Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα λυθεί ποτέ το μυστήριο της ΄Τρύπας του Πελάου΄;

σπηλαιολόγος
07 Μαΐου 2019 / 11:45

Ο σπηλαιολόγος René van Vliet μαζί με τον Αντρέα Κορίκη εξερεύνησαν την΄Τρύπα του Πελάου΄ στον Αγ. Ματθαίο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ίσως πολλοί να έχουν ακούσει για την "Τρύπα του Πελάου" στον ‘Άη Μαθιά. Λέγεται ότι το σπήλαιο είχε επτά επίπεδα και επικοινωνούσε με τη θάλασσα. Υπάρχουν μερικές ιστορίες γι΄αυτό. Μία από αυτές είναι ότι στο παρελθόν μια γάτα είχε πέσει μέσα και την επόμενη μέρα κολυμπούσε στην θάλασσα. Ο René van Vliet λέει΅«Σήμερα μπορούμε να ελέγξουμε την ιστορία αυτή: Η θερμοκρασία ενός σπηλαίου είναι σταθερή 17-19 C. Η υποθερμία είναι η σοβαρότερη απειλή για έναν σπηλαιολόγο και για ένα ζώο. Το πέσιμο θα είχε προκαλέσει στη γάτα πολλά σπασμένα κόκκαλα. Μια τραυματισμένη γάτα δεν μπορεί να περπατήσει πολύ μέσα σε ένα κρύο σπήλαιο και να κολυμπήσει στην θάλασσα την επόμενη μέρα. Το ζώο θα πέθαινε μέσα στο σπήλαιο από τα τραύματά του και την υποθερμία.
Μια άλλη μια ιστορία αναφέρει πως κάποιο αρνί ή κατσίκι έπεσε στο σπήλαιο και μετά από μερικές ημέρες το ψόφιο ζωο βρέθηκε στην παραλία του Παραμόνα.
Μια ιστορία από την εποχή των γιαγιάδων είναι ότι στο πέμπτο ή στο έκτο επίπεδο του σπηλαίου υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα».


Η είσοδος της Τρύπας του Πελάου στον Άη Μαθιά

Η πρώτη περιγραφή του σπηλαίου χρονολογείται από το 1822. Ο συγγραφέας Στυλιανός Βλασόπουλος άσκησε στην Κέρκυρα το επάγγελμα του δικαστή και του δικηγόρου ενώ ταυτόχρονα αφοσιώθηκε στην συγγραφή διάφορων επιστημονικών έργων. Ξεκίνησε το βιβλίο του «Σημειώσεις περί Κερκύρας» το 1809 και το τελείωσε το 1811.
Ο Στυλιανός Βλασόπουλος  έγραψε για την Τρύπα του Πελάου: «Στο κάτω μέρος τούτης της τρύπας φαίνεται η αρχή ενός επιπέδου κατωφερικού που μπαίνει μέσα στο βουνό. Σ΄αυτό το σημείο σαν αφεθή λεύτερη και κυλήση μια πέτρα είτε μικρή είτε μεγάλη, ακούγεται για λίγο το κατρακύλισμα της, γρήγορα όμως σταματά και για εφτά ή οχτώ δευτερόλεπτα γίνεται σιωπή, ώσπου ένας μεγάλος πάταγος, ακολουθούμενος από ένα είδος βροντής, βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα του βουνού και σας πληροφορεί πώς η πέτρα πρόσκρουσε σε κάποιο βράχο»
Ο συγγραφέας πίστεψε ότι η στιγμή που έπεφτε η πέτρα, ακούγεται σαν βύθιση στο νερό. Επανέλαβε πολλές φορές τα πειράματά του με πέτρες διαφορετικού μεγέθους και πάντα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.


Ο Ανδρέας Κορίκης κατέβηκε μέσα στην Τρύπα του Πελάου

Ο Βλασόπουλος υπολόγισε με τη θεωρία του Γαλιλαίου ότι μια πέτρα πού πέφτει για επτά δευτερόλεπτα, πρέπει να διατρέχει 735 πόδια ή 147 βενετσιάνικα μέτρα. Ένα βενετσιάνικo μέτρο είναι 1,75 μ.και αυτό σημαίνει ότι το σπήλαιο είχε βάθος 270 μέτρα! Υπέθεσε ότι το βουνό στον 'Αη Μαθιά εσωτερικά είναι τελείως κούφιο κι ότι από στιγμή σε στιγμή θα μπορούσε να καταποντιστεί.
Ο συγγραφέας Ιωάννης Μπουνιάς έγραψε επίσης για την Τρύπα του Πελάου στο βιβλίο του «Κερκυραϊκά Ιστορία - Λαογραφία, τόμος Α» από το 1954, ότι ο ήχος του ριπτομένου λίθου αντηχεί επί επτά δευτερόλεπτα.
Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία ενός άνδρα που μπόρεσε να διηγηθεί ότι, όταν ήταν μικρός, δηλαδή πριν από 53 χρόνια, μπήκε μέσα στο μικρό άνοιγμα που βρίσκεται κάποια μέτρα κάτω από το άνοιγμα της Τρύπας του Πελάου, και βγήκε στην κύρια αίθουσα!


Το μικρό άνοιγμα που βρίσκεται κάτω από το βουνό είναι γεμάτο χώμα

Στο παρελθόν ένα ζευγάρι Γάλλων σπηλαιολόγων είχαν επισκεφθεί το σπήλαιο αλλά η σπηλαιολογική αποστολή εκείνη δεν έχει καταγραφεί. Ο σπηλαιολόγος René van Vliet μελέτησε το σπήλαιο το 2018 και μετά από μεγαλύτερη έρευνα για την ιστορία του μαζί με το σωστό εξοπλισμό, έγινε εφικτό να εξερευνηθεί την άνοιξη του 2019.

Κατά την έρευνά του προέκυψαν τα εξής ερωτήματα:
1. Πώς είναι το εσωτερικό του σπηλαίου και πόσα επίπεδα υπάρχουν; 
2. Ποια είναι η μορφολογία του;
3. Ποιά είναι η πανίδα του;
4. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Τρύπας του Πελάου και το μικρό άνοιγμα που βρίσκεται κάποια μέτρα κάτω από το άνοιγμα της Τρύπας

Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες πάνω από το έδαφος, η κατάβαση μέσα στο σπήλαιο ξεκίνησε

Πρόσφατα ο René van Vliet, ο Ανδρέας Κορίκης μαζί με τον Κώστα Ανδριώτη και τον Χρήστο Καποδίστρια επισκέφθηκαν την κορυφή του βουνού στον Άι Μαθιά. Ο Κώστας Ανδριώτης  έγραψε πριν από 45 χρόνια ένα άρθρο για όλες τις γράβες στην περιοχή και μαζί με τον Χρήστο Καποδίστρια καθάρισαν 4 χιλιόμετρα μονοπατιών στο βουνό!

«Η είσοδος του σπηλαίου είναι μικρή. Στην οροφή του σπηλαίου έχουν διαμορφωθεί πολλοί όμορφοι πράσινοι σταλακτίτες. Το πρώτο επίπεδο έχει βάθος 8μ. και κλίση 13μ..  Κατά την κατάβαση έπρεπε να προσπεράσουμε κάποιους κοφτερούς βράχους και να προστατέψουμε το σκοινί από αυτούς. Στο έδαφος του πρώτου επιπέδου του σπηλαίου φαίνεται εξαιρετική διακόσμηση όπως διαφορετικά είδη σταλακτιτών και υψηλοί σταλαγμίτες».


Η διακόσμηση στην οροφή του σπηλαίου

«Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν πολλές νυχτερίδες και στο έδαφος του πρώτου επιπέδου βρέθηκαν τα περιττώματά τους. Μετά την κύρια αίθουσα ακολουθεί ένα δεύτερο επίπεδο. Το πέρασμα είναι αρκετά στενό και έχει βάθος 9 μέτρων.  Ακολουθεί ένα τρίτο επίπεδο. Το πέρασμα αυτό είναι επίσης αρκετά στενό και έχει βάθος 3 μέτρα. Το πάτωμα του τρίτου επιπέδου είναι κλειστό με χώμα.

Στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι έχουν ρίξει πέτρες μέσα στο σπήλαιο. Στο πρώτο επίπεδο δεν βρέθηκαν οι πέτρες αυτές. Πιθανότατα οι πέτρες να βρεθούν κάτω από το χώμα στο τρίτο επίπεδο. Σύνδεση με το μικρό άνοιγμα δεν βρέθηκε στο πρώτο επίπεδο της τρύπας.

Σε επόμενη επίσκεψη θα προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε το χώμα από το τρίτο επίπεδο για να εξερευνήσουμε εάν υπάρχει ένα τέταρτο επίπεδο στο σπήλαιο».


Η διακόσμηση στην οροφή και στην κύρια αίθουσα του σπηλαίου

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπηλιές της Κέρκυρας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).
Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει : «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντικη βοήθεια των: Ανδρέα Κορίκη, Χρήστου Καποδίστρια, Κώστα Ανδριώτη, CanyonZone, Rodcle και Aventure Verticale» .