Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο το εργοστάσιο σκουπιδιών

Γιάννενα
18 Μαΐου 2018 / 11:41

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Την προσδοκία ότι θα αλλάξει, εκτός από τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Ηπείρου, την επιφυλακτική στάση απέναντι στις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα αλλά και την εικόνα της χώρας μας, ως προς την γραφειοκρατία και τις ατέρμονες καθυστερήσεις, δημιουργεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι.

Και αυτό προκύπτει αβίαστα από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, που επισκέφθηκε το έργο, συνοδευόμενος από τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, χαρακτηρίζοντάς το πρότυπο και «πιλότο» για αντίστοιχα έργα.
Τα ιδιαίτερα στοιχεία που παρουσιάζει το συγκεκριμένο έργο, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017, είναι η ταχύτητα και η ποιότητα. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ κατασκευάζεται με την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ εξασφαλίζει ποιότητα στην κατασκευή, στη λειτουργία και στη συντήρηση για τα επόμενα 25 χρόνια και ανοίγει το δρόμο και για άλλα έργα, ενώ εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε και υπάρχει μεταξύ κεντρικής διοίκησης, περιφέρειας και δήμων και της τεχνικής εταιρίας, ενώ επεσήμανε και τα σημαντικά οφέλη που έχουν προκύψει στην τοπική οικονομία στο στάδιο της κατασκευής, κατά το οποίο, κατά μέσο όρο, απασχολούνται 220 εργαζόμενοι, προερχόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την περιοχή.
«Όλα αυτά οφείλονται σε ένα και μόνο παράγοντα. Τη συνεργασία όλων των μερών, από την αρχή μέχρι σήμερα. Συχνά μιλάμε για τη γραφειοκρατία στη χώρα μας. Εδώ είναι ένα παράδειγμα, που δεν έχουμε την παραμικρή καθυστέρηση. Δεν υπήρξαν κόντρες, διαφωνίες, υπονομεύσεις και το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Με τέτοια έργα δείχνουμε ότι έχουμε την ικανότητα ως χώρα να κάνουμε πολύ περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη στη Μονάδα Επεξεργασίας των Στερεών Αστικών Αποβλήτων Ηπείρου περιελάμβανε αναλυτική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Τατιάννα Καλογιάννη, τον αν. εκπρόσωπο του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης Χαρ. Χαραλαμπίδη και στελέχη της αναδόχου εταιρίας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η μονάδα Α.Σ.Α. της Ηπείρου, θα είναι ο, τι το καλύτερο γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη στο συγκεκριμένο τομέα, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα είναι το πρώτο στη χώρα μας, που θα παράγει ενέργεια (βιοαέριο) από τα αστικά στερεά απόβλητα. «Η Ήπειρος σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης είναι πρωτοπόρα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την 1η Ιανουαρίου 2019 έχει εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες της δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ πρόστιμο, όπως το ίδιο έγινε και για τους ΧΑΔΑ», πρόσθεσε για να ευχαριστήσει για την ως τώρα συνεργασία, όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται για αυτό.
Στην ενημέρωση των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης που έγινε στα υπό κατασκευή τμήματα της Μονάδας, ο Γενικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Γ. Αγραφιώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το 60% των κατασκευών.
Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο και να παραδοθεί επισήμως, σύμφωνα με τη σύμβαση, στις αρχές του 2019.
 
Παραμένει ο προβληματισμός για το κόστος
 
Αίτημα ώστε, με κάποιον τρόπο, να «επιδοτηθεί» η Ήπειρος για τη λειτουργία του εργοστασίου, ώστε οι κάτοικοι να μην επιβαρύνονται με το κόστος ταφής, την ώρα που άλλες περιφέρειες, που δεν έχουν προχωρήσει τις μονάδες τους, δεν έχουν οικονομικές επιπτώσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Άρτας και εκλεγμένος πρόεδρος του υπό σύσταση Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, Στάθης Γιαννούλης.
Το αίτημα αυτό πρόκειται να το μεταφέρει και εγγράφως στην κυβέρνηση, όπως ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι το κόστος για τους δήμους θα ανέλθει στα 70 ευρώ τον τόνο, από 20 ευρώ ανά τόνο περίπου, που είναι σήμερα.
Τον προβληματισμό του για το κόστος εξέφρασε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Γιάννης Λώλος, σημειώνοντας ωστόσο πως το εργοστάσιο αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πλέον οι δήμοι, σε συνεργασία με την περιφέρεια, θα πρέπει να προχωρήσουν στις δράσεις που προβλέπονται, όπως η ανακύκλωση.
Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για την πρόοδο του έργου, δηλώνοντας ότι «περιμένει από την ΤΕΡΝΑ νέες θετικές εκπλήξεις», ενώ ο πρόεδρος του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννης Λυκοτραφίτης, υπογράμμισε τα θετικά οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή προώθηση και υλοποίηση έργων με ΣΔΙΤ.
Παρόντες στην επίσκεψη και στην επιθεώρηση των εργασιών στη Μονάδα ΑΣΑ, ήταν επίσης εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Γουρζής, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σταύρος Παργανάς, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Χατζηεφραιμίδης και οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Αντώνης Νάστας.