακή διακόσμηση. Σε κάποια σημεία των τοιχωμάτων διακρίνονται κίτρινοι κρύσταλλοι, σχεδόν σαν σκόνη. Στο τέλος της κύριας αίθουσας βρίσκεται ένα εξαιρετικό αλλά και επικίνδυνο βάραθρο. Τα τοιχώματα του βαράθρου είναι στεγνά και οι πέτρες ξεφτίζουν εύκολα. Η κατάβαση είναι δύσκολη αλλά η ανάβαση είναι δυσκολότερη! Το βάραθρο βγάζει στη δεξιά πλευρά κάτω από το έδαφος του σπηλαίου. Από την πλευρά εκείνη υπάρχει ένα πέρασμα προς την αριστερή πλευρά. Στο τέλος του περάσματος βρίσκονται δύο μεγάλοι χώροι, ένας βαθύς που βρίσκεται σε ύψος (δηλαδή στον πρώτο όροφο) και ένας τεράστιος και βαθύς χώρος που βρίσκεται κάτω από το πέρασμα».




Ο σπηλαιολόγος René van Vliet εξερεύνησε τη διακόσμηση της Γράβας στου Μπουζαβιέρη και μετά κατέβηκε στο βάραθρο

Μαζί με τον Ανδρέα Κορίκη, τον Κώστα Ανδριώτη και τον Χρήστο Καποδίστρια προσπαθήσαμε να λύσουμε το μυστήριο της Τρύπας του Πελάου στον Άη Μαθιά. Λέγεται ότι το σπήλαιο έχει επτά επίπεδα και επικοινωνεί με τη θάλασσα. Υπάρχουν μερικές ιστορίες για το σπήλαιο. Μία από αυτές είναι ότι στο παρελθόν είχαν πετάξει μια γάτα μέσα και την επόμενη μέρα κολυμπούσε στη θάλασσα. Κατά την κατάβαση έπρεπε να προσπεράσουμε κάποιους κοφτερούς βράχους και να προστατέψουμε το σκοινί από αυτούς. Στο έδαφος του πρώτου επιπέδου του σπηλαίου φαίνεται εξαιρετική διακόσμηση όπως διαφορετικά είδη σταλακτιτών και υψηλοί σταλαγμίτες. Μετά την κύρια αίθουσα ακολουθεί ένα δεύτερο επίπεδο. Το πέρασμα είναι αρκετά στενό και έχει βάθος 9 μέτρων. Ακολουθεί ένα τρίτο επίπεδο. Το πέρασμα αυτό είναι επίσης αρκετά στενό και έχει βάθος 3 μέτρα. Το πάτωμα του τρίτου επιπέδου είναι κλειστό με χώμα.Σε επόμενη επίσκεψη θα προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε το χώμα από το τρίτο επίπεδο για να εξερευνήσουμε εάν υπάρχει ένα τέταρτο επίπεδο στο σπήλαιο ή περισσότερα».


1η εικόνα: Ο σπηλαιολόγος  μαζί με τον Ανδρέα Κορίκη μπροστά την είσοδο της Τρύπας του Πελάου. 2η εικόνα:  Η διακόσμηση στην οροφή του σπηλαίου

Για τα μελλοντικά σχέδια του και την επόμενη σπηλαιολογική αποστολή στην Κέρκυρα πρόσθεσε ότι: «Θέλω να επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν και να συνεχίσω με την έρευνα. Πολλά κρυμμένα και ενδιαφέροντα σπήλαια περιμένουν για μια επίσκεψη! Για την εύρεση πολλών σπηλαίων χρειάζομαι τη βοήθεια εθελοντών και επαγγελματιών λόγω της πυκνής βλάστησης. Με  πολλή βοήθεια, πολλά σπήλαια θα είναι προσβάσιμα για όλους μας!»
Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει : «Η σπηλαιολογική αποστολή της άνοιξης 2019 έγινε με την ευγενική και σημαντική βοήθεια των: Γιάννη Γαστεράτο, Θεόδωρο Σκαλίτη, τα Αρχεία της Κέρκυρας, Ρόζα Θηρεσία, Αγγελική Σγούρου, Νίκο Γισδάκη, Περικλή Σέρβο, Αντώνιο Σέρβο, Γιάννα Μιχαλά, Γιάννη Κορμaρή, Λίτσα Καραγιάννη, Φίλιππο Παργινό, Βασίλη Μαυρονά, Μαρία Νικολούζου, Σπύρο Ρίζο, Γεώργιο Σούκερα, Μαρία Thomas Taverne, Ανδρέα Κορίκη, Κώστα Ανδριώτη, Χρήστο Καποδίστρια, Τάκη Τσιλογιαννόπουλο, Ευγένιο Λώμη, Michelle Άνθη, Θεόδωρο Νικομάνη, Αριστείδη Τσιριμιάγκο, Βούλα Μπούκα, Ιωάννη Λουκά, Ξένια Τσενεμπή, Gertjan van Pelt, CanyonZone, Rodcle, Aventure Verticale και πολλά άλλα άτομα».
Τα αποτελέσματα της έρευνας , συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, βίντεο και πληροφοριών θα δημοσιευθούν στο www.speleocorfu.com.
Επίσης όποιος έχει πληροφορίες σχετικά με σπήλαια στην Κέρκυρα ή όποιος θα ήθελε να στηρίξει την έρευνα των σπηλαιών, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στο Facebook: VlietVanRene αλλά και email: info@speleocorfu.com.