Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα 0,09 ευρώ πλέον η πλαστική σακούλα

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ
02 Ιανουαρίου 2019 / 09:53

Υπερδιπλασιάστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2019, η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει στο εξής να πληρώνουν 9 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα, αντί για 4 λεπτά που πλήρωσαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Έτσι, οι αγορές για όσους δεν προνοούν να πάρουν μαζί τους σακούλες ή τα ειδικά σακίδια, θα βγουν κατά λίγα λεπτά του ευρώ ακριβότερες.

Με βάση στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το πρώτο εξάμηνο του 2018 βεβαιώθηκαν 10.788.055 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες 360 εκατ. λεπτές πλαστικές σακούλες στο δίκτυο των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των εταιρειών λιανικής.
Το περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Οι εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μέτρου ανέρχονται στα 7,7 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει φτάσει περίπου στα μισά του στόχου που ήθελε τη μείωση της χρήσης από τα 250 τεμάχια ανά άτομο τον χρόνο στα 90, στο τέλος του 2019. Παρά την ικανοποιητική πορεία του μέτρου μείωσης της πλαστικής σακούλας, πάντως, το ελληνικό σκορ στην ανακύκλωση παραμένει χαμηλό, με τη χώρα να θάβει το 82% των αποβλήτων της και τα ποσοστά ανακύκλωσης να μην ξεπερνούν το 17%-18% και της κομποστοποίησης το 3,5%-4%.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά. Από την πλευρά τους, οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.
Όσον αφορά τις ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς, έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους και είναι ήδη εναρμονισμένες με τη νέα νομοθεσία. Έτσι, παράγουν όλα τα σχετικά είδη από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Καταστήματα που εξαιρούνται

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξαιρούνται από την επιβολή τέλους:
Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)
Οι σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.
Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η τεχνολογία των βιοαποδομήσιμων πλαστικών (π.χ. πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα. Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα. Αυτές πάντως εξαιρούνται.