Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι δυο Ενώσεις νοσοκομειακών καταγγέλλουν πρόβλημα στη λειτουργία των Επειγόντων

νοσοκομείο
16 Μαρτίου 2018 / 15:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επανέρχεται ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Χρυσόστομος Μπούκας στον θέμα των εφημεριών παθολόγων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Υπενθυμίζει ότι η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών έχει προσφύγει στον Εισαγγελέα κατά της διοίκησης του νοσοκομείου με αφορμή τον τρόπο που ρυθμίζεται η υπηρεσία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Παραλλήλως στην ανακοίνωση καταγγέλεται ως επικίνδυνη η λειτουργία των Επειγόντων υπό το κράτος των αποφάσεων της διοίκησης. Η ανακοίνωση είναι οξύτατη για τις δομές δημόσιας Υγείας στο νησί: «Ενημερώνουμε τον Κερκυραϊκό Λαό και τους επισκέπτες του Νομού ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ότι τις ημέρες 7, 12, 15, 20, 21, 24 (ημέρα Σάββατο, 24ωρη εφημέρευση), 26, 28 και 29 μηνός Μαρτίου, εφημερεύει παράνομα Πνευμονολόγος ιατρός με εντολή Διοικητή. Από αυτή την παρανομία, υπάρχει κίνδυνος ενδεχομένως επιδείνωσης υγείας ή ενδεχομένως αδόκητου θανάτου, σε πολίτες που προσέρχονται για οξείες παθολογικές καταστάσεις. Δεν κινδυνολογούμε. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να καταγράψουμε με ακρίβεια και σαφήνεια τα γεγονότα. Αν τα γεγονότα είναι επικίνδυνα, τότε απευθυνθείτε στο Διοικητή του Νοσοκομείου. Προσπαθεί η Διοίκηση να φορτώσει ευθύνες σε ιατρούς για τη δική της ανικανότητα. Ο Νόμος είναι απολύτως σαφής. Ο Διοικητής δεν τον εφαρμόζει. Είναι παράνομος. Εμείς για να προφυλάξουμε ό,τι μπορούμε, προσφύγαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας».
Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου
Στην πρώτη ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στις 6 Μαρτίου ο Διοικητής Φοίβος Κακαβίτσας είχε απαντήσει ότι η λειτουργία των ΤΕΠ είναι σύννομη και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς: «Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία (ΦΕΚ  874/2012/τεύχος Β) για τη λειτουργία του. Ειδικά τα άρθρα 7.2, 7.3, 7.4. αναφέρουν ρητά πως στη λειτουργία συμμετέχουν από κοινού ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και όχι μόνο παθολόγοι. Σε περίπτωση που οι ιατροί του τμήματος χρειαστούν βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού, συνδράμονται από τους ιατρούς, όλων των κλινικών του ιδίου νοσοκομείου. Για παράδειγμα αν εργάζεται στο ΤΕΠ Παθολογικού τομέα ιατρός παθολόγος και προσέλθει ασθενής με πνευμονολογικό πρόβλημα που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον παθολόγο, καλείται ο πνευμονολόγος, αν εφημερεύει πνευμονολόγος και προσέλθει ασθενής με καρδιολογικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό, καλείται καρδιολόγος, αν εφημερεύει καρδιολόγος και προσέλθει ασθενής με αμιγώς παθολογικό πρόβλημα και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό θα κληθεί παθολόγος κοκ. Είναι προφανές από τα ανωτέρω και από την ισχύουσα νομοθεσία, ότι αν τις συγκεκριμένες ημέρες που αναφέρονται στην ανακοίνωση, οποιοσδήποτε πολίτης με παθολογικό πρόβλημα προσέλθει στα επείγοντα του νοσοκομείου, θα εξεταστεί από τον ειδικευμένο ιατρό που καλύπτει τον παθολογικό τομέα του ΤΕΠ και αν χρειαστεί η συνδρομή παθολόγου για την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης, ο παθολόγος που εφημερεύει στην κλινική, θα κληθεί για να συνδράμει».
ΕΓΕΣΥΚ: δημιουργείται ζήτημα για τη δημόσια υγεία
Καταγγελτική είναι και η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΓΝΚ σχετικά με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο πρόγραμμα εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών για το μήνα Μάρτιο. Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας της απουσίας 3 επιμελητών παθολόγων (2 λόγω αναρρωτικής άδειας και 1 λόγω μόνιμου διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο), υπάρχει αδυναμία συμπλήρωσης του προγράμματος των εφημεριών με 2 εφημερεύοντες καθημερινά (ένας για το ΤΕΠ και ένας για τις δύο κλινικές) όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η λύση που εφηύρε σε αυτό το πρόβλημα η διοίκηση του νοσοκομείου, ήταν ο ορισμός πνευμονολόγων ως εφημερεύοντες στο ΤΕΠ για 8 συνολικά ημερομηνίες. Οι  εξελίξεις αυτές, είναι ιδιαίτερα αρνητικές καθώς δημιουργείται ζήτημα ακόμα και για τη δημόσια υγεία».