Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μόνο… περίπατος δεν ήταν η επίσκεψη Γαβρόγλου στα Γιάννενα

Γιάννενα
14 Μαΐου 2018 / 08:06

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Το υπό διαβούλευση εγχείρημα συνένωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου «σκοντάφτει», όπως έμπρακτα διαπίστωσε ο Υπουργός, φτάνοντας στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, σε ενστάσεις και αντιρρήσεις, από πλευράς του πρώτου ιδρύματος κυρίως, που είναι άλλες πολύ σημαντικές και άλλες λιγότερο.

Όπως και να’ χει, για να ευοδωθεί η προσπάθεια, θα πρέπει να επιλυθούν εκκρεμότητες και σε διάφορα θέματα να βρεθεί η «χρυσή τομή», κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.
Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες επιχείρησε να… ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαιώνοντας πως τα σχόλια των Συγκλήτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ και όσων άλλων λαμβάνουν μέρος στη διαβούλευση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Κάποιες αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο θα γίνουν, όμως αυτές δεν θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης, με την οποία τουλάχιστον το ΤΕΙ Ηπείρου έχει κάθε λόγο να είναι ιδιαίτερα χαρούμενο! 
Με πανό διαμαρτυρίας
Από την πίσω πόρτα του συγκροτήματος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας μπήκε χθες το πρωί ο Υπουργός Παιδείας στην εκδήλωση για την Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων, καθώς στην κεντρική είσοδο τον περίμεναν δεκάδες φοιτητές που αντιτίθενται στον νόμο που προωθεί για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανάμεσά τους, ήταν αυτοί της Σχολής Καλών Τεχνών οι οποίοι κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας για την προωθούμενη απορρόφηση από αυτήν του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί στη Άρτα, εστιακοί φοιτητές της Δουρούτης, αλλά και φοιτητές ΣΕΥΠ.
Τελικά, ο Υπουργός συναντήθηκε μαζί τους. Του τέθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ, για τα οποία εκείνος παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι φέτος αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
«Σημαδιακή μέρα…»
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη και των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφου και Χρήστου Μαντά ο Κ. Γαβρόγλου υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση που προωθεί και πιο συγκεκριμένα τη συγχώνευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου χαρακτηρίζοντας σημαδιακή τη χθεσινή ημέρα. «Γίνεται μία προσπάθεια αναβάθμισης του συνόλου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία δεν είναι μόνο τα Πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΑΕΙ Ιωαννίνων και συμπλήρωσε πως «κάθε 40 – 50 χρόνια οι κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται επιβάλλουν τις αλλαγές και στα ανώτατα ιδρύματα οι οποίες οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους». 
Ο Υπουργός επιφύλαξε τα καλύτερα λόγια για τα μέλη της Επιτροπής η οποία επεξεργάστηκε τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων της Ηπείρου καταρτίζοντας το πολυσυζητημένο πόρισμα, προσθέτοντας πως «αυτό το σχέδιο νόμου που ετοιμάσαμε εμείς δε διαφέρει από αυτά που προτείνει η Επιτροπή. Πήραμε το πόρισμα, διαφοροποιηθήκαμε σε κάποια σημεία και το ξαναδίνουμε προς διαβούλευση»! 
Μικρό «παράθυρο»
Ο κ. Γαβρόγλου άφησε ένα μικρό «παράθυρο» για αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο διαβεβαιώνοντας πως σοβαρές παρατηρήσεις και σχόλια που έχουν γίνει επ’ αυτού, όπως εκείνες των Συγκλήτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ αλλά και όσων συμμετείχαν διαδικτυακά στη διαβούλευση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν το σ/ν πάει για ψήφιση στη Βουλή και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, οι οποίες όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως δε θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης. «Καταθέσαμε ένα σχέδιο νόμου που αντανακλά πάνω από το 75% του πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής και των προτάσεων που έχουν κάνει οι εμπλεκόμενοι φορείς», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ είπε πως δεν δέχεται ως καλοπροαίρετη την κριτική που γίνεται περί προχειρότητας και βεβιασμένης διαδικασίας. 
Για την Καλών Τεχνών 
Σχολιάζοντας το «τετ α τετ» που είχε με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών ο Υπουργός Παιδείας τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως υπήρξε ελλιπής πληροφόρηση των φοιτητών για ορισμένα ζητήματα, σημειώνοντας πως μια σχολή δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στη λειτουργία ενός Πανεπιστημίου και γι’ αυτό «δεν πρέπει να δραματοποιούμε τον θεσμικό της ρόλο». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι παράλογο να συμπεριληφθεί το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Καλών Τεχνών, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα τμήμα θα επηρεάζει το άλλο σε επίπεδο σπουδών, προγράμματος κ.λ.π.». Πάντως, έσπευσε να τονίσει πως «δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα με το ζόρι», λέγοντας πως έχει καλέσει τους φοιτητές της Καλών Τεχνών και του Τμήματος της Άρτας στο υπουργείο για περαιτέρω συζήτηση.
Το Τμήμα Ηγουμενίτσας
Όσον αφορά στο πότε θα λειτουργήσει το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας της Ηγουμενίτσας, ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για δυσκολία των τοπικών κοινωνιών να αποδέχονται τις αλλαγές και παρέπεμψε σε σχετική μελέτη που θα γίνει επ’ αυτού. Έσπευσε δε να αναφερθεί στις δυνατότητες που έχει η Ηγουμενίτσα, η οποία θα μπορούσε, όπως είπε, να είναι το κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για καλοκαιρινά σχολεία, γεγονός θετικό για την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και στα διετή προγράμματα σπουδών που στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα θα έχουν σχέση με τα logistics και την αλιεία.
Παραβατικότητα στα ΑΕΙ
Για το μεγάλο θέμα της χθεσινής ημέρας σε Πανελλαδικό επίπεδο, την παραβατικότητα που κυριαρχεί στα ΑΕΙ σύμφωνα και με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Υπουργός τόνισε πως «θα ήταν λάθος να πούμε ότι δεν υπάρχει ως φαινόμενο στα ΑΕΙ, είναι όμως ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα που προσπαθούμε να κατανοήσουμε». Πάντως, χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπισή του δεν έδωσε! Αναφέρθηκε μόνο στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό με επικεφαλής τον πρ. Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, το πόρισμα και οι προτάσεις της οποίας αναμένονται ως τα τέλη του μήνα. 
Επίθεση από ΚΚΕ
Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε χθες η Επιτροπή Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ με αφορμή το εγχείρημα της συνένωσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι αλλαγές αυτές καμία σχέση δεν έχουν με αναβάθμιση των σπουδών και των ιδρυμάτων. Αποτελούν αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών». Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «με τις αλλαγές στην ουσία όχι μόνο δεν «ανωτατοποιούνται» τα ΤΕΙ, αλλά η κατηγοριοποίηση αποφοίτων και τμημάτων διευρύνεται».