Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Tο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στην Αλεξανδρούπολη αυτοπαρουσιάζεται

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
03 Μαΐου 2022 / 17:35
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την Τρίτη τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Έργο περίπου 19 εκατ., του οποίου η σύμβαση κατασκευής υπογράφτηκε το 2019. Οι προδιαγραφές του μοιάζουν του κερκυραϊκού εργοστασίου, που ως γνωστόν αναμένεται...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά. Παράλληλα θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Όταν η μονάδα τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα εξυπηρετεί μια περιοχή με σχεδόν 200.000 κατοίκους.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι)

Στον ίδιο χώρο είναι ήδη εγκατεστημένο και λειτουργεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Αλεξανδρούπολης

Ο προϋπολογισμός της ΜΕΑ είναι 18.930.079 €. Το έργο υλοποίησε η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2019.

Η μονάδα αποτελείται από τρία στάδια την μηχανική επεξεργασία, την βιολογική επεξεργασία και την ραφιναρία, από όπου παράγονται:

Ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα)

Υλικό τύπου κόμποστ κατάλληλο για εδαφική χρήση

Ηλεκτρική ενέργεια

Για την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της ανάκτησης προϊόντων.

Ειδικά για την βιολογική επεξεργασία θα εφαρμοστεί η τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης, η οποία:

Πραγματοποιείται σε κλειστούς αντιδραστήρες

Παράγει βιοαέριο, το οποίο αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας

Παράγει υλικό κατάλληλο για χρήση ως κόμποστ

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, εφαρμόζοντας έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, οδηγεί στην επίτευξη των στόχων για την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με υψηλό επίπεδο αξιοποίησης των πόρων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.