Παρασκευή 27.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπ. Νεράντζης: «Η πόλη μπορεί να γίνει αντάξια υψηλών προσδοκιών»

Σπύρος Νεράντζης
14 Μαΐου 2019 / 14:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο υποψ. δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων Νήσων και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κέρκυρα ψηλά», μιλά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιεραρχείστε τα προβλήματα του νέου δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 

Οσο και αν αιφνιδιάζει η απάντηση, το πρώτο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής θα είναι η ανασυγκρότηση και οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου. Η εμπειρία έδειξε ότι χωρίς αξιόμαχες υπηρεσίες, δεν υλοποιούνται ακόμα και οι καλύτερες αποφάσεις.
Ακολουθεί ασφαλώς η διαχείριση απορριμμάτων, πρόβλημα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί ήδη ενεργά με απτά αποτελέσματα.
Τρίτη προτεραιότητα είναι το κυκλοφοριακό, που σκοπεύουμε να παρέμβουμε με τόλμη αλλά και συναίνεση.

Πώς θα φθάσουμε στον στόχο του 50% της ανακύκλωσης; 

Ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα από πολύ νωρίς έχουμε ξεκινήσει τις πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε τις συνεργασίες της δημοτικής αρχής με φορείς και συμπολίτες  ώστε να εφαρμόσουμε τον τοπικό σχεδιασμό, ρίχνοντας το βάρος στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Ήδη, από το Καλοκαίρι του 2018 με καθαρά εθελοντικές πρωτοβουλίες των συμπολιτών μας έχουν δημιουργηθεί στο νησί 22 γωνίες ανακύκλωσης με εκπληκτικά αποτελέσματα. Πρωτοβουλίες που δυστυχώς έχουν απαξιωθεί σχεδόν από το σύνολο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Πάνω από 5000 συμπολίτες μας κάνουν διαλογή στην πηγή, αλλάζοντας συνήθειες και κουλτούρα. Αξιοπρόσεκτα και εμφανή είναι επίσης και τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος που έτρεξε για την διαλογή και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων σε βεβαρυμένες περιοχές (Παλιά Πόλη και κυρίως Λαϊκή Αγορά). Είναι λοιπόν χαρά μας, να βλέπουμε και τους υπόλοιπους συνδυασμούς να αναφέρονται –έστω και τώρα- σε αυτά τα μέτρα ως την ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στην αποκατάσταση της πληγείσας εμπιστοσύνης του δημότη στην δημοτική αρχή. για την οποία απαιτούνται πολιτική βούληση, συνέπεια στον σχεδιασμό, έμπνευση των συμπολιτών μας και πολύ δουλειά. 

Πως θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό άγος και τι πρέπει να γίνει με τα  τουριστικά λεωφορεία; 

Είμαστε αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα πως αν έχουμε ευχαριστημένους δημότες/κατοίκους τότε θα έχουμε και ευχαριστημένους επισκέπτες.
Ξεκινάμε από τη δημιουργία των τριών χώρων στάθμευσης στα όρια της πόλης (όλοι το λένε αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει) με δρομολόγηση ηλεκτρικών λεωφορείων προς το κέντρο. Ταυτόχρονα, μπαίνει σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας (e smart move Corfu) με το οποίο οι πολίτες ενημερώνονται για διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης και κόστος, κυκλοφοριακό φόρτο και ώρα αναμονής ώστε να αποθαρρύνεται η είσοδος στην παλιά πόλη. Αντιστοίχως και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, αφού αποβιβάσουν τον κόσμο και βγουν από την πόλη, ενημερώνουν για την ακριβή ώρα επανεπιβίβασης των τουριστών και εισέρχονται μόνο για αυτήν.
Μεγάλη σημασία στο θέμα του κυκλοφοριακού και ειδικά της αποσυμφόρησης της πόλης έχει και η –επιτέλους- ολοκλήρωση των εκκρεμών πολεοδομικών μελετών της περιφέρειας της πόλης (Παγκρατέϊκα, Αγ. Σπυρίδων κλπ) από τις οποίες θα προκύψουν οι οδικές αρτηρίες που θα αποσυμφορήσουν το κέκτρο (δακτύλιοι) αλλά και νέοι χώροι στάθμευσης. Απώτερος στόχος, και αφού όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν και δοκιμαστούν, είναι να «κλείσει» η παλιά πόλη για οχήματα και  η μετακίνηση να γίνεται με εναλλακτικά μέσα. 

Με ποιο τρόπο θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν τα μνημεία της πόλης;

Εχουμε σχεδιο για υλοποίηση ενιαίας ορθής οδικής σήμανσης – πληροφόρησης των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε όλη την έκταση του δήμου.
Η δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πύλης πολιτιστικού τουρισμού με σκοπό την προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της Κέρκυρας και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.
Τέλος η δημιουργία εναλλακτικού προγράμματος εκδρομών των επισκεπτών. Προώθηση αυτών των εναλλακτικών διαδρομών στους κεντρικούς πράκτορες κρουαζιέρας και εναλλακτικού τουρισμού.

Πώς θα συμβιώσουν αρμονικά οι κάτοικοι της  πόλης–μνημείου UNESCO και η τουριστική της δραστηριότητα; 

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως και οι επισκέπτες μας αρέσκονται να φιλοξενούνται ή απλώς να περιδιαβαίνουν σε μια πόλη ζωντανή και όχι μια πόλη-μνημείο. Μια πόλη όπου οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων συνεχίζονται κανονικά, προσθέτουν στην ταξιδιωτική εμπειρία και την κάνουν να λάμπει. Τους κανόνες αυτούς θέτει ο Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας, ο οποίος άμεσα και μετά από σύντομη αλλά περιεκτική διαβούλευση με τους κατοίκους και επαγγελματίες, χωρίς αγκυλώσεις και επιρροές από συμφέροντα, πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί, να αξιολογηθεί και αν να επικαιροποιηθεί. Σε συνδυασμό με τις προτάσεις μας για το κυκλοφοριακό, τη συμβουλευτική λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) και τις παράλληλες δράσεις πολιτισμού και ποιότητας ζωής, όλη η πόλη, μπορεί να γίνει αντάξια των υψηλών προσδοκιών κατοίκων και επισκεπτών.
Αναλυτικά, το σύνολο των προτάσεων και προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού μας μπορείτε να το βρείτε στο www.nerantziskerkyrapsila.com
 
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Ενημέρωσης την 14/5/2019